Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Nyheter om öl – 2016 – 58

Wifetrap vann i Falköping, Jackdaw är inne på samarbete och Österlenbryggarna har nytt bryggeri. Nyheter om öl!

Dubbelt i topp för Wifetrap brewery på Falköpings ölfestival. Det blev resultatet efter festivalen där alla besökare kunde rösta på sin favoritöl bland de 40 olika sorter som serverades. Mest älskad var Wifetraps W.I.P.A, på andra plats kom samma bryggeris Grape 42 och trea kom Nya Victorias Pliths Pale Ale.

Falköpings Ölfestival hölls för andra året, den lär återkomma.

W.I.P.A från Wifetrap brewery

W.I.P.A från Wifetrap brewery

***

Sugen på att köpa nya ölglas? Eller rättare sagt gamla ölglas? Du har chansen när den största samlingen av ölglas nu går under klubban. Samlingen, som bland annat innehåller världens största ölglas kommer att säljas på auktion.

***

Fler och fler bryggerier utnyttjar möjligheten att skspa dryckeslistor på Systembolagets sajt, ett sätt att på ett enkelt sätt presentera en samlingsbox med bryggeriets produkter och få ölköpare att inte bara testa en öl från bryggeriet. Senast i raden är Nordic Kiwi Brewers som gjort en dryckeslista med sina 6 sorter som du hittar här.

Om du inte vill ha exakt den mixen som ligger i listan så kan du ju ändra själv så klart! Jag har druckit alltför få öl från det lilla bryggeriet för att kunna säga något om dem, än så länge vill säga.

***

Det verkar som om starkölen ska få säljas i vanliga butiker från och med årsskiftet. Och, innan du börjar jubla, det handlar om Finland. Enligt ett förslag som verkar få majoritet i den finska regeringen så ska gränsen för vilka alkoholhaltiga drycker som får säljas i butik höjas från 4,7 % till 5,5 %. Fritt fram för starköl om det går som tänkt i Finland.

Den kommande förändringen kritiseras av finska motsvarigheten till Systembolaget, Alko, och av det finska läkarförbundet.

***

Det skånska bryggeriet Österlenbryggarna har varit aktiva under lång tid och hanterar mycket inom drycker, inte bara egen bryggning utan även import av vin, öl och annat. Sedan flera år brygger man sitt öl i Ystad men har nu även ett bryggeri i skånska Brösarp. På de nyligen avslutade skånska matdagarna i den lilla byn så kunde man lära sig brygga öl på det nya bryggeriet tillsammans med bryggaren Richard Svensson.

Hur deras öl är? Jag har smakat några av dem men för alltför länge sedan för att kunna ha en relevant åsikt. Det får bli i sommar!

***

Samarbetsölen fortsätter att flöda. Uppsala-bryggeriet Jackdaw brewery har nyligen lanserat sin samarbetsbrygd med belgiska Alvinne och har dessutom ytterligare en i tankarna. Den här gången är det Upplandsbryggeriet Leufstabruk bryggeri som gästat och bryggt en belgisk wit. Kommer i juli!

***

Läs också: Bästa ipan i Sverige? Kanske någon av de här?

Läs också: Fler nyheter om öl? Kolla in det här!

2 kommentarer om "Nyheter om öl – 2016 – 58"