Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Nyheter om öl – 2016 – 24

Brewdog släpper ALLA sina ölrecept, kaffe i öl är gott och lokalt mälteri i Skåne. Dags för nyheter!

Någonsin drömt om att brygga någon av Brewdogs öl? Nu kan du göra det eftersom Brewdog släpper alla sina recept för alla att testa, tweaka och brygga!

Att Brewdog förvånar gång efter annan vet vi sedan länge men det här var en ny variant som ger mersmak, varenda ett av Brewdogs recept finns att läsa och kolla på och kanske brygga själv.

Du hittar allt om Brewdogs recept på deras sajt.

DIY DOG from BrewDog on Vimeo.

Idag startar Uppsala Beer & Whiskyfestival! Festivalen har vuxit rejält och lockar många och spännande utställare och känns som en given del av Sveriges festivalkalender. Första passet börjar klockan 15 idag, om du inte tillhör kategorin fack/press för då kommer du in redan klockan 12.

Bland annat kommer du kunna träffa bryggarna bakom relativt nya Brasstacks brewing, ett av många intressanta bryggerier på festivalen. Bland annat kommer nya bryggeriet Ångkvarn, just från Uppsala, debutera med sina öl.

Brasstacks brewing på Uppsala Beer & Whisky Festival.

Brasstacks brewing på Uppsala Beer & Whisky Festival. Foto: Brasstacks brewing.

När drack du en grisette senast? Nej, just det! Men kanske kommer det ändras i början av sommaren då Modernist brewery tillsammans med ölprofilen Tobias Göth och belgofantasten Jens Skrubbe slår till med sin Gröndals Grisette?

Ölstilen är inte den vanligaste men de tre komponenterna i samarbetsbrygden enades om att testa den och resultatet kommer så småningom. Mer om projektet på Jens Skrubbes blogg.

Stigbergets bryggeri i Göteborg har blivit större och modernare och ambitionerna fortsätter att vara höga. Renoveringen, som tagit några månader, har gett ett nytt bryggeri och redan nästa vecka släpper bryggeriet en ny öl, en västkust-IPA vid namn Stigbergets West Coast IPA. Låter som en härlig fortsättning på bryggeriets höga och jämna nivå av öl.

Stigbergets West Coast India Pale Ale

Stigbergets West Coast India Pale Ale.

Poppels bryggeri har nu berättat vilken öl som blir nästa i deras hyllade projekt-serie. Ölen, som lanseras i mitten av mars, är bryggd i samarbete med kaffeföretaget Johan & Nyström och är en Double Oatmeal Stout – låter som en utmärkt sipp-öl sena vårkvällar.

Double Oatmeal Stout från Poppels bryggeri

Double Oatmeal Stout från Poppels bryggeri. Foto: Poppels bryggeri.

Och när vi ändå pratar kaffe, öl och Göteborg så kan vi slå fast att Johan & Nyström är kaffeleverantören som ölbryggarna gillar. För det är inte bara Poppels som släpper öl bryggt med kaffe från Johan & Nyström, även Dugges bryggeri låter kaffe smaksätta två stouts som kommer i vår. Namnen är… Imperial Geisha och Ethiopia Welena!

Öl med kaffe från Dugges bryggeri

Öl med kaffe från Dugges bryggeri. Foto: Dugges bryggeri.

Det talas allt som oftast om lokalt öl men hur mycket av råvarorna är lokala – egentligen? I Trolle Ljungby mellan Kristianstad och Bromölla i Skåne så försöker man göra något åt det och har byggt ett mälteri som tar hand om det lokalt odlade kornet och gör det till malt.

På samma plats ligger bryggeriet Charlis brygghus som är ett av flera bryggerier som är involverade i projektet och bryggeriägaren Kasper Schönhult är väldigt hoppfull angående den lokala malten.

”– Vi kör fjärde ”batchen” nu, två har gått bra, en gick sådär. Vi vet inte vad som gick fel, det är det vi tränar på, säger Kasper Schönhult som räknar med att så småningom förädla all sin egen pilsnermalt.”

Läs mer om mälteriet i Kristianstadsbladet.

Och så glöm nu inte att det släpps nya öl den 1 mars, både i fasta sortimentet och mängder av öl i det lokala sortimentet. Som det ska vara i Sverige nuförtiden!

I fasta sortimentet lanseras bland andra öl från Krönleins bryggeri, Black Isle brewery, Coppersmiths, Sigtuna brygghus och To øl och i det lokala sortimentet kommer Mohawks Black Rocket Porter, Luma Lager från Nya Carnegiebryggeriet, öl från 046 bryggeri, Walhöll bryggeri, Sälens fjällbryggeri, Råå bryggeri och många, många andra.

Så småningom kommer även påskölen, både lokala och nationella…. Jag hoppas återkomma med omdömen på nästan alla.

Läs också: Här hittar du alla nyheter om öl samlade!

Läs också: Alkoholfri öl – här är de bästa!