Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Nyheter om öl – 2016 – 64

Stor tap take over av Nils Oscar, Mikkeller har sålt en del av sitt bolag och Systembolaget har byggt ut sin ölavdelning. Jovisst, det är nyheter om öl på gång!

Systembolaget har de senaste åren gjort ett gediget arbete med att se till att ölälskare i Sverige inte behöver törsta efter all ölutveckling som sker, både utomlands och i Sverige. Många lanseringar är fantastiska, de lokala bryggerierna får hyllplats och fri frakt och sammantaget är det en utveckling som speglar den fantastiska utveckling som ölen haft de senaste åren. Att det sedan finns en hel del att diskutera i Systembolagets roll låter vi bli just idag men konstaterar att nu har bolaget även tagit ölen på sin sajt till nästa nivå.

Från och med idag slipper vi nämligen indelningen i ale, lager och specialöl och kan istället hitta inte mindre än 60 olika klassificeringar av öl på Systembolaget. Lichtenhainer, dunkelweisse eller gose till exempel.

– Intresset och kunskapen kring öl har växt enormt de sista åren bland våra kunder. Och vi vill matcha detta och möta deras behov. I dag söker man inte bara en ale eller lager, utan man är mer specifik när man handlar, exempelvis IPA, amerikansk pale ale eller pilsner, säger Märta Kuylenstierna som är en av de som tagit fram det nya sättet att presentera ölstilar på Systembolaget.

Du hittar allt om det nya på bolaget här.

Systembolaget - interiör.

Systembolaget – interiör. Foto: Joel Linderoth.

***

Mikkel Borg Bjergsø, som ligger bakom danska fantombryggeriet Mikkeller och som nu har två riktiga bryggerier, har sålt en del av sitt huvudbolag till en amerikansk investeringsfond. Tanken är att pengarna ska hjälpa till att förbättra den nyligen inköpta bryggerianläggningen i San Diego och och också hjälpa till att starta fler barer runt om i världen.

Danska sajten Fødevarewatch har gjort en intervju med Mikkel Borg Bjergsø där han tydligt förklarar att det inte handlar om att göra Mikkeller mer mainstream.

”Deres indflydelse bliver rimelig lille. I sidste ende er det mig, der har beslutningskraften. Det er utrolig vigtigt for mig, for der er ikke nogen, som skal komme ind og diktere, hvordan jeg skal gøre tingene, men det har de heller ikke haft behov for overhovedet” säger ölprofilen till sajten.

Enligt sajten har den externa finansiären ägandeskap som ligger mellan 10 och 15 procent.

K:rlek från MIkkeller.

K:rlek från Mikkeller – version vår/sommar 2014. Foto: Joel Linderoth.

***

Snart är det Sveriges nationaldag och det ska vi fira med god öl så klart! På Skansen i Stockholm är det snart premiär för Bryggeridagarna som håller på i dagarna 3 och Bishops Arms vill inte vara sämre så de slår till med svensk ölfestival i nästa vecka och serverar öl från Sverige i parti och minut. På alla Bishops? Ja, som jag förstår det.

Häftigt värre! Läge för att testa lite svenskt!

***

I helgen är det inte bara Bryggeridagarna utan det är också Arrogant Sour Festival. Ja, det kanske inte är alla som känner till den eftersom den hålls i Italien men svenska Brekeriet är där och häller syrliga godsaker till alla som vill. Mer om festivalen hittar du här.

***

På tal om coming events så kan den som vill syna Nils Oscar i sömmarna göra det på Bishops Arms på Hornsgatan på Södermalm i Stockholm från och med måndag. Då håller man nämligen en tap take over med inte mindre än 19 öl på 19 kranar – allt proddat på Nils Oscar.

Vissa av ölen finns det bara 10 liter av så den som vill testa måste vara snabb…. Allt om eventet här.

***

Hur dålig är den kommande affären mellan SAB Miller och AB InBev? Okej, dålig eller jättedålig? Om man ska förstå Bob Pease rätt så är den faktiskt jättedålig. Nu är mr Pease högsta hönset på Brewers Association och därmed part i målet men att en sådan konsolidering av marknaden kommer göra det svårare för mindre bryggerier är inte så svårt att räkna ut. Läs hans text här – rubriken är ”Big merger may flatten Americas beer market”.

***

Läs också: Saison – ölstil med klass!

Läs också: Öl till buffén!