Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Nyheter om öl – 2016 – 26

Mikkeller på väg tillbaka till Stockholm, fler nya bryggerier och Poppels lär oss tyda Facebooks ikoner. Kolla in!

Mikkeller håller på att leta efter ett nytt ställe för en ny Mikkeller Bar i Stockholm. Mikkeller öppnade ju för något år sedan sin bar på Döbelnsgatan men lät den inte vara öppen så länge, den stängdes i somras och lokalen huserar nu ölbaren Big country istället.

Efter nedläggningen har det hela tiden florerat rykten som berättat att Mikkeller snart ska återkomma till Stockholm och enligt en artikel i danska tidningen Berlingske Business stämmer det, Mikkeller Bar ska öppna i Stockholm igen.

”Vi kommer til at lave rigtigt mange nye ting i år, men to af de højeste prioriteter er at åbne igen i Tokyo og i Stockholm for at vise, at det kun er på grund af fejl, at vi ikke er der nu,” siger Mikkel Borg Bjergsø till Berlingske Business.

Mikkeller Bar har också tvingats stänga sin bar i Tokyo men hoppas även där kunna återkomma med en ny bar. I båda fallen verkar stängningarna vara kopplade till att Mikkeller och den lokala samarbetspartnern inte riktigt kommit överens.

***

Det lilla småländska bryggeriet Trädskogens bryggeri, det ligger utanför Växjö, lanserar den nya ölen Populus. Enligt beskrivningen är det en ”folklig” öl och i samband med lanseringen nu på lördag så bjuder bryggeriet på tipspromenad och öppet bryggeri. Trevligt!

Populus från Trädskogens bryggeri

Populus från Trädskogens bryggeri.

***

Alla läsare av denna spalt vet att antalet bryggerier växer rejält vecka efter vecka. Organisationen Sveriges bryggerier har räknat och kommer nu upp till 224 bryggerier i Sverige, en siffra som lär fortsätta öka ytterligare den kommande tiden. När ska det stanna av?

Extra imponerande blir siffran när man tänker på att det för 7 år sedan fanns omkring 30 bryggerier i Sverige….

***

På tal om nya bryggerier, här är ett av dem: Kungsbryggeriet. Bryggeriet ligger i Älta i Nacka kommun utanför Stockholm och har ambitionen att kunna producera omkring 100 000 liter öl under 2017. Återstår att se om det lyckas, byggnationen av bryggeriet är i full gång.

Kungsbryggeriet i Älta.

Kungsbryggeriet i Älta. Foto: Kungsbryggeriet.

***

Har ni kollat på Spendrups-projektet Den stora smakresan? Jag har kollat på en del av filmerna i projektet och har en del åsikter om dem men jag tror att filmerna möjligtvis tjänar sitt syfte i vid mening – att skapa ett större intresse för öl, öl och mat och ölbranschen i stort.

I senaste avsnittet tar bryggmästare Richard Bengtsson fram en fruktig lager och kocken Björn Frantzén ser till att hitta mat som passar till den. Lite underhållande är det allt och jag tror att filmerna når fram till en helt annan målgrupp än vad den här bloggen gör…

***

Poppels bryggeri fortsätter sina framgångar, inte bara i ölglasen utan även på Facebook. 23 000 gillare har Poppels på Facebook nu och det är nog rekord i Sverige när det kommer till hantverksölsbryggerier. Inte nog med det, de har också tagit fram en guide till hur man ska tolka de nya möjligheterna till reaktionerna på Facebook – totalt fokuserade på öl så klart.

Tack för det, Poppels!

Poppels och Facebooks nya reaktioner.

Poppels och Facebooks nya reaktioner.

***

Läs också: Kolla in fler nyheter om öl här!

Läs också: Kolla in frågesporten om öl – hur många rätt får du?