Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Nyheter om öl – 2016 – 46

Dugges gör 6 olika versioner av samma öl, Pete Brown kommer med 3 (!) nya böcker och Örebro får ett nytt bryggeri. Yeah man, det är dags för ölnyheter!

Malmö har fått en ny ölbar. Biraria, som namnet är, ligger på Södra Vallgatan, väldigt nära Gustav Adolfs torg och gör att Malmö blir ännu mer intressant som ölstad. Härligt! Smårätter och god öl är konceptet och uteserveringen går inte av för hackor direkt…

Än så länge har jag inte varit där men nästa gång i Malmö kommer jag besöka det.

***

Örebro har fått ett nytt bryggeri. Örebro brygghus är namnet och ambitionen är att ”med totalt fokus på kvalitet brygger vi hantverksmässig och smakrik öl både efter tradition och trend, öl som vi själva gillar”.

Det låter intressant!

Saison des Brasseurs Half IPA

Saison des Brasseurs Half IPA från Örebro brygghus.

***

Det lilla fantombryggeriet Macken bryggeri, med bas i Stockholm, släpper sin nya öl. Namnet är Summerisle Helles Bock och lanseras den 30/4 på klassiska ölkrogen Black & Brown Inn på Södermalm i Stockholm.

Macken bryggeri har alltid anslående etiketter, så även denna gång!

Summerisle från Macken bryggeri

Summerisle från Macken bryggeri.

***

Ett annat 08-baserat bryggeri som släpper nytt är CAP som drivs framåt av bryggaren Mattias Hammenlind. På onsdag blir det release för en ny belgo-IPA och en fatlagrad imperial stout som lystrar till namnet Barrel aged Absence of lightning – låter mörkt….

Var?

Churchill Arms i Stockholm.

***

Rasslebrygd, det småländska bryggeriet som ligger i Emmaboda, fortsätter med sin byggnation. Och nu börjar det närma sig bryggstart, det handlar om några veckor bara.

***

Dugges har verkligen satt fart på experimenterandet och det är riktigt roligt att se hur man konsekvent blandar klassiskt och experimentellt. Som det här, Dugges Six Ways. Samma grundöl, en imperial stout på 10 %, sedan har de sex bryggarna på Dugges fått göra vad de vill med grunden. Och det har blivit spännande.

Vill du testa? Bege dig till Omnipollos Hatt i Stockholm och var med på premiären den 30 april. Här är de olika ölen förresten…

Dugges six ways på Omnipollos Hatt.

Dugges six ways på Omnipollos Hatt.

***

Egnells bryggeri i Eksjö verkar ha hittat ny lokal. Bra det, Eksjö behöver sina lokala öl, inte tu tal om saken. Mer lär följa men det verkar som om det nya bryggeriet kommer att ligga i lokaler som tidigare huserat en läsktillverkare – Solus saft!

Smålands gyllene från Egnells bryggeri

Smålands gyllene från Egnells bryggeri. Foto: Joel Linderoth.

***

Läser ni Pete Brown? Kunnig, välformulerad, rolig, arg och ambitiös brittisk ölskribent som bloggar på sin egen sajt. Den senaste tiden har han inte bloggat så mycket och nyligen berättade han varför i en underhållande och lite skrämmande bloggpost. Läs den och inse att vi har inte mindre än tre nya böcker att vänta från Pete Browns ordkonst framöver. Varför tre? Ja, läs och få hela bilden.

Förresten, han skriver om cider också. Det ska jag också börja göra. Jag älskar cider.

***

Läs också: Vilken är bästa ipan? Kolla här!

Läs också: Därför är Göteborg Sveriges bästa ölstad