Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Nyheter om öl – 2016 – 41

Tre gånger ölfestival, Mikkeller i utspel och hur är det med hantverksöl i Indien egentligen. Dags för nyheter om öl!

Mikkel Borg Bjergsø är inte bara en fantastisk entreprenör och ölskapare, han är en god provokatör också. Och nu har han gett sig på det som i perioder varit en av Mikkellers signum, samarbetsölen.

Ska bryggerierna sluta skapa samarbetsöl? Mikkel Borg Bjergsø tycker det eftersom det enligt honom bara bara har blivit en PR-grej och inte det som det var för några år sedan.

Ja, nu hårddrar jag det lite men i en text på Mikkellers sajt går bryggeriet till storms mot dagens samarbetsbrygder, de anser att det numera bara är något man gör för att få uppmärksamhet.

”Collabs has been reduced to only be about PR – unfortunately.”

Det finns så klart en poäng i att en bra kombo i samarbetsväg ger bra marknadsföring och att många av samarbetsbrygderna inte alltid är de som man kommer ihåg men samtidigt inbillar jag mig att en samarbetsöl ger väldigt mycket tillbaka, både erfarenhetsmässigt och socialt.

Eller är Mikkellers inlägg bara ett aprilskämt…? Man skulle ju kunna argumentera för det och dessutom hävda att ALLA öl som Mikkeller är samarbetsöl eftersom de nästan inte har något eget bryggeri…

”The way we see it, it makes a lot more sense to do guest brews where a brewer is doing his own, already existing beer, by using the equipment of another brewery.”

Ja, vad tror du….?

Jag tycker gott att bryggerier ska fortsätta att brygga ihop – om inte annat för att det är roligt! Sedan kanske det inte är de bästa ölen alla gångerna men det får man väl ta….

Mikkeller Via Fra Til till vänster.

Mikkeller i dubbel variant. Foto: Joel Linderoth.

***

Många debuter på Systembolaget just nu, jag drog iväg första beställningen av de lokala nyheterna idag, och en av de öl som jag ser fram emot lite extra är Epok från Kalmarbryggeriet Ängö kvartersbryggeri eller Ängöl som de numera kallar sig. Inte bara för att de allt som oftast lyckas väl med sina öl utan för att det också är sista nylanseringen från det gamla bryggeriet.

Det nya bryggeriet är på väg att bli klart och då är bryggeri-tiden på Ängö i Kalmar slut och det blir större, starkare och bättre på annan plats. Väl värt att fira med en öl så klart!

***

I helgen är det dags för ölmässa igen, denna gång i Växjö. Växjö ölfestival är av den mindre sorten men inte sämre för det och har i år igen lyckats locka en fin mängd ölbryggerier. Eller vad som sägs om Brygghus 19, Dugges, Hyllie bryggeri, Boxbeers och Kvarnagårdens bryggeri? Plus många andra. Och nej, Boxbeers är inte ett bryggeri, det är ju en dansk ölbutik på nätet – men ändå.

Ett problem dock, det finns nog inte några biljetter kvar.

På lördag – i Växjö!

***

Vad vet du om den indiska ölmarknaden? Om du kan lika lite som jag så kan du inte så mycket men den här artikeln i India Times hjälper till att fylla den kunskapsluckan. Det är bara att konstatera att Kingfisher, som har 50 % av ölmarknaden i Indien, håller på att få konkurrens.

***

Uppsala-bryggeriet Jackdaw brewery har bestämt sig, nu blir det Systembolaget! I maj kommer debuten ske och det blir triss i Jackdaw vid lanseringen. Saison Kongero 2015, Azacca Punch ADHA 483 och Zwarte Draak Cuvée Mûre Et Framboise är det som vankas. Väldigt intressant bryggeri, ska bli kul att kunna köpa på bolaget.

***

Söderbärke Mikroölfestival, SMÖF populärt kallad, när är det den är nu igen? Jo, i år blir det den 28-29 oktober, det är nu bestämt! Och biljetterna brukar ju släppas den 1 juli och det blir det nog i år också… Mer om festivalen här!

SMÖF 2016 - bild.

SMÖF 2016.

***

Lite tidigare, den 21 maj, så infaller festivalen Falköpings Ölfestival, en liten festival som samlar de lokala bryggerierna Qvänum Mat & Malt, Marbäcks bryggeri, Åsalids bryggeri, Wifetrap samt Nya Victoria. Mer här….

***

Läs också: Fler nyheter om öl? Kolla här!

Läs också: Här är de största bryggerierna i USA – kolla in listan