Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Nyheter om öl – 2016 – 25

Brewdog öppnar i Malmö, öl och holländare gånger 2 och Toppling Goliaths öl till Sverige.

Malmö får sin egen Brewdog bar och blir än mer intressant som ölstad i samband med det. Brewdog bar Malmö kommer att starta under våren och kommer att ligga på Baltzarsgatan mitt inne i stan. Den som har varit på en Brewdog bar kommer känna igen sig men matutbudet kommer vara lite annorlunda; bara korv!

Mer om Brewdog Bar Malmö kan du läsa om i Sydsvenskan.

Punk IPA från Brewdog

Punk IPA från Brewdog. Foto: Joel Linderoth.

***

Gnesta får ett nytt bryggeri. Ansökan om att få driva ölbryggeri är inlämnad och bryggeri-ambitionen går under namnet Den bryggande holländaren. Bakom bryggeriet står holländaren Wilbert och ambitionerna är högt ställda:

”We have planned some beers that will hardly fit into a category. We also look forward to working with local ingredients. Creativity in brewing, that is what we will stand for, pushing boundaries without losing balance.”

***

Mer om holländare men av ett annat slag, Ronald de Waal som driver bryggeriet The Flying Dutchman NoMad Brewing Company introducerade sina öl på krogen Oliver Twist i Stockholm nu i veckan. Enligt hörsägen ska de vara väldigt välgjorda, det kanske finns några glas kvar på krogen om du vill testa?

Flying Dutchman Nomad Brewing Company på OT.

Flying Dutchman Nomad Brewing Company på OT.

***

Norrköpings bryggeri har börjat med flaskor. Första anhalt för den som vill dricka Norrköpings bryggeris öl på flaska är Saliga munken i samma stad.

Norrköpings bryggeri - flaskor.

Norrköpings bryggeri – flaskor. Foto: Norrköpings bryggeri.

***

Sugen på att smaka ett nytt, amerikanskt, topprankat bryggeri? Du har chansen på Bishops Arms på Folkungagatan i helgen då importören Brill kör sin tredje version av Brill-bar. Bryggeriet i fråga är Toppling Goliath som inte tillhör vanligheterna på svensk mark.

***

Och så kom den så, den välskrivna analysen av Brewdogs tilltag att offentliggöra alla sina recept. 215 stycken minsann!

Paul Mason skriver i Guardian om detta, välskrivet, intressant och öppet för tolkningar. Dessutom med utrymme för mothugg och andra åsikter. Läs och njut.

”By sharing their recipes, the Scottish-based brewery shows a modern understanding of intellectual property. This approach won’t destroy capitalism, but it does challenge its dynamics.”

Läs också: Fler nyheter om öl hittar du här

Läs också: Öl stark som chili, bra eller dåligt?

2 kommentarer om "Nyheter om öl – 2016 – 25"
  • Wilbert
    Wilbert

    Hi Joel.

    You wrote about a new brewery in Gnesta called ‘Den Flygande Holländaren’, and I was wondering if you meant to write ’Den Bryggande Holländaren’.
    I’m Dutch, and terrible at flying, therefore named our brewery ’Den Bryggande Holländaren’.

    But to answer your question:
    Of course there will be the cultural exchange (Holland once brewed more than lager), but mostly we are planning to surprise the taste buds of beer-loving Sweden with whole new styles of beer. Except for the first brew (we need to test the equipment on one of our established recipes), we have planned some beers that will hardly fit into a category.
    We also look forward to working with local ingredients.
    Creativity in Brewing, that is what we will stand for, pushing boundaries without losing balance.

    Met vriendelijke groet,
    Wilbert, ’Den Bryggande Holländaren’.

  • Joel Linderoth
    Joel Linderoth

    Hello Wilbert!

    Thank you for correcting me, of course I meant ”Den Bryggande Holländaren”! – I got carried away! Sounds like great ambitions, it will be great following your journey!

    Again, thank you!

    /joel