Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Nyheter om öl – 2016 – 61

Stenstrand Sommar Ale har premiär idag, Ballast Point bygger nytt bryggeri och Ska brewing gör samma sak - fast tvärtom!

En av sommarens många fröjder är Nynäshamns Ångbryggeris Stenstrand Sommar Ale som brukar försvinna illa kvickt från Systembolaget när den lanseras. Premiäravsmakningen av denna delikatess är redan fullbokad på bryggeriet men för den som missar den chansen så finns det en till – på Akkurat på Södermalm i Stockholm.

Den 27 maj (idag!) klockan 17 öppnar man nämligen ett pinfärskt fat av Stenstrand och det kommer gå åt snabbt, det kan jag lova.

***

Mer om Akkurat och Nynäshamns Ångbryggeri, de har nämligen som så många andra i år tjusats av det där med hallon i ölen. Tillsammans har de åstadkommit ölen Mellanskär Hallon Vete IPA och om inte den är förtjusande så kommer jag dricka fulfolkis i minst en vecka bara för att. Dock, den kommer bara finnas på Akkurat – ingen annanstans.

***

Åbro bryggeri vill låta brygga ett nytt öl och det är du och jag som ska bestämma hur det ska smaka. På bryggsidan för kollektiv ale (ja, den heter så) kan den som vill bestämma hur just den personliga ölen ska bryggas och så småningom kommer en öl tas fram och bryggas. Smart.

Kampanjen är så klart ett sätt att öka trovärdigheten hos öldrickare för varumärket Åbro men det kan nog också ge några nya intresserade till ölsegmentet. Bra det!

Kollektiv ale från Åbro bryggeri

Kollektiv ale från Åbro bryggeri.

***

Amerikanska Ska brewing expanderar. Men inte som många av sina kollegor genom att bygga ytterligare ett bryggeri på en annan plats utan genom att bygga ett nytt bryggeri i det gamla. Dessutom inte för att öka volymen utan för att öka experimenterandet.

Det nya bryggeriet ska heta Mod Brewhouse och har ambitionen att leverera öl av lite mer exklusiv karaktär.

“Mod Brewhouse will add another dimension to Ska’s craft beer portfolio. It will exemplify our brewer’s talent and versatility across a wide array of styles,” säger grundaren av Ska, Dave Thibodeau till Focus on the beer.

***

Ett bryggeri som bestämt sig för att göra tvärtom, att starta ett jättebryggeri på annan plats, är Ballast point som precis tillkännagett att de ska bygga ett jättebryggeri i amerikanska delstaten Virginia. Bryggeriet, som kommer kosta 48 miljoner dollar, ska garantera östra USA färsk öl och följer i spåren av flera andra bryggerier som också bestämt sig för att bygga nya bryggerier i Virginia, bland andra Stone, Deschutes och Green Flash.

Förra året såldes delar av Ballast Point till koncernen Constellation brands, köpesumman var då ”one billion dollars” – en miljard dollar. Så det finns lite pengar….

Sculpin IPA från Ballast Point.

Sculpin IPA från Ballast Point. Foto: Joel Linderoth.

***

Kommer ni ihåg den giganta-bauta-enorma-stora affären mellan SAB Miller och AB Inbev? Så klart ni gör!

Den har nu tagit nästa steg i sin process i och med att Europeiska kommissionen sagt ja till affären, med vissa förbehåll. Bland annat måste AB Inbev sälja en del av sina varumärken och den potentiella köparen, Asahi, har också godkänts av samma kommission.

Allt det här kommer från ett pressmeddelande från SAB Miller och AB InBev och avslutas med följande fras:

”The combination between AB InBev and SABMiller would create a truly global brewer, providing more choices for beer drinkers, including global and local brands, in new and existing markets around the world.”

Låt mig bara kort konstatera att jag inte riktigt håller med om detta….

***

Läs också: Ny ölmässa i Norrköping!

Läs också: Visste du det här om att brygga öl själv?