Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Nyheter om öl – 2016 – 5

Dugges till Frankrike, Brewski till Spanien och Krönleins säljer mycket i Norge. Nyheter i korthet!

Vilka öl som säljer bäst i Sverige vet vi men vilka säljer bäst i andra länder? I Norge till exempel?

Ja, statistiken från det norska Vinmonopolet är just publicerad och vinnaren i försäljning är Hansa Sterkøl följt av Erdinger Weissbier och på tredje plats svenska Stockholm Festival från Krönleins bryggeri. Du hittar mer om storsäljarna på den norska sajten Ølportalen och då kommer du också se att volymerna i försäljning inte är i riktigt samma paritet som i Sverige.

Förklaringen är inte att norrmännen köper så mycket öl i Sverige utan att de har lite andra försäljningsställen också, kopplat till alkoholhalten på öl.

Nausta bryggeri i Arvidsjaur har gått och blivit med bar. Baren ligger på Arvidsjaurs flygplats och öppnar inom kort. Mer info på bryggeriets Facebook-sida.

Nausta Bar

Ölkrogen The Flying Scotsman Inn öppnar en liten Nils Oscars-bar. Krogen, som ligger på Kungsholmen i Stockholm, ligger nära platsen där de första stegen i Nils Oscars existens togs en gång i tiden och den nya lilla baren blir som en hyllning till ett av Sveriges första och bästa hantverksbryggerier.

Nils Oscar Kalasöl.

Nils Oscar Kalasöl. Foto: Joel Linderoth

Dugges drar till Frankrike! Den franska pubkedjan Les Berthomes häller från i veckan upp Dugges High Five på sina 14 olika barer i Frankrike. Kedjan, som har ett tydligt hantverksölsperspektiv, presenterar Dugges öl med orden: ”High Five signifie « tape-m’en cinq » ! Brassée avec 5 variétés de houblons amérisants qui répondent aux doux noms de Amarillo, Centennial, Columbus, Chinook, Citra et Simcoe.” Låter ju nästan ännu godare än på svenska!

High Five från Dugges på Les Berthomes

High Five från Dugges på Les Berthomes.

Mer franska nyheter! Det franska ölmärket Bières Demory Paris, som återuppstod för några år sedan, går från fantombryggeri till eget bryggeri. På sin Facebook-sida berättar de att de nu hittat en lokal för bryggeriet och att de nu kör igång med renovering och så småningom med eget bryggande.

Demory finns sedan en tid tillbaka på den svenska marknaden och har tre öl på Systembolaget för den som är intresserad.

Alla har vi följt uppköpsintensiteten hos de stora bryggerierna, AB InBev köpte till exempel Camden Town Brewery strax före jul och la också beslag på amerikanska Breckenridge brewing. De här uppköpen har fått det lilla Florida-bryggeriet Lincoln’s Beard brewing att lägga ett anbud på…. AB InBev!

I ett brev erbjuder de att köpa hela rasket för 26 000 dollar. Det verkar än så länge inte som om AB InBev är särskilt intresserade av att sälja men brevet är underhållande läsning…

Känner du till Rasslebygd-festivalen Emmaboda-festivalen i Småland? Då kanske du känner till att arrangören bakom den håller på att bygga sitt eget bryggeri? Namnet? Rasslebrygd så klart! Du följer deras utveckling på Rasslebrygds Facebook-sida.

Brewski går på export till Spanien! Då och då har bryggeriet haft sina öl representerade i landet på den iberiska halvön men nu har man fått en mer kontinuerlig distribution. Viva Brewski!

Ananasfeber IPA från Brewski.

Ananasfeber IPA från Brewski. Foto: Joel Linderoth.

Läs också: Fler nyheter från öl-Sverige – kolla här!

Läs också: Ölen som sålde mest i Sverige 2015