Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Nyheter om öl – 2016 – 34

Bara nyheter om öl? Javisst, det är dags för ett kort nyhetssvep igen!

Skotska bryggeriet Brewdog håller ju på att bygga sig ett nytt bryggeri i USA och nu har man hittat sin bryggmästare som ska driva bryggverksamheten. Mannen ifråga, Tim Hawn, har varit bryggmästare hos Dogfish Head i 5 år, och ska nu fortsätta Brewdogs expansion i västerland.

Brewdogs bryggeri byggs i Columbus, Ohio, och ska stå klart i augusti i år. Mer om Tim Hawn och Brewdogs planer i USA hittar du hos We are brewstuds.

Punk IPA från Brewdog

Punk IPA från Brewdog. Foto: Joel Linderoth.

***

Amerikanska Oskar Blues brewerys öl dricker vi mer än gärna och förhoppningsvis kommer vi i framtiden kunna dricka deras läsk också. Bryggeriet har nämligen en sidoverksamhet i läsk-producenten B. Stiff and Son’s Old Fashioned Soda Pop Company som nu lanserar 4 nya sorter och dessutom utökar distributionen i USA. Kanske kan komma till Sverige också? Hantverksläsken är definitivt på uppgång vilket bland andra göteborgska Gbg Soda-projektet visar.

Oskar Blues har för övrigt 2 bryggerier och planerar att starta ett tredje under 2016, den tredje platsen blir i Texas. Mer om bryggeriets expansionsplaner hittar du hos Craft brewing business.

***

Bröderna Bommens bryggeri håller på att öka verksamheten och flytta till ett nytt och större bryggeri. Finansieringen är klar och nu återstår all pappersexercis som kommer med bryggeriflytt. Det är många blanketter som ska fyllas i….

***

Helgen har varit viktig från ett ölperspektiv, Sveriges Oberoende Småbryggeriers Förening har nämligen haft sitt åttonde årsmöte. Föreningen omfattar idag många mindre och några större bryggerier, sammanlagt 36 bryggerier, och jobbar för att öka möjligheterna för bryggerierna att lyckas.

”Föreningen Sveriges Oberoende Småbryggerier samlar svenska småbryggerier under ett tak och gör allt för att bryggerierna ska kunna fortsätta bidra med stor smak och variation till allas glädje. Varje dag – med varje brygd.”

Kolla in föreningens sajt för att få koll på vilka bryggerier som är med i föreningen och vad de jobbar för.

****

Trollbäckens bryggeri, med hemvist i Tyresö utanför Stockholm, har flyttat till ny lokal och ökar ambitionerna. Inte nog med flytten, de finns numera inte bara på Facebook utan även på Instagram och Twitter. Sök dem, följ dem!

***

Krogkedjan Monks, som även är ett bryggeri och en nätbutik och en hembryggarhub, ja, de är det mesta, ska öppna en hembryggarbutik. Än så länge är de lite hemliga med projektet men du kan läsa lite mer här.

Monks i Gamla stan.

Monks i Gamla stan. Foto: Joel Linderoth.

***

Mer Stockholmsnyheter som berör hela öl-Sverige! Stockholm Beer & Whisky Festival har nu skickat in inbjudningar till utställarna och därmed också offentliggjort årets datum, festivalen kommer att hållas 29 september till den 1 oktober respektive 6-8 oktober.

Och inte nog med det, festivalen firar 25 år och kommer med största sannolikhet bjuda på något särdeles extra.

Kanske läge för Stockholm att följa efter Göteborg och Malmö och starta projekt Sthlm beer week(s)? Stan kryllar ju av ölintresserade och eventen finns redan där, vem tar hand om projektledningen och skapar ett ÄNNU bättre ölevenemang i samband med festivalen?

SBWF Stigbergets bryggeri

Stigbergets bryggeri på SBWF 2015. Foto: Joel Linderoth.

***

På tal om Gbg beer week, eventsen i samband med ölveckan fortsätter att trilla in och vissa är ännu bättre än andra. Vad sägs om en total Stone brewing tap take over på The Rover? Tänkte just det, det låter mumsigt!

***

Har du nyhetstips? Mejla joel@yourlocalguru.se eller lägg ett meddelande på min öl-FB.

***

Läs också: Gott med påsköl, här är testet som gör att du hittar rätt

Läs också: Kolla vad du kan om öl i roliga frågesporten, 10 nya frågor varje vecka