Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Nyheter om öl – 2016 – 48

Första bryggningen på öländskt bryggeri, Shepherd Neame guidar till svensk barkultur och läge för Gröndals grisette i veckan. Ah, nyheter om öl igen?

Beskedet att italienska hantverksbryggeriet Birra del Borgo säljs till AB InBev har överraskat ölvärlden och överraskningen har inte varit av det positiva slaget. Försäljningen, som från Birra del Borgos perspektiv handlar om att få möjlighet att expandera och skapa bättre förutsättningar för distribution, har framförallt mottagits med negativa kommentarer där de kritiska uttrycker rädsla för att den stora koncernen AB InBev ska ta bort det italienska bryggeriets särart när det trycks in i jättens marknadsplaner.

Om man vill veta mer om Birra del Borgos framtid så anordnar man imorgon en Q & A öppen för alla. Lyssna, fråga och få svar – intressant att följa.

QA Birra del Borgo

QA Birra del Borgo.

Birra del Borgo har, förutom kritiken, även stoppats från sin medverkan på Cantillon-arrangerade Quintessence på grund av försäljningen till AB InBev. Quintessence, som arrangeras den 5 maj på Cantillon, kommer nu istället fyllas på med ytterligare Cantillon-brygder eftersom ett nytt bryggeri inte hinner förbereda sig för evenemanget.

***

Dagarna efter Quintessence hålls premiäromgången av Kalmar ölfestival. Evenemanget, som arrangeras av Beer Connoisseurs, siktar på att vara så lokala som det går och då inte bara vad det gäller de medverkande ölbryggerierna. Förutom de lokala bryggerierna så kommer provglasen från Orrefors, festivalölet har bryggts i Kalmar, pralinerna kommer från samma stad, korven och skinkan kommer från Lindsdal och osten kommer från Öland.

Festivalen hålls under tre pass på fredag och lördag och sammanlagt träffar besökarna 26 ölutställare på mässan. Bland andra då Fireside Inn Brewery – ett alldeles nytt bryggeri på Öland.

Flaskor på Ängö kvartersbryggeri.

Flaskor på Kalmarbryggeriet Ängöl. Foto: Joel Linderoth.

***

Jönköping har fått en ny ölkrog! Idlewild Beer Café är namnet och krogen ligger på det så kallade tändsticksområdet centralt i Jönköping. Och inte nog med det, krogen är dessutom ett bryggeri! Bryggpub deluxe!

Kolla in allt om Idlewild Beer Café här.

Idlewild Beer Café i Jönköping.

Idlewild Beer Café i Jönköping.

***

Storpremiär på torsdag! För när drack du en svensk grisette senast? Just det, det är dags för Modernist brewerys samarbetsbrygd med ölprofilerna Jens Skrubbe och Tobias Göth. Eftersom såväl bryggeri som bryggare hålls i stockholmsdelen Gröndal så kallas ölen Gröndals grisette – visst är det vackert?

Precis som etiketten, lysande retro-känsla!

Premiär på Pressklubben i Stockholm på torsdag kväll!

Gröndals grisette från Modernist brewery.

Gröndals grisette från Modernist brewery.

***

Skedemosse gårdsbryggeri har bryggt sin första brygd, en pale ale som nu ligger på jäsning. Bryggeriet, som ligger på Öland, är helt nytt och det ska bli intressant att följa. Som alltid!

***

Sugen på att djupdyka in i en så udda ölvariant som granskottsöl? Klart du är! Just nu finns det en fin öl från Eskilstuna Ölkultur som tillsammans med företaget Spruce ale har bryggt en öl med granskott. Den är frisk, fräsch och god.

Under smakandet av den kan du slå till och läsa det här blogginlägget på bloggen Zytophile – som vanligt galet välformulerat och underbyggt. Och som dessutom komplicerar det engelska namnet på granskottsöl, spruce beer, en del, som vanligt när det gäller Martyn Cornells fantastiska ölhistorielektioner.

Läs och njut!

***

Vad sägs om en brittisk guide till svensk pubkultur? Det kanske låter konstigt men Shepherd Neame har gjort en pubresa i Sverige med 6 avsnitt och det första avsnittet, som publicerades för mindre än en vecka sedan, har redan haft över 40 000 visningar. Japp, rörligt styr Facebook just nu, det är tydligt.

Första stoppet på resan är Wirströms i Gamla stan i Stockholm och det är rätt charmigt gjort. Ska bli kul att se de andra avsnitten framöver.

Just det, här är första delen…

***

Läs också: Göteborg är Sveriges bästa ölstad, kolla själv!

Läs också: Folköl – vilken är bäst egentligen? Kolla här!