Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Nyheter om öl – 2016 – 51

Snart öppnar Brewdog bar i Malmö, Sveriges första (?) beer truck är här och så får Heineken sina fiskar varma. Nyheter om öl så klart!

Poppels bryggeri fortsätter att marschera framåt, både i ölvärlden och i den värld som kallas digital. I måndags släpptes senaste ölen från bryggeriet, en session IPA som är den tionde att ingå i bryggeriets standardsortiment. Session IPA är verkligen stilen hela dagen just nu.

Samtidigt sprang bryggeriet upp till 25 000 gillare på Facebook, en bedrift som är klart beundransvärd. Och värd en hel del i ett pågående varumärkesbyggande. Smart!

Projekt 003 Imperial Saison Röda Vinbär från Poppels bryggeri.

Projekt 003 Imperial Saison från Poppels bryggeri. Foto: Joel Linderoth

***

Kommer ni ihåg Kevin Zelnio? Amerikanen som landade i Västervik, startade bryggeriet Fängelset och sedan bryggde öl med amerikanska influenser? Kevin lämnade hastigt bryggeriet som fortfarande söker ny ägare (verkar det som) men Kevin brygger fortfarande öl, men nu i Florida. J Dubs brewing är hans nya hemvist så landar du i Sarasota i Florida så kan du fortfarande smaka hans bryggarkonster.

***

Vad tycker du om Heineken? Ja, inte ölen utan företaget…. Bloggen Dutch Beer Pages vet vad den tycker och det är inte bara positivt….

Ruining Small Breweries for a century heter inlägget som är värt att läsa. Ja, bloggen i övrigt också tycker jag.

***

Saknar du en svensk mild på bolaget? Den brittiska ölstilen är inte den vanligaste men i höst blir det ändring på det då Skellefteå bryggeri lanserar sin variant av den brittiska ölen. Skellefteå bryggeri är samma som tidigare Kallholmens bryggeri men de ändrade namn till Skellefteå bryggeri när de flyttade från Skelleftehamn till Skellefteå. För att göra det än mer krångligt så har de kvar varumärket Kallholmens och lanserar ett nytt – Backens – som bland annat kommer pryda den brittiska milden.

Ölen kommer till bolaget i stor omfattning eftersom bryggeriet vann en av Systembolagets offerter. Ja, inte bara en utan två det kommer en brittisk bitter i höst också från samma bryggeri. Imponerande!

Läs mer om Skellefteå bryggeri i den här artikeln från Norran.

Kallholmen Levande Julöl från Kallholmens bryggeri.

Kallholmen Levande Julöl från Kallholmens bryggeri. Foto: Joel Linderoth.

***

Det börjar bli dags för öppning av Brewdog bar i Malmö, den 4 maj klockan 14 smäller det! Lokalen på Baltzarsgatan är stor och köket kommer framförallt leverera korv till de olika ölen, ska bli väldigt intressant att se hur det kommer se ut när de öppnar.

Jackhammer från Brewdog.

Jackhammer från Brewdog. Foto: Joel Linderoth

***

Food trucks har vi vant oss vid men beer trucks? Ja, jag har i hemlighet närt ett lite projekt vid min barm, att starta en folkölsbild som skulle åka runt och servera finfolköl och snygga mackor och sprida kvalitets-öl på badplatser och festivaler men än så länge har det bara varit en dröm.

Bra då att Nya Carnegiebryggeriet slår till och fixar det hela genom sin finfina beer truck. Den kommer vara ute i verkligheten ibland och stå vid bryggeriet ibland och visst är den snygg?

Beer truck från Nya Carnegiebryggeriet

Beer truck från Nya Carnegiebryggeriet. Foto: Nya Carnegiebryggeriet.

***

Läs också: En ölpromenad på Söder – från Akkurat till Nya Carnegiebryggeriet

Läs också: Fler nyheter om öl hittar du här