Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Nyheter om öl – 2016 – 22

Wermlands gör kaffe-öl, Dugges gör äppleöl och Grebbestad bryggeri släpper 4 nya öl under våren. Det är nyhetsdags!

Dags för ölfest i en hel vecka? Javisst! Och mer därtill! Nu kanske du inte ska ropa hej ännu eftersom jag pratar om New York Beer Week så det är inte nästgårds direkt men som inspiration, drömmaterial och rese-längtan-start-material så kanske det kan vara något?

Om inte annat för att berätta att det idag finns 24 bryggerier i New York – du hittar listan på bryggerierna och evenemangen under ölveckan här.

Bryggverket i Umeå samarbetar med House of metal i samma stad och brygger en öl till deras festival som hålls i mars. Ölen är något speciell kan man säga, bland annat för att den kommer bryggas med renblod….

Wermlands Brygghus har slagit sig samman med lokala kaffetillverkaren Löfbergs lila och bryggt en kaffestout. Etikettens färg är…. lila!

Pang Pang har bestämt sig, det blir en tap take over på The Flying Elk i Gamla stan i Stockholm. Närmare bestämt i den så kallade Back Bar där Fredrik Tunedal kommer prata öl och bryggning och annat skoj på kvällen den 25 februari.

Vad skulle din älsklingsöl heta? Sitter du och ruvar på ett namn på ett öl så är det läge att klämma fram det nu eftersom Beerbliotek i Göteborg letar efter namn på sina kommande öl. Ett namn kan säga mycket om ölen som finns därinne så säg det nu – kanske blir din öl bryggd?

Dugges och Nya Carnegiebryggeriet, hur känns det? Förmodligen ganska bra! Den 11 mars lanserar de en gemensamt bryggd öl som går under namnet Newton. Ölet är bryggt på Nya Carnegiebryggeriet och har fått en släng av Dugges mjölksyrebakterier och äpplejuice och är således en syrlig, äpplig öl. Releasen sker på bryggeriet i Stockholm, dagen efter den årliga bryggarmiddagen som hålls på Münchenbryggeriet så kanske kan bryggarna vara lite trötta… All info här.

Newton Nordic sour från Nya Carnegiebryggeriet och Dugges.

Newton Nordic sour från Nya Carnegiebryggeriet och Dugges. Foto: Nya Carnegiebryggeriet.

På tal om samarbetsöl så har Fjäderholmarnas bryggeri och CAP varit i farten och bryggt ihop i veckan. Gott ska det bli! Hoppas vi….

Grebbestad bryggeri tillhör ett av pionjärbryggerierna i Sverige och de finns ganska väl representerade på både systembolag och i din vanliga butik. Och mer ska det bli, under våren lanserar bryggeriet inte mindre än 4 nya öl, det är ju inte så illa. Än så länge vet vi inte vilken typ av öl det är men det ska bli intressant att smaka. Som alltid!

Ska vi ta en titt på vad de större bryggerierna gör också? Ja, det tycker jag. Brutal brewing lanserar en ny öl på Systembolaget den 1 mars, namnet är Cirrus och är en lager. På flaska och på fat till 200 krogar. Brutal brewing är ju Spendrups underetikett som gör öl inspirerade av den moderna hantverksölen.

Cirrus the cloudy lager från Brutal brewing/Spendrups.

Cirrus the cloudy lager från Brutal brewing/Spendrups.

Dessutom, Mikkeller öppnar sin nya surölsbar nästa vecka. Den 27 februari är det dags och i klassisk Mikkeller-anda så premierärar de en ny öl öl som de ger bort gratis. Ja, detta är alltså i Köpenhamn…. Ölen de skänker bort är en spontantriplechokeberry (japp!) och kalaset startar klockan 16 lördagen den 27 februari. Koelschip är namnet!

Koelschip - ny bar i Köpenhamn.

Koelschip – ny bar i Köpenhamn.

Läs också: Klarar du de 10 frågorna i veckans ölquiz?

Läs också: Kolla in senaste nyheterna på Systembolaget