Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Nyheter om öl – 2016 – 62

Bryggerier på Gotland expanderar, bästa ute-öl-platserna i New York och massa nya öl på bolaget i veckan. Kolla in!

För en tid sedan fick jag en inbjudan till att vara med och smaka på en ny öl. Eller ny och ny, det var en väldigt gammal öl i ny skepnad eftersom Carlsberg hade återskapat ölen som satte igång deras expansion över världen. Ölen i fråga var jäst med jäst som odlats fram från en flaska som var bryggd och tappad 1847 – Carlsbergs födelseår.

Nu är ju mitt jobb inte ölskribentens och jag hade lite svårt att motivera varför jag skulle få åka till Köpenhamn och dricka nygammal öl men så här i efterhand så borde jag kanske ha tagit ledigt och betalt resan och åkt ned. Dels för att få vara med på själva evenemanget och testa ölen men kanske ännu mer för att få träffa gräddan av världens ölskribenter som var på plats i Köpenhamn den där dagen. Jag inbillar mig att det hade varit minst lika inspirerande som en dag på jobbet.

En av de mest intressanta ölskribenterna, Martyn Cornell med bloggen Zytophile, var där den där dagen och han skriver om det på sin blogg Zytophile – en blogg som för övrigt alla bör läsa. Välskriven och intressant!

***

Från gammalt till nytt! Bryggeriprojektet Den bryggande holländaren gör krandebut inom kort och det är ingen krandebut vilken som helst utan den begås på fina ölstället De Klomp i Linköping.

Den bryggande holländaren håller i vanliga fall till i Gnesta men för en krandebut kan man väl ta sig till Linköping? Javisst!

***

Ska du besöka New York i sommar? Då kan det vara läge att kolla in den här listan på bästa ölplatserna utomhus om du vill få den perfekta ölupplevelsen under ditt besök. Brew York är sajten som har kollen, väl värd att följa om du besöker New York då och då.

Öl på The Jeffrey - New York.

Öl på The Jeffrey – New York. Foto: Joel Linderoth.

***

I veckan, den förste juni, lanseras ett helt gäng nya öl i det lokala sortimentet på Systembolaget. Ja, det lanseras en del i det fasta sortimentet också men listan på lokala lanseringar är större. Bland annat hittar du debutöl från Härjebrygg, granatäpple-öl från Brasstacks, en brown ale från DalaBryggeri, en hårdrocksöl från Electric Nurse, en red ale från Äppelbo och mycket, mycket mer.

48 lanseringar allt som allt men några av dem är återlanseringar men ett 40-tal helt nya öl handlar det om.

Dessutom är det lansering även den 3 juni, då med 15 nya öl. Det blir en fin vecka!

***

Gotländska bryggeriet Barlingbo expanderar. Ambitionen är att bryggeriet ska ha större chans att vara med och kämpa om offerter på Systembolaget och därför skaffar man en ny tappanläggning och större lagringskapacitet inom kort. Bryggeriet kommer också nyanställa under nästa år, skriver Helagotland.

***

Gotlands bryggeri har också full fart i seglen och letar efter en plats för att bygga ett nytt bryggeri. Fram tills i helgen var planerna att etablera sig i Visby hamn men eftersom planerna dragit ut på tiden och bryggeriet redan har expanderat mer än vad den tilltänkta lokalen klarar av så letar man ny en tomt för att bygga ett helt nytt bryggeri.

– Vi har inga direkta alternativ men vi har tittat på tomter som vi får undersöka närmare, säger Johan Spendrup, vd på Gotlands bryggeri. Vi har sagt att vi vill bygga inom 15 minuters radie från hamnen, säger han till Helagotland.

Best bitter från Gotlands bryggeri

Best bitter från Gotlands bryggeri. Foto: Joel Linderoth.

***

Läs också: Ännu fler nyheter om öl – kolla in det här!

Läs också: Nya öl på bolaget – kolla in alla lanseringar här!