Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Nyheter om öl – 2016 – 44

Är blandlådan det nya bland öl? Har ABInBev köpt ytterligare ett bryggeri? Får verkligen jag bestämma vilken humle Duvels Tripel Hop ska ha? Och mycket mer - kolla in!

Är blandlådan den nya grejen när gäller öl? Ja, den har ju funnits med länge men det känns som om den har fått förnyad aktualitet de senaste månaderna där flera bryggerier och importörer sett till att plocka ihop en låda med blandat innehåll – dessutom på lite olika sätt.

Och varför inte, det är ett smart sätt både för konsumenten och producenten och kan leda till större upplevelser (för öldrickaren) och större inköp (ja, också för öldrickaren…)

Rådanäs bryggeri har sedan länge sin blandlåda i bruk (9 öl att testa) och nu senast har Eskilstuna ölkultur och importören Great brands slängt ihop egna lådor. I Great brands fall handlar det om öl från Victory brewing som alltid (!) är värda att smaka på…. Och om man ska vara riktigt ärlig så är Rådanäs bryggeris bidrag ett smart sätt att använda Systembolagets sajt, när du väl klickat in på Rådanäs länk och landat på Systembolagets sajt så kan du ändra på antalet öl och sorter tills du får precis din egen blandning.

Smart – fler bryggerier borde följa efter.

Vissa av de här blandlådorna hittar du inte på Systembolagets sajt och det kan ju vara lite svårt att hitta dem då… Lösningen är att följa bryggerierna på Facebook till exempel…

Rådanäs mixlåda från Rådanäs bryggeri.

Rådanäs mixlåda från Rådanäs bryggeri.

***

Vilken humle ska Duvel Tripel Hop humlas med nästa gång? Ja, det kan du bestämma! Eller i varje fall vara med och bestämma…

Pressklubben i Stockholm så ser ölbossen Jens Skrubbe till att sex olika varianter av Duvels Tripel Hop serveras och du får sedan avgöra vilken av de 6 du vill se som nästa års Tripel Hop. De 6 är humlade med 6 olika typer av humle och godast variant vinner.

I år humlades Tripel Hop med en experimentell humle – HBC 291 – vilket inte föll mig i smaken fullt ut, recension hittar du här… Men det är ju jag det, du kan ju tycka annorlunda!

Duvel Tripel Hop på Pressklubben.

Duvel Tripel Hop på Pressklubben.

***

Hur smakar en Bötet Barley Wine som lagrats på bourbon-fat? Ja, på fredag kan du undersöka just det eftersom den debuterar på 08-krogen Man in the Moon. Och inte nog med det, det kommer kopplas på andra godsaker från Nynäshamns ångbryggeri  samma kväll också. Vad sägs om en Bötet från 2009 eller en Smörpundet porter från 2011. Just det, godsaker var det!

Bötet Barley Wine Bourbon på Man in the Moon

Bötet Barley Wine Bourbon på Man in the Moon.

***

Mer helgroligheter! Importören Brill & Co kör Brill-pub på helgerna på Bishops Arms på Folkungagatan och det är ett finfint utbud varje helg. Frågan är om inte helgens uppställning är ännu bättre än vanligt? För vad sägs om öl från amerikanska Bells, Alpine och Green Flash? Det är inte varje dag jag dricker öl från de bryggerierna direkt men till helgen har jag, och du, chansen. Kanske läge att ta den?

Här hittar du allt om Brill & Co-puben i helgen.

***

Och så har AB InBev varit ute och svängt med plånboken igen. Den här gången är det Virginia-baserade bryggeriet Devils Backbone brewing som sålts till öl-jätten som därmed adderar bryggeriet till sin High End-portfölj. Devils Backbone brewing har två bryggerier i Virginia och deras storsäljare är en wienerlager som utgör cirka 60 % av årsproduktionen.

Bryggeriet kommer ingå i samma portfölj som Stella Artois och Shock Top och hantverksbryggerierna Goose Island, Blue Point, 10 Barrel, Elysian, Golden Road, Virtue Cider, Four Peaks and Breckenridge Brewery, helt enkelt den lite koolare delen av AB InBevs ölkatalog i USA. Om man kan uttrycka sig så slängigt…

***

Och så påminner jag igen, till helgen börjar Gbg Beer Week och deras program är helt oemotståndligt. Kolla själv! I år har de dessutom en app som hjälper dig att botanisera bland alla evenemang och härligt nog en egen Untappd-badge för dig som är lagd åt det hållet.

***

Läs också: Bästa india pale alen? Kolla in listan här!

Läs också: Fler nyheter om öl? Kolla in här!