Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Nyheter om öl – 2016 – 39

Folköl från Oceanbryggeriet, collabs hos Brewski och Danmarks spännande bryggeri Penyllan börjar se dagens ljus. Kolla in!

Oceanbryggeriet ger sig in på folkölsmarknaden och lanserar nu en folkölsklassad india pale ale. Härligt, den svenska folkölsmarknaden är sannerligen intressant, du kan kolla in det här folkölstestet för att se hur många olika välsmakande folköl det finns.

Första veckan finns Oceanbryggeriets folköls-IPA bara på ICA Supermarket i Åkered men sedan kommer den finnas tillgänglig på fler ställen, framförallt i Göteborg.

Folköl IPA från Oceanbryggeriet

Folköl IPA från Oceanbryggeriet. Foto: Oceanbryggeriet.

Samtidigt lanserar samma bryggeri en barley wine med etikett av Göteborgs-konstnären Kent Larsson, den lanseras på Malmö Öl- & Whiskyfestival i helgen.

***

Isala ölgård har blivit två. Det låter kanske konstigt men de två grundarna av Isala ölgård har bestämt sig för att gå skilda vägar, i all vänlighet, och verksamheten kommer dels fortsätta i Isala ölgård med bryggeri och mälteri, och dels i Svärdsjö Humle Omsorg med humleodling bland annat. De båda verksamheterna kommer hjälpa varandra framöver och du kan följa dem här och här.

Isala ölgård och Svärdsjö Humle Omsorg

Isala ölgård och Svärdsjö Humle Omsorg.

***

På tal om att gå skilda vägar så har bryggaren Tomas Danko lämnat CAP och brygger numera på Monks café i Stockholm. Danko håller också i bryggkurser i Monks regi och andra saker som ingår i verksamheten.

Monks i Gamla stan.

Monks i Gamla stan. Foto: Joel Linderoth.

***

För någon vecka sedan berättade jag om det för mig nya bryggeriet Unibärsum och nu lanserar de sin senaste öl, Rhubarb Red heter den. Den finns inte i någon större skala ännu men den hittas på Katarina ölkafé och NAGG än så länge. Den innehåller rabarber….

Alla Stockholms bryggerier hittar du här.

***

Tittar man på den danska ölmarknaden så finns det ett antal intressant ölprojekt som ligger i sin linda just nu. Ett av de mest intressanta är Penyllan som är ett bryggeri under utveckling på Bornholm och som har väldigt intressanta idéer om öl. Bryggeriet drivs av Christian Skovdal Andersen och Jessica Jenkins och börjar så smått bli färdiga för att lansera sina första öl.

I en intervju på danska ölbloggen Stovt berättar Jessica Jenkins om var de befinner sig just nu, intressant läsning!

***

Också danskt men i Sverige! Dry & bitter brewing, som är ett högintressant danskt ölprojekt, kommer och håller hov på Bishops Arms på Folkungagatan på Södermalm i Stockholm. Eller inte håller hov kanske men kör en tap take over i varje fall. Søren Parker Wagner driver bryggeriet, han har tidigare varit på Nørrebro Brygghus och varit involverad i Crooked Moon brewing – bra grejer.

Besöket sker den 8 april.

***

Samma dag, den 8 april, håller Omnipollos hatt sin 1-års-fest. Den verkar bli ganska intressant… För vad sägs om öl från Trillium brewing och Hair of the Dog till exempel? Det kommer bli en exempel-lös öl-fest…

***

Brewski då? Inget roligt på gång där…? Jo, kolla in den här collabs-listan – den går inte av för hackor. Galet ju…. Brewskis Marcus Hjalmarsson måste vara en av Sveriges hårdast arbetande öl-människor och resultatet blir ju väldigt gott!

Brewski collabs.

Brewski collabs. Foto: Marcus Hjalmarsson.

***

Läs också: Betydligt fler ölnyheter hittar du här!

Läs också: Ny ölbutik ska bredda utbudet av öl i Sverige