Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Nyheter om öl – 2016 – 27

Sugen på att ta över ett bryggeri? Glyfosat i tysk öl? Busringande bryggare gör succé på nätet! Kolla in!

Bryggare med många kompetenser har vi pratat om tidigare här på bloggen, senast om Thomas BingeboOceanbryggeriet med hans parallella karriär som musiker. Men vad sägs om en bryggare som busringer?

Johan Håkansson på Ängö kvartersbryggeri hittade nyligen ett antal kassettband (är du väldigt ung – googla!) med inspelningar av busringningar som han gjorde under sin tid före bryggar-verksamheten. Och inte nog med att han hittade dem, han la upp dem på Youtube för alla att lyssna på. Väldigt snälla är de och väldigt underhållande när de två uppringda personerna försöker reda ut vem som ringt vem och varför…

Än så länge har jag inte hittat någon busringning som handlar om öl.

Johan Håkansson och Jonas Lindgren brygger öl ihop

Johan Håkansson och Jonas Lindgren brygger öl ihop. Den ene av dem har också tidigare erfarenhet av busringning. Foto: Joel Linderoth.

***

Sad Robot Brewing i Göteborg är i full fart med att bygga sitt bryggeri men för den som längtar efter färdigställandet så fanns deras öl i helgen på Haket i Göteborg. Om det finns kvar något vet jag faktiskt inte men det ska bli väldigt spännande att smaka när bryggeriet är up and running – Sad Robot har redan gott rykte i ölkretsar…

***

När jag satte samman förra årets bästa-lista inom öl så rankade jag Amager bryghus som mitt favoritbryggeri i den internationella kategorin. Vore ju dumt då att inte berätta att de kommer till Bishops Arms Savoy i Malmö och kör en klassisk tap takeover och meet the brewer. Det kan ju bli hur bra som helst!

Evenemanget hålls den 16 mars och bryggeriet utlovar pinfärsk öl med följande uppställning: Batch 1000, Black SunShine, Fjellabe APA, Kåååd, Todd – The Axe Man, Vaskerelven IPA och Wookiee IPA. Don’t miss!

Wookiee IPA från Amager bryghus

Wookiee IPA från Amager bryghus. Foto: Joel Linderoth.

***

Rodenbach Alexander kommer tillbaka! Den minst sagt kultförklarade ölen, som är lagrad på ekfat, bryggdes senaste 1999 och lanserades året därpå, men har sedan dess lyst med sin frånvaro. Men nu gör den en efterlängtad entré igen.

”We were inspired to once again brew Rodenbach Alexander over two years ago, due in large part to the popular requests among beer connoisseurs, bar owners and beer lovers,” säger Rudi Ghequire som är huvudbryggare på Brouwerij Rodenbach.

Hur den smakar? Ja, jag vet inte men så här beskriver Aaron Goldfarb på Esquire ölen.

”Its complex, vinegary tartness was complemented by a malty, red-ale backbone and hints of almond from the cherry pits.”

Ölen beräknas lanseras i USA under våren 2016 och lär försvinna snabbt. Om några flaskor kommer till Sverige är än så länge oklart.

Rodenbach Grand Cru.

Rodenbach Grand Cru. Foto: Joel Linderoth.

***

Sugen på att ta över ett bryggeri? Det verkar som om möjligheten finns om du är intresserad. Det är Kevin Zelnio som drivit Bryggeri Fängelset i Västervik som återvänt till USA och man letar nu efter hans ersättare.

”We would love to find a replacement to take over all responsibilities at Bryggeri Fängelset and keep Västervik’s first craft brewery going! He has left all equipment, recipes, customer list, etc. and is available for consultation to the next owner/manager/brewer.”

Kolla mer info på Bryggeri Fängelsets Facebook-sida – där finns all information du behöver. Det blir kanske du som driver verksamheten vidare?

Sunset Blonde från Bryggeri Fängelset.

Sunset Blonde från Bryggeri Fängelset. Foto: Joel Linderoth.

***

Vad sägs om öl med glyfosat i? Det låter inte så gott eller hur? I synnerhet om man vet att glyfosat anses skada DNA och kunna framkalla cancer….

Det är ett miljöinstitut i Tyskland som mätt halterna i en stor mängd tyska öl och kommit fram till att de innehåller det farliga ämnet. Dock, är du inte en enorm konsument av öl verkar det ändå vara ganska lugnt eftersom du måste dricka väldigt stora mängder för att det ska anses farligt.

”Enligt Tysklands statliga riskbedömningsintitut skulle en vuxen människa behöva dricka 1000 liter om dagen för att inta skadliga mängder.” skriver tidningen Veckans affärer i en artikel.

Borde vara farligt att dricka den mängden varje dag tippar jag…. Och då inte med tanke på glyfosaten…

***

Dessutom, på fredag vankas det godsaker på Systembolaget – igen! 12 nya öl släpps i det så kallade exklusiva sortimentet och jag kan inte säga ett dyft om vad du ska välja för jag har inte smakat en enda… Men de två kaffe-ölen från Dugges lär jag beställa, All in brewings grapefrukts-IPA och Brewskis More cowbell. Dessutom lär West coasts och All in brewings samarbetsbrygd – West coast handshake – också slinka med i beställningskorgen.. Och kanske lite till?

Här är listan på ölen som lanseras den 4 mars.

Vill du veta hur man gör för att beställa öl på Systembolaget så kollar du här.

***

Läs också: Kolla in övriga ölnyheter här!

Läs också: 7 svenska öl du måste smaka