Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Nyheter om öl – 2016 – 6

Mikkeller startar lambikbar, Organic Smash släpper Hellsingland och nya bryggerier i New York.

Vad sägs om en ny lambikbar? Det är Mikkeller i Köpenhamn som fortsätter att bygga på sitt ölimperium och som just nu söker personal som ska vara med och bygga upp en ny bar med inriktning på just lambik. Baren kommer ligga inne i Mikkeller & Friends och tar plats där flaskbutiken nu ligger.

Kvalifikationer? Enligt nedan:

”You are a person with a passion for Lambic and are very knowledgeable about the Belgian tradition behind, and the process of making these special kind of beers. At the same time, you are very curious of what’s in the making in the world of sours.”

Flaskbutiken, eller bottleshop, flyttar till Torvehallarna så det kommer fortfarande vara möjligt att köpa med sig fin öl vid besöket i Köpenhamn… (Tack till Olle Nordsjö för info!)

Stockholm brewing på Södermalm i Stockholm var bryggeriet som såg till att lokala bryggerier kan servera öl vid provsmakningar utan att ha serveringstillstånd och sedan i våras har de haft sin pub igång på vissa fredagar. Nu är det dags för den första för 2016 och det kan vara värt ett besök om man är i Stockholmstrakten. Om inte annat för att smaka på spännande öl, det känns som om Stockholm brewing kommer ta stora kliv framåt under 2016.

Som den här till exempel:

Super Saison från Stockholm brewing

Super Saison från Stockholm brewing.

På väg till New York? Då kan det vara intressant att känna till att det nyligen har startats två nya bryggerier i staden, bryggerier som kan vara värda att leta upp. Det är den intressanta sajten Brew York (!) som berättar om de två och de lystrar till namnen Strong Rope brewery och Chelsea Craft Brewing Company.

Sajten har dessutom en bra blogglista för den som är på väg till NY, härligt att botanisera bland om man är öl-intresserad.

Öl på The Jeffrey - New York.

Öl på The Jeffrey – New York. Foto: Joel Linderoth.

Kommer ni ihåg ölen Malakias från Strömsholms brygghus? Den är namngiven efter en pojke som dömdes för att ha satt eld på halva Köping en gång i tiden, något oklart om han var rättvist dömd eller inte….

Nu lanserar bryggeriet OrganicSmash en öl som också har dramatisk bakgrund, en IPA vid namn Hellsingland. Så här skriver de om den.

”Historien som är kopplad till namnet på ölen utspelar sig i slutet på 1800-talet, den 1:a maj 1892 närmare bestämt. Vid ett dryckeslag i Mossbo strax utanför Alfta bär det sig inte bättre än att de två konstaplar som ska styra upp det hela mister livet på kuppen. Härifrån kommer uttrycket ”vi hade en gång en länsman, men han försvann”. Den äldste brodern av de tre bröder som är inblandade i dramat blir dömd till döden och avrättas i Gävle. Johan som han heter är också den som pryder etiketten till detta öl.” 

OrganicSmash? Ja, jag vet inte så mycket om dem men det får jag återkomma till så småningom.

Hellsingland från Organic Smash

Hellsingland från Organic Smash. Foto: OrganicSmash på Facebook.

Läs också: Här hittar du fler nyhetssvep! Kolla in!
Läs också: Beer quiz – vad kan du om öl? Kolla här!