Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Nyheter om öl – 2016 – 49

Nytt bryggeri i Sundsvall, finfin folkis från Dugges och så blir det skojigt gånger 3 i Uppsala. Jodå, det är nyhetsdags!

Dugges bryggeri är ett av många bryggerier som kan ses som fruktens försvarare i öl-Sverige och vad sägs om en Tropic Folk – en syrlig folköl bryggd tillsammans med amerikanska Stillwater? Det låter rejält bra! Samarbetsölen är den femte som Dugges gjort med Stillwater och den kommer snart ut i butik.

Tropic Folk från Dugges bryggeri och Stillwater.

Tropic Folk från Dugges bryggeri och Stillwater.

***

Allsta bryggeri, det har du inte hört talas om förut eller hur? Men nu har du!

Allsta bryggeri ligger i Sundsvallstrakten, i Allsta strax söder om Sundsvall och har nyligen lotsat ut sina öl till lokala krogar. Läge att testa! En IPA, en APA och en stout är vad som bryggs för tillfället, fler varianter lär följa.

***

Mer Dugges! För bor man i Stockholm så bör man ta chansen att komma och lyssna till grundaren/bryggaren/entreprenören/ölälskaren Mikael Dugge Engström när han besöker Bishops Arms på Folkungagatan i Stockholm. Hela helgen är det Dugges-tema på Brill-baren men vill man vara säker på att se mister Dugge himself så är det torsdag kväll som gäller. Bokas med fördel!

Bland annat kommer dessa öl kunna smakas…. 2 varianter av romfatslagrad Barley Wine eller en Berliner Weisse med ananas, mango och hallon.

***

Jag tror att vi har hittat Sveriges bästa väntsal. Vad sägs om De Klomp i Linköping som numera har en tavla på väggen som berättar när nästa tåg går och om man hinner ta en snabb galopp eller måste dra till tåget. Smart eller hur?

Kolla hur nära det är till tågstationen, klart man vill veta om man hinner testa en klassöl till!

Så här ser tavlan ut, jag räknar kallt med att detta komma sprida sig över alla järnvägsnära krogar som finns. Ta patent nu!

De Klomp - bästa väntsalen i Sverige?

De Klomp – bästa väntsalen i Sverige? Foto: De Klomp.

***

Intresserade av att testa Brasstacks och Jackdaws senaste brygder? Klart du är! Chansen finns på nystartade bryggpuben i Uppsala vid namn Bryggeriet Ångkvarn och när du ändå är där kan du testa även deras egna öl. Ingen dum kombination! Och just det, ”meet the brewer”-eventet firar att de båda bryggerierna är på väg in på Systembolaget. Party on!

Ölen som kan smakas är de här:

The Conductor
Blueberry Backbone
Saison Kongero
Azacca Punch
Zwarte Draak Cuvee Mure et Framboise
Zwarte Draak Bourbon Barrel Edition
Zwarte Draak Box Whisky Cask Edition #1

Och så Ångkvarns egna grejer. När? Den 3:e maj så klart!

Brasstacks och Jackdaw brewery

Brasstacks och Jackdaw brewery.

***

Spendrups ölmärke Mariestads har varit ute och rest igen under den stora smakresans flagg och den här gången har man rest rejält. Den 2 maj släpper bryggeriet sin Mariestads Ostindien Strong Ale som är en rejält exklusiv öl för att komma från Spendrups, den kommer kosta 195 pix och finns bara i 1800 flaskor.

Värt priset? Jag har inte smakat.

Ostindien Strong Ale från Spendrups

Ostindien Strong Ale från Spendrups. Foto: Spendrups bryggeri.

***

Läs också: Folköl – här är de bästa! Kolla in listan!

Läs också: 7 öl som kan vara härliga i vårvärmen