Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Nyheter om öl – 2016 – 60

Oskar Blues får kritik i USA, Brekeriet Bar är tillbaka och 1413 Bryggkultur ska brygga ny öl - men vad ska den heta? Du bestämmer!

Ska vi ta och blicka lite framåt? Så klart vi ska och berätta att Brekeriet Bar with Friends kommer tillbaka. Brekeriet är ju det där skånska bryggeriet som gör väldigt fina öl och när de samlar sina bryggerikompisar och ställer till med bar så blir det bra.

Nu är inte detta förrän i augusti, den 13 augusti dessutom, men ändå, bra att känna till! Bryggerier som är med är bland andra Remmarlöv Gårdsbryggeri, Alefarm brewing, Dry & bitter brewing och Hyllie bryggeri. Bland många andra.

Brekeriet Bar with Friends hålls den 13 augusti på Hamnmästaren i Malmö.

***

Krogguiden White guide finns inte bara i Sverige utan även i Danmark och när utmärkelserna delades ut där härförleden så utsågs Warpigs till årets ölupplevelse. Det kan man förstå, det som Mikkeller och Three Floyds har fixat till i Köpenhamn saknar motstycke i Sverige – utan tvekan. Häftigt är bara förnamnet.

Så här lyder motiveringen:

”Stedets kompromisløse ind-til-benet-koncept, øl + kød + røg, stiller krav til de enkle elementers kvalitet, og WarPigs leverer varen ekstremt overbevisende fra 20 haner med flabede 6 husbryg og resten fra indehavere 3Floyds og Mikkeller eller deres venner. Spritfriske og smukt bryggede sours, IPA’er, APA’er og komplekse håndværkspilsnere skyller effektivt de Texas-rubbede røgvarer sydpå.”

Kolla hela listan här.

***

0/0 Brewing har gått sta och bryggt sig en imperial IPA och tänker att fler än bryggarna ska få smaka. Vilken tur! 0/0 Brewing gör ju rekorderliga öl och en rejäl IPA är aldrig fel brukar jag säga. Vill du smaka denna godbit är det Göteborgskrogen Haket som gäller, ölen du ska beställa från och med torsdag heter Muscles. Den lär gå åt fort!

Och just, ölen är bryggd på Stigbergets bryggeri!

***

Så är vi där igen, tillbaka till frågan om vad hantverksöl är egentligen? Och hantverksölskultur? I USA har Sverige-älsklingarna Oskar Blues fått sina fiskar varma av ägaren och lokala öl-legendaren Chris Black i Denver som menar att Oskar Blues har drivit för långt från den äkta hantverksöls-grunden och inte stöttar rörelsen som rörelsen har stöttat dem. Fair or not?

Chris Rocks krog Falling Rock Tap House var den första krogen utanför Oskar Blues hemstad som tog in deras öl och när nu Oskar Blues startar en ölkrog i området kring Rocks egen krog så har han syrligt kommenterat deras expansion. Intressant läsning som alltid när det handlar om historia, värderingar, utveckling och ambitioner. Tycker jag.

Läs artikeln här!

Dales Pale Ale från Oskar Blues

Dales Pale Ale från Oskar Blues. Foto: Joel Linderoth.

***

Landskrona-bryggeriet 1413 Bryggkultur ska inom kort lansera en ny öl men frågan är vad den ska heta? Deras öl har Landskrona-tema i namngivningen och just nu kan du vara med och rösta – vilken är din favorit? Kolla in omröstningen här!

1413 Bryggkultur namnger ny öl.

1413 Bryggkultur namnger ny öl.

***

Läs också: Öl på burk – kolla in de här!

Läs också: Öl till buffén – här är tipsen!