Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Nyheter om öl – 2016 – 31

Omnipollo siktar på nytt steg, Spikes bryggeri står färdigt och härlig singelhumlad öl från Beerbliotek.

Vad är nästa steg när man startat bryggeri, krog och skrivit en bok om öl? Ja, fråga Henok Fentie, en av två grundare till Omnipollo – han vet. Då tar man och startar en glassbar. Så klart!

Baren, med glass på menyn, kommer att ligga på Hornsgatan på Södermalm i Stockholm, och ja, den kommer att servera ölglass. Så klart!

Vad blir nästa steg? Den som hänger med får se. Namnet på baren är King Scoopa.

Leon från Omnipollo.

Leon från Omnipollo. Foto: Joel Linderoth.

***

Spike brewery i Göteborg är redo att börja brygga! Bryggeriet är fördigmonterat och i nästa vecka blir det inkörning och därefter dags för första bryggningen. Snyggt jobbat! Bryggverket är på 2000 liter och kommer öka öltemperaturen i Göteborg ytterligare.

***

Göteborgsbryggeriet Electric Nurse är på gång med samma sak, de har precis lastat av sitt nya bryggverk. När det blir klart att testköra återstår att se.

***

Mer Göteborg! West coast bryggeri (udda kombination av engelska och svenska) är på jakt efter en bryggare eller en lärling som kan bli bryggare. Är det du? Det är bara att söka, kolla in bryggeriets Facebook-sida för kontakter!

***

Trädskogens bryggeri, som ligger i Småland, har bryggt en öl tillsammans med Bearded Rabbit Brewery (som kommer från… Göteborg!). Resultatet kommer att kunna avnjutas på Växjö Ölfestival senare i år.

Trädskogens bryggeri brygger med Bearded Rabbit

Trädskogens bryggeri brygger med Bearded Rabbit. Foto: Robert Helberg.

***

Pax brygghus, som just nu genomför en fundraising-kampanj på Kickstarter, har gått och köpt en lanthandel. Ja, det kanske inte är så tokigt som det låter men ambitionen är att den före detta lanthandeln ska bli både bryggeri och bryggpub. Vill du stötta dem? Kolla in deras kampanj på Kickstarter!

***

Känner du till bryggeriet i Mariestad? Nej, alltså inte det…

Det är krogen Hops’n’Leon som dessutom har en bryggeriverksamhet som de titulerar just Bryggeriet i Mariestad – om jag nu förstått det rätt. Deras öl finns bland annat på Systembolaget… Kan det kanske vara så att tilltalsnamnet har en viss mening dessutom? Återstår att reda ut.

Esplanad från Hops'n'Leon

Esplanad från Hops’n’Leon. Foto: Hops’n’Leon.

***

Att brygga öl med bara en humlesort är verkligen inte trist! Beerblioteks smått fantastiska IPA är senaste tillskottet till singelhumle-ölen i Sverige och den är sannerligen värd att smaka. I veckan kom även Bryggeri Skeppsgossens bidrag till singelhumle-ölen, Singel Hop Simcoe. Finns än så länge bara på restaurang för den som är hågad.

Single Hop Mosaic #120 från Beerbliotek.

Single Hop Mosaic #120 från Beerbliotek. Foto: Joel Linderoth.

***

Läs också: Kolla in senaste öl-quizen – 10 frågor om öl!

Läs också: Här är påskölen du inte får missa – stort test