Logga in här

Nyheter om öl – 2016 – 38

Nya öl på bolaget på måndag, Tingvalla bryggeri till Alperna och Poppels är störst!

Dogfish Head är inte till salu. Ja, det kanske inte fanns på kartan men i den här intervjun så berättar Sam Calagione vad han tycker om att de stora bryggerierna köper upp hantverksbryggerierna. Man kan väl säga att han kommer inte sälja till AB InBev i framtiden…

”We’ve had our run-ins with the world’s largest two breweries, A-B InBev and MillerCoors, so there’s zero chance Dogfish would ever sit down to talk to them about opportunities to work together.”

***

Det är inte bara i Sverige som hantverksbryggerierna ökar sin kapacitet. Sedan tidigare vet vi ju att så skilda länder som USA, Norge, Danmark, Tyskland och Storbritannien har expanderade hantverksölsbryggerier och så klart är det samma även i Belgien. En som har koll på det där är eminente belgofilen Jens Skrubbe som verkligen ser till att vi får belgiska nyheter titt som tätt, nu har han skrivit om bryggerierna Dochter van de Korenaar och Hofbrouwerijke som båda håller på att utveckla verksamheten.

Följ Jens blogg om ni inte gör det, ölnyheter med en belgisk vinkel hela tiden!

***

Törstig i Alperna? Har du tur så kan du dricka Karlstad-öl när du tar en paus i skidåkningen. Tingvalla bryggeri, som ligger i just Karlstad, har nämligen sin öl representerad i flera skidorter i Alperna så bli inte förvånad om du hittar svensk hantverksöl på after skin. Bryggeriet har bland annat sin öl på krogar i Alpes d’Huez, Serre-Chevalier, Badgastein och Saalbach. Born to ski heter en av ölen!

Born to Ski från Tingvalla bryggeri

Born to Ski från Tingvalla bryggeri. Foto: Tingvalla bryggeri.

***

Vilket svenskt bryggeri är starkast på Facebook? Ja, jag tippar på Poppels bryggeri som nu har nått den aktningsvärda höjden av 24 000 gillare på Facebook. Det är inte illa! Mängden är välförtjänt dessutom, Poppels bryggeri har en ljus framtid att se fram emot, det kan jag lova… Inte bara på Facebook!

Poppels 24 000 på Facebook.

Poppels 24 000 på Facebook.

***

Missa nu inte att Malmö beer week är i full gång, har du den minsta möjlighet att besöka något av evenemangen så är det ett imperativ – gå dit bara!

***

Dessutom är det Systembolagslansering – igen – i både det lokala och småskaliga och det övriga sortimentet (framförallt en del kolli-öl som dyker upp). I det lokala lanseringsfönstret finns nya öl från bland andra MJ:s bryggeri (helt nytt från Karlstad), Österlenbryggarna, Pite bryggeri, Nacka bryggeri, Flying brewery och många, många fler. Den tiden då man kunde beställa alla lanserade lokala öl får nog anses vara förbi….

Dessutom nya flaskstorlekar (33 cl) på många öl från Jämtlands bryggeri, en riktig klassiker från Närke kulturbryggeri, nya öl från Nausta bryggeri och Centralbryggeriet och som sagt, många fler.

Kanske allra mest intressant av de nya ölen är nog de två från Bearded Rabbit brewery, ett bryggeri som många har pratat om på sista tiden och som bland annat varit och bryggt en samarbetsöl på Trädskogens bryggeri. De kommer garanterat att beställas!

Alla ölen från det lokala och småskaliga och övrigt sortiment som lanseras den 4 april hittar du här – hoppas du hittar en ny favorit!

Dessutom är det en speciallansering på webben med tre öl den 31 mars….

***

Umeå ser till att få en egen ölmässa, den första versionen ska hållas den 7-8 oktober och kallas Nolia beer.

”– Ingen annan dryck har så stor spännvidd smakmässigt som öl. En öl kan smaka nästan hur som helst. Genom att blanda föreläsningar med bland annat ölprovningar hoppas vi locka både intresserade och entusiaster, säger Sussi Wikström, event- & konferenskoordinator på Nolia AB som leder arbetet med mässan till Umeåguiden.”

One från Beer Studio.

One från Beer Studio. Foto: Joel Linderoth.

***

Läs också: Ny ölbutik på nätet ska ge bättre och färskare öl

Läs också: Här hittar du fler ölnyheter – kolla in!