Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Nyheter om öl – 2016 – 43

Tecknad bläckfisk stoppas på bolaget, Trädskogens ska till bolaget och Brewdog öppnar första baren i USA. Nyheter om öl!

Göteborgska Spike brewery börjar få upp ångan rejält. För att fira det och för att fira att det är vår tar de över Brewers Beer bar i Göteborg den 15 april. Helt nya öl från bryggeriet vankas det för besökaren.

***

Om du är på väg till Storbritannien någon gång det kommande året får du inte missa den här artikeln i the Telegraph, listan på de brittiska öarnas bästa pubar. I varje fall om du är sugen på den där klassiska pubupplevelsen som osar Storbritannien i varje klunk.

Och förresten, inte bara det, Brewdog har faktiskt med en pub på listan så det är inte bara oldschoolers som kommer kunna hitta ny inspiration inför resan.

***

Trädskogens bryggeri har bestämt sig, det blir Systembolaget. Den 2 maj lanseras Växjö-bryggeriets första öl på bolaget och valet faller på en finfin sommaröl, Sorbus Hallon. Trädskogens bryggeri drivs bland annat av Robert Helberg, arrangör av nyss timade ölfestivalen Växjö Ölfestival som dessutom redan har bestämt sig för att komma tillbaka – den 8 april är det dags. Ja, 2017 då alltså….

Sorbus Hallon från Trädskogens bryggeri.

Sorbus Hallon från Trädskogens bryggeri. Foto: Joel Linderoth.

Sorbus Hallon från Trädskogens bryggeri. Foto: Joel Linderoth.
***

Skotska bryggeriet Brewdog har nu 40 000 delägare och det kan bli fler eftersom den nuvarande crowdfunding-kampanjen fortsätter någon vecka till. Frågan är om delägarna någonsin kommer tjäna några pengar på sitt ägandeskap? Journalisten Ben Martin har ställt sig frågan och besvarar den i en läsvärd text från the Telegraph och svaret är…

Visste du förresten att Punk IPA är den öl som tar mest av Brewdogs bryggerikapacitet i anspråk, den står för 56 % av Brewdogs försålda öl. Imponerande!

***

På tal om Brewdog, deras BrewDog Albino Squid Assassin kommer inte att lanseras på Systembolaget. Skälet? Den tecknade bläckfisken har inte mindre än 6 vapen i handen, förlåt tentakeln. Och hur skulle det gå för sig va? Hur skulle man kunna sälja en öl som har en tecknad bläckfisk med vapen i tentakeln va? Det måste STOPPAS! Tänk på vad som kunde hända om man släppte in en sådan teckning i en systembolagsbutik – det skulle bli REVOLUTION!

För den som gärna vill smaka ändå så kan man åka till Norge och köpa den där eller dricka den på krogen eller beställa den från Brewdogs butik.

Så här ser den ut för övrigt….

Albino Squid Assassin från Brewdog.

Albino Squid Assassin från Brewdog. Foto: Brewdog.

Albino Squid Assassin från Brewdog. Foto: Brewdog.
***

Slutligen, på tal om Brewdog igen, nu har skottarna berättat var de ska placera sin första amerikanska Brewdog bar. Föga förvånande blir det i samma stad som de bygger sitt bryggeri, Colombus i Ohio. Det lär inte vara den sista….

***

Jag har sagt det förut och jag säger det igen, snart dags för Gbg Beer Week! Vilket evenemang som har skapats, fantastiskt! Kolla in hela programmet här! Nu även med egen app!

***

Läs också: Betydligt fler ölnyheter här!

Läs också: Här är de största bryggerierna i USA – kolla in listan!