Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Nyheter om öl – 2016 – 30

Historiska ölglas, Bishops Arms blir med hotell och festival, festival, festival! Nyheter om öl!

Ingen nyhet kanske men till helgen är det dags för Linköping Beer Expo, en av långkörarna i ölfestival-världen i Sverige. Bra uppställning, bra öl, bra folk och bra väder – kul ju!

***

En gång i tiden startades pubkedjan Bishops Arms som en konsekvens av hotellägande, numera är det tvärtom, Bishops Arms startar hotell i anslutning till puben.

Det är i Lund som kedjans pub slår till och startar ett hotell. Förklaringen är enkel, puben ligger i ett hotell som gått i konkurs och nu tar Bishops Arms över och kör hotellverksamheten vidare.

Kopplingen är inte så konstig, hotellkedjan Elite hotels har samma ägare som Bishops Arms, och man siktar på att utveckla båda verksamheterna. Bishops Arms har idag 40 pubar runt om i Sverige och fler lär det bli.

”– En stad måste ha en viss storlek för att det ska löna sig att investera i en Bishops Arms-pub. Men om vi lägger till hotellrum i erbjudandet så får vi ett flöde av gäster under veckorna och därmed kan vi etablera oss även i mindre städer, säger Jan Segelberg till sajten Besöksliv.”

Bishops Arms på Hornsgatan

Bishops Arms på Hornsgatan – än så länge utan hotell. Foto: Joel Linderoth.

***

Gillar du ölglas? Gillar du historiska bryggerier? Då kommer du gilla de nya ölglasen som ingår i kollektionen ”Historiska bryggerier” som finns hos nätbutiken Nordstjernan. Samlingen innehåller historiska varianter som Bryggeriet Svanen, Worms bryggeri och Vingåkers ångbryggeri.

Nu har jag inte beställt några själv och kan inte garantera vare sig kvalitet eller leverans men rätt roligt att ett stycke svensk ölhistoria uppmärksammas på detta sätt.

Vingåkers ångbryggeri - glas.

Vingåkers ångbryggeri – glas. Foto: Nordstjernan.

***

Funderar på var festivalen Stora öl – små bryggerier ska hålla till i år? Fundera inte längre, platsen blir Örebro! Festivalen anordnas av föreningen Sveriges Oberoende Småbryggerier och hålls på olika platser varje år och i år blir det i Örebro med Närke kulturbryggeri som huvudarrangör.

Den konkreta platsen blir på krogen Gamla Örebro och datumet är 2:a och 3:e september.

***

Vad sägs om Rotbrunna Gårdsbryggeri? Det är ytterligare ett av alla nya bryggerier som tagit plats på den svenska ölkartan och just detta lilla bryggeri ligger i Enköping. I fyra år har bryggeriet hållt på men det är först på senare tid som ölen gått att smaka i kommersiell variant på mindre krogar i lokalområdet.

– Det är en boom nu kring det här med att brygga öl. Då vill man ha ett eget uttryck samtidigt som man inte vill vara en av alla dessa ”hippa” punköl, inte överkäck och inte heller mossig. Vi landade i något slags mellanting, säger en av initiativtagarna till EnaHåbo.se”.

***

Pax brygghus vill växa och de vill göra det med din hjälp! Bryggeriet ligger i skånska Flyinge utanför Lund och de kommer att medverka på Malmö öl & whiskyfestival och de vill göra det med stil! Därför söker de nu sponsorer via en kampanj på Kickbacker – ambitionen är att få bryggeriet att ta nästa steg.

”Vi är övertygade om att det i vår globala och tillgängliga värld finns en längtan efter det lilla och efter det genuina. En längtan efter upplevelser och närvaro. Vi kan med dagens teknik jobba tillsammans med människor oberoende av var de finns i världen. Vi kan köpa det mesta med ett par klick, vi kan jämföra pris och prestanda och vi kan få det levererat hem. Men när vi har skypat och klickat klart, var möts vi då?”

***

Vad gör du den 28 mars och fram till den 3 april? Åker till Malmö förmodligen… Då infaller nämligen den första versionen av Malmö Beer Week och kalendern för evenemanget börjar fyllas på rejält. Vad sägs om bryggerivisning på Malmö brewing eller lansering av öl från Nerdbrewing eller middagen 5 rätter – 10 bryggerierSöder om Småland. Det kommer bli en väldigt spännande ölvecka! Programmet hittar du här!

Malmö Beer Week - logga.

***

Bryggerisamarbetena fortsätter att strömma in. Senast i raden av samarbetsöl är Dugges bryggeri som brygger en öl tillsammans med spanska, och för mig okända, Sesma brewing. Vad ölen ska bli står skrivet i stjärnorna…

Sesma brewing - logga.

***

Har du nyhetstips om öl? Tipsa på Instagram eller på Twitter eller på Facebook eller med ett mejl till joel@yourlocalguru.se ! Tack!

Läs också: Här hittar du alla nyheter från 2016!

Läs också: Folköl till folket! Här är de bästa!