Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Nyheter om öl – 2016 – 36

Dags för Malmö beer week, Founders till Akkurat och Omnipollo och Siren letar bästa brittiska hembrygden.

Dags att ta en titt på Malmö beer week som hålls för första gången veckan efter påsk. Programmet är minst sagt imponerande och du hittar det på evenemangets sajt.

Bland godbitarna?

Ölmiddagen på Söder om Småland lär gå till historien; 5 rätter, 5 svenska bryggerier, 5 internationella bryggerier enligt nedan. Låter smaskigt! Eller smaskigt kanske är för slarvigt, det låter gott!

Söder om Småland - middag i samband med Malmö beer week.

Söder om Småland – middag i samband med Malmö beer week.

Eller vad sägs om den här, Victory brewings Bill Covaleski är på plats på Tröls och bjuder på historier och tap take over.  Bra öl, spännande historia, intressant tillfälle.

Victory brewing på Nya tröls.

Victory brewing på Tröls.

***

Den amerikanska ölvärlden expanderar kontinuerligt och hantverksbryggeriernas andel av marknaden ökar kontinuerligt. Många av bryggerierna expanderar och ett av de senaste att sikta på produktionsökning är Oregon-baserade Deschutes brewery som nu ska starta ett nytt bryggeri i Virginia.

Deschutes brewery har alltsedan starten varit familjeägt och är det fortfarande, dessutom är det ett av de största hantverksbryggerierna på den amerikanska marknaden. Genom det nya bryggeriet ansluter de sig till de bryggerier som sedan tidigare valt att etablera sig på östkusten där bland andra Sierra Nevada brewing och Green Flash brewery varit trendsättande genom att projektera nya bryggerier i North Carolina och Virginia.

Deschutes nya bryggeri kommer att stå färdigt om tre år om allt går som det ska. Mer om planerna hittar du på sajten Porch drinking.

Deschutes brewery - nytt bryggeri på östkusten.

Deschutes brewery – nytt bryggeri på östkusten.

***

Ännu mer amerikanskt men denna gång i Sverige. Founders brewing kommer nämligen på besök till krogen Akkurat den 29 mars. Brian May från Founders är på besök på krogen och tar med sig några favorit-öl, du kan heja, fråga, skoja och testa ölen som garanterat är god!

Founders på Akkurat - den 29 mars.

Founders på Akkurat – den 29 mars.

***

Visst har väl du drömt om att ha To øls etiketter på väggarna? Nu har du chansen! Ja, eller du har nog alltid chansen men just nu är deras affischer lite billigare än vanligt. Så kolla in, vad sägs om etikettaffischen till Gose to Hollywood? Looking good!

To øl Gose to Hollywood - affisch.

To øl Gose to Hollywood – affisch.

***

Läge att uppmärksamma ett relativt nytt bryggeri? Ja, men då pratar vi om Unibärsum…. Ja, man kan kalla ett bryggeri precis vad som helst och just det här bryggeriet kan du testa på några få krogar i Stockholms-området, bland annat på Cosmopolite vid Hornstull och Bistro Mammsen som ligger vid Mariatorget/Zinkensdamm.

Också dags att uppdatera den här listan över bryggerier i Stockholm.

Unibärsum bryggeri.

Unibärsum bryggeri.

***

Dags för en tradition? Javisst, det är dags för Omnipollos och Sirens årliga hembryggartävling men denna  gång blir det inte du som vinner. Ja, om du inte bor i Storbritannien förstås. Förra året bryggdes Life is a peach, dessförinnan var det Gracchus och första året var det Näcken – härliga öl alla tre även om jag tror att Life is a peach var min favorit.

Nåväl, hembryggare i Storbritannien får vara med, vinnarölen koras och vinnaren får sedan brygga en öl med Omnipollo – enkelt och härligt. Bra traditioner är till för att upprepas! Allt om tävlingen här!

Näcken från Omnipollo, Siren och Rick Gordon Lindqvist.

Näcken från Omnipollo, Siren och Rick Gordon Lindqvist. Foto: Joel Linderoth.

***

Tillbaka till USA och till ett bryggeri som på ett intressant sätt berättar om hur bra det går för bra bryggerier i USA just nu. Dessutom i Columbus i Ohio, samma stad där Brewdog håller på att brygga sitt amerikanska bryggeri. Platform beer heter bryggeriet och det finns inga kopplingar till Sverige vad jag vet men artikeln i Clevescene är värd att läsa som ett exempel på den exempellösa utvecklingen i USA som sprider sig över hela världen.

Häftigt!

Platform beer, Columbus, Ohio, USA.

Platform beer, Columbus, Ohio, USA.

***

Läs också: Kolla in stora folkölstestet – uppdateras ständigt!

Läs också: Fler nyheter om öl – här är nyhetssvepen