Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Nyheter om öl – 2016 – 35

Live-bryggning på Gbg beer week, ölnördens 19 varianter och Omnipollo drar till Göteborg. Japp, nyheter om öl!

Det händer inte ofta men nu har det hänt, Oceanbryggeriet har gett sig på en samarbetsöl! Det utvalda bryggeriet blev Nynäshamns Ångbryggeri och de två bryggarna Thomas Bingebo och Lasse Eriksson verkar väldigt nöjda efter bryggningen.

– Det här är Oceans första collab, och det är en jättekul idé att få se resultatet av samma recept på två bryggerier med rätt så olika bryggeriutrustning, säger Thomas Bingebo.

– Det här är jättekul! Vi brygger ju med nästan samma ingredienser men utrustningen är rätt olika.

Ölet, som alltså bryggs på både Oceanbryggeriet och i Nynäshamn kommer att heta Två sidor av samma öl.

***

Vad sägs om öl som är Made in Sweden? Ja, så heter en ny krog som öppnar på Folkungagatan i Stockholm inom kort. Att döma av det som gått att luska ut på krogens Facebook-sida så handlar det om en restaurang med svenskt kök och inte mindre än 24 kranar svenskt öl. Om nu jag förstår det hela rätt.

Det låter som en bra början…. Bland annat kommer det finnas öl från Nils Oscar, Fjäderholmarnas bryggeri, Gotlands bryggeri och Stockholm brewing på Made in Sweden.

***

Göteborgskrogen Brewers Beer Bar kommer att gästas av Omnipollo som ställer till med en rejäl tap take over. Eller vad sägs om Omnipollo-öl på 18 kranar? Ja, jag tänkte väl det…. Den 20 april är det dags.

***

Är du en ölnörd? Oh yes, you are! Då kommer du finna nöje i att läsa den här listan från Thrillist som delar upp ölnördarna i flera ölnördskategorier, amusing. Och ja, jag har redan börjat skissa på motsvarande från ett svenskt perspektiv, det är oundvikligt…

Beer for punks by Brewdog.

Beer for punks by Brewdog. Foto: Joel Linderoth

***

Hört talas om Gamla Hesselby bryggeri? Inte jag heller men det är ett bryggeri som bryggt öl sedan 2013 och som finns ”officiellt” sedan förra året. Har sina öl på några krogar i närheten av Hässelby, får se hur det smakar när jag letat reda på dem.

Därmed också dags att uppdatera listan över alla Stockholms bryggerier.

***

Vi har ju tittat på utbudet för Gbg beer week mer än en gång här på bloggen och det fortsätter att komma riktigt roliga grejer. Som det här, Poppels bryggeri tar med sig sitt pilotbryggverk och brygger öl, live, på Haket. Det är inte så dumt. Ciceron i bryggandet är Gnoff Berglund som är hembryggare gone bryggare och öldomare och Ratebeerian och ölnörd big time – vem kan bättre guida i ett ölbryggande? Kul grej!

Poppels brygger live på Haket

Poppels brygger live på Haket. Foto: Gbg beer week.

***

Läs också: Här hittar du alla bryggerier i Stockholm

Läs också: Här är alla ölnyheter under året samlade