Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Nyheter om öl – 2016 – 37

Bålsta bryggeri fyller år, italienskt finbesök och det där med bryggerier på Twitter. Kolla in!

Svenska Ölfrämjandet har blivit betydligt mer aktiva på sin sajt och har börjat publicera artiklar och reportage med fokus på öl. Så klart!

Senast är ett porträtt av Elin Carlsson som ligger bakom projektet FemAle – en grupp som vill få kvinnor intresserade av hantverksöl. FemAle anordnar provningar och har dessutom bryggt en öl tillsammans med Oceanbryggeriet som kom förra året.

Dessutom har FemAle bryggt en öl med Beerbliotek, What a girl wants.

What a girl wants från Beerbliotek/FemAle.

What a girl wants från Beerbliotek/FemAle.

***

Bålsta bryggeri fyller 4 år! Det lilla bryggeriet i Bålsta har en intressant samling öl i sin portfölj och i samband med 4-års-firandet så kommer det ytterligare (minst) en när de lanserar sin Eklöws Vintage 2016 – ”en Barley Wine på 13 %. Den bryggdes hösten 2014 och lagrades sedan i ett år på ett Bourbon ekfat”. Ölen kommer på bolaget den 2 maj och finns i 486 exemplar, den som vill ha en flaska får se till att inte missa vintage-tåget.

***

Ett något nyare bryggeri, Halmstads brygghus, siktar också på nya sorter senare i vår. Halmstads brygghus lanserade nyss sin IPA på Systembolaget och lite senare kommer även Tjuvahålans lager och Slöinge Imperial Kaffe Stout. Kul med bredd på utbudet!

***

Bryggerier på Twitter! Ja, Twitter kanske inte är det hetaste heta i den sociala, digitala världen men några bryggerier i Sverige är aktiva där och så småningom kommer jag återkomma till dem. I väntan på det kan det vara lite underhållande att läsa om de första tweetsen från amerikanska bryggerierna, back in the days när Twitter was young. Tom Acitelli står för sammanställningen i magasinet All about beer.

Och även om jag inte är den mest aktive på Twitter så kan den som vill följa mitt ölkonto här.

***

Sugen på att testa italiensk öl? Så klart du är! Kom till Brewdog Bar på Kungsholmen i Stockholm för att testa bryggeriet CR/AK den 30 mars, jag har inte testat det tidigare men importfirman Original Brands brukar hålla vad de lovar och det här lovar gott. CR/AK står för Creative Revolution/Alternative Knowledge och du hittar allt om bryggeriet  på deras sajt.

Just det, det är inte bara ölen som är där, bryggarna också!

CR/AK - öl från Italien.

CR/AK – öl från Italien.

***

Läs också: Sugen på god folköl? Här är de bästa i stort test!

Läs också: Fler nyheter om öl? Kolla här!