Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Nyheter om öl – 2016 – 28

To øls jättesatsning börjar ta form! Skövde bjuder till ölfest! Ölbranschen skapar jobb! Nyheter om öl!

För någon dag sedan blev det klart att Brewdog Bar öppnar nytt i Malmö och kommer förgylla den skånska metropolen med ytterligare ölgodis. Tar man steget över bron till Köpenhamn så händer det minst lika mycket där och nu börjar planerna på To øls bryggeri- och krogkvarter bli mer konkreta – bra det eftersom det är tänkt att öppna till Copenhagen Beer Celebration i maj.

I dagarna blev det klart att To øl rekryterar nyligen Guide Michelin-prydde kocken Christian Gadient till sitt team, Gadient jobbar på danska krogen Marchal som har en stjärna i den franska krogguiden.

Krogkvarteret, som kommer innehålla bryggeri, krogar, barer och läskdryckstillverkning går under namnet Tapperiet Brus och ska enligt planerna öppna i maj. Krogen som kommer vara centrum för mattillverkningen kommer gå under namnet Spontan.

”Spontans gennemgående koncept bliver nemlig, at maden skal ændre sig løbende i takt med årstidernes skiften, men at der også skal være plads til skiftende retter alt afhængigt af, hvilke afgrøder der ser gode ud på markedet, og hvilket humør kokken lige er i den dag.” – enligt en artikel i danska Politiken.

Cloud 3 Wit från To øl:De Proef

Cloud 3 Wit från To øl/De Proef. Foto: Joel Linderoth.

***

Den amerikanska ölboomen skapar jobb och den skapar riktigt många jobb. Enligt en nyligen publicerad rapport så ger bryggeribranschen i USA så många som 1,75 miljoner arbetstillfällen – om man räknar alla delar i bryggerinäringen. 1,75 miljoner!

För att sätta det i perspektiv så är det 2,7 miljoner personer i USA som jobbar som sjuksköterskor.

Nu ska man komma ihåg att rapporten är skapad av the Beer Institute and National Beer Wholesalers Association och säkerligen har ett syfte som är mer än själva rapporten (man har väl sett House of Cards…) men ändå – det är en nedrans massa jobb det handlar om.

De är de stora och regionala bryggerierna som står för den största delen av jobben, omkring 70 %. Kolla in en populär artikel om ämnet här och hela rapporten här.

Samuel Adams Winter Lager

Samuel Adams Winter Lager – typisk amerikansk öl. Foto: Joel Linderoth.

***

Igår kunde jag berätta om nya Gnestabryggeriet Den bryggande holländaren och idag kan jag berätta att Södermännens hantverksbryggeri, också i Gnesta, har allt klart för att börja brygga.

Gnesta har dessutom också Gnesta hembryggeri där den som är intresserad kan brygga sin egen öl, det drivs av delar av familjen Spendrup, och Gnesta bränneri, som bland annat gör vodka. Gnesta hembryggeri har dessutom sina lokaler i gamla Gnesta bryggeri, ett bryggeri som lades ned i början av 1960-talet.

***

Banden mellan svensk och amerikansk ölkultur verkar starkare än någonsin. Just nu är till exempel Nynäshamns Ångbryggeri och brygger öl på Telluride brewing i Colorado och ölen kommer att lystra till namnet Ahhh, Honey, Honey Porter.

Dessutom är Brewskis Marcus Hjalmarsson på bryggeriet 18th Street brewery i Indiana och brygger öl – kul med så många samarbeten!

***

I närheten av Skövde i helgen? Varför inte dra på öl- och whiskymässa? Fredag-lördag hålls mässan Skövde öl- och whiskymässa i Skövde kulturhus och bland utställarna hittar vi bland andra Belgoklubben, Oceanbryggeriet, Åsalid bryggeri och för mig Torsöl mikrobryggeri.

Skövde öl & whiskymässa

Skövde öl & whiskymässa.

***

Sugen på öl med mango? Nils Oscar hänger på frukt-i-öl-boomen och brygger i dagarna en mango saison som kommer att finnas till avsmakning i maj. Det finns de som är tveksamma till frukt i öl, jag vet, men om som jag gillar det så är detta ett väldigt gott tecken på en bra sommar! Kul!

***

Två feta grisar är ett bryggeri i Göteborg som drivs av 5 (?) kompisar. Just nu håller de på att byta sitt lilla bryggeri till ett större och det går inte riktigt som de vill. Följ dem på deras Facebook-sida, de få öl från deras produktion jag smakat har varit riktigt vassa.

***

Känner du till Apelvikens brygghus? Nej, det är inte så stort och inte så känt men väl värt att ta upp eftersom de håller på att brygga sin Kullager. Bara för att det är så kul att brygga lager! Bra jobbat! Ni fattar! Kolla in snygga retro-etiketten bara. Och ja, vi pratar hembryggeri här men det var liksom lite för bra för att inte tas med!

***

Läs också: Här hittar du fler nyheter om öl!

Läs också: Här är den alkoholfria ölen du inte får missa!