Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Nyheter om öl – 2016 – 3

Ny febrig öl från Brewski, klassisk ölkrog till salu och Stone öppnar biergarten.

Sugen på att ta över en riktigt klassisk ölkrog? Finfina Zum Franziskaner på Skeppsbron i Gamla stan i Stockholm är till salu och nog vore det fantastiskt att uppgradera ölutbudet på den gamla krogen? Läget är minst sagt attraktivt och Gamla stan är ju minst sagt en mat- och dryckesmetropol värd namnet och har på senare år fått många fina ölkrogstillskott; The Flying Elk, Bishops Arms och sedan tidigare Monks.

Kruxet? Ja, du måste ligga inne med minst 9 miljoner och sedan dra in till hyran också.. Den ligger på över 100 000 i månaden.

Men fin lokal är det i varje fall, den var bland annat med i filmatiseringen av Klas Östergrens Gentlemen & gangsters som nyligen varit aktuell.

Zum Franziskaner till salu på Blocket.

Zum Franziskaner till salu på Blocket. Foto: Skärmdump.

Mer krog och öl! Spritmuseum i Stockholm får besök av kocken Daniel Burns och det kan innebära en av de finaste ölmiddagar du smakat. Burns är kock på Brooklyn-krogen Luksus, just den som ligger bakom Brooklyn-baren Tørst, just den som drivs av Evil Twin-Jeppe och just den som faktiskt är den enda krogen i världen som bara serverar öl OCH har en stjärna i Guide Michelin.

Hängde du med? Daniel Burns kommer till Spritmuseum den 31 januari och priset för middagen är 1000 pix. Vill du köpa till det perfekt sammansatta ölpaketet också (det vill du!) kostar det 350 kronor ytterligare….

Spritmuseums utställning om öl visas för övrigt fram till den 7 februari – kanske dags att se till att se den innan det är för sent.

För ett år sedan kom den första feber-ölen från Brewski och succén var omedelbar, Mango DIPA var debutanten och sedan har den följts av fler – passion och ananas. För att fira 1-årsjubileet så kommer nu Pango IPA från Brewski, en passion, ananas och mango-IPA på 6,5 %. Vad kan gå fel?

Ölen lanseras i Danmark NU och kommer förhoppningsvis snart också i Sverige. Bra sätt att fira Mango-DIPA:ns födelsedag.

Pangofeber IPA från Brewski.

Pangofeber IPA från Brewski.

Amerikanska Stone brewing satte igång sitt nya bryggeri i Berlin under hösten och i december gick de första flaskorna ut för drickning. Under våren kommer man nu också starta en restaurang i anslutning till bryggeriet och när det blir varmare även öppna ölträdgården. Mottagandet av bryggeriet i Berlin verkar än så länge varit varmt… Givet semestermål när sommaren närmar sig tycker jag!

Nya Carnegiebryggeriet fortsätter att brygga öl inspirerade av sin omgivnings historia. På Nöjesguidens ölmässa kan man smaka Luma Lager, en modernt humlad lager från bryggeriet i Hammarby sjöstad. Ölen kommer sedan leta sig ut till krogen runt om i Sverige.

Luma Lager från Nya Carnegiebryggeriet

Luma Lager från Nya Carnegiebryggeriet. Foto: Nya Carnegiebryggeriet.

Göteborgarna på Beerbliotek ger sig på att brygga en pilsner, deras första! Ölen ligger på 5 % och är ofiltrerad och är på väg ut till krogarna nu. Namnet? One-o-one!

Beerbliotek One-o-One från Beerbliotek.

Beerbliotek One-o-One från Beerbliotek. Foto: Beerbliotek.

Det lilla bryggeriet Västra Ämterviks bryggeri satsar på egenodlad humle, allt för att göra sin öl så lokal och ekologisk som möjligt. De har nu anlagt en liten humlegård med 60 plantor och tre olika sorter av humle för att så småningom kunna skörda sin egen humle. Mer om detta på Västra Ämterviks bryggeris Facebook-sida.

Läs också: Mer nyheter om öl – kolla här!

Läs också: Old Beefeater Inn startar bryggeri