Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Nyheter om öl – 2016 – 66

Oceanbryggeriet brygger försvunnen öl, Bollox vann hos Dugges och Beermonkey brewery är på gång! Kolla in nyheterna!

Oceanbryggeriet i Göteborg fortsätter sin specialserie av öl; med etiketter av konstnären Kent Larsson och med öl som bryggeriet inte brygger varje vecka direkt. Den första, en barley wine, släpptes nyligen på bolaget och finns kvar i några få exemplar och den andra bryggs just nu. Ölstilen är den udda varianten doble-doble…

Vad det är? Jo…

”Doble – Doble är en brittisk öltyp som kan dateras bakåt till 1500-talet. Dubbla mäskar med Maris Otter Pale Ale Malt, kristallmalt och Ambermalt. Humlad med East Kent Golding.” (ni ser Gbg-skämtet på slutet, eller hur….)

Ölen, som får namnet ”Ocean Doble – Doble // Kent Larsson Edition #2 – Höst” kommer att lanseras i höst.

***

Det italienska bryggeriet Baladin är på väg att starta ett nytt bryggeri. Det nya bryggeriet ligger i samma område som det tidigare men kommer ha större kapacitet och en bryggeriskola som ska drivas tillsammans med universitetet i Pollenzo.

Baladins grundare och bryggare Teo Musso är en erkänd öl-experimenterare och för den som vill så finns några av hans öl att tillgå i Sverige.

Café Noel från Baladin.

Café Noel från Baladin. Foto: Joel Linderoth.

***

Sugen på att testa ett underskattat amerikanskt bryggeri? I sådana fall är det läge att ögna igenom den här artikeln från Paste magazine som har samlat de 50 mest underskattade bryggerierna i en lista. Låter det krångligt, det där med underskattat? Ja, lite krångligt är det allt men kul att få insyn i ett antal bryggerier som i varje fall jag inte hade koll på.

Du hittar listan här.

***

Hört talas om Beermonkey brewery? Snart har du det…. Beermonkey ligger i Knivsta och har precis fått sin lokal godkänd som skatteupplag. Ett litet men ack så viktigt steg för att bli godkänd som kommersiell bryggare. Snart nog väntar premiären för bryggeriet.

***

Ni har säkert också sett det, att Dugges har haft en omröstning om vilken beer from the past som de ska brygga igen. Nu har omröstningen avslutats och vinnare, med klara 45 %, blev Never Mind The Bollox. Det är ju inte bara en bra låt utan även en bra öl. Som alltså kommer tillbaka. Dock först i höst…

Så här ser etiketten ut:

Ne-ver Mind The Bollox från Dugges

Ne-ver Mind The Bollox från Dugges.

***

Och så tar vi ett kort stopp och tänker på den goda effekten som mango har i öl. Och kolla in den här etiketten från Spike brewery – Mango Fandango! Visst blir man ohemult sugen på en öl?

Det var bara det….

Mango Fandango från Spike brewery

Mango Fandango från Spike brewery.

***

Läs också: Här är ölen du vill smaka på midsommar!

Läs också: Bra öl under 15 kronor? Javisst, kolla in de här!