Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Nyheter om öl – 2016 – 2

Burköl i Skellefteå, amerikansk öl på Monks och bra bryggvatten i Piteå. Dags för lite nyheter.

Det nystartade bryggeriet Pite bryggeri, de har varit igång sedan november 2015, siktar på att brygga 20 000 liter öl i år. De kommer även utveckla besöksverksamheten med provsmakningar och hoppas kunna lansera sin första folköl under året.

Pite bryggeri har ett kinesiskt bryggverk på 500 liter och ligger i samma fastighet som nya krogen Bryggerikällaren som siktar på att bli en riktigt spännande öldestination.

Bryggeriet tar sitt vatten från Pite älv vilket bryggarna ser mycket positivt på:

– Piteälven är väldigt bra för den här typen av bryggerier eftersom vattnet inte har så mycket mineraler, det är väldigt rent och mjukt, säger Jörgen och Jeanette Bergstedt till Norrbottens-Kuriren.

De medverkande bryggerierna på Växjö Ölfestival, som hålls den 9 april, börjar bli klara. Festivalen hålls på Kök 11 och anordnas bland annat av Robert Helberg, ölfotograf och ölbryggare i Trädskogens bryggeri. Likaledes lokala bryggerierna Skäggalösa Ångbryggeri och Kvarnagårdens bryggeri medverkar också och dessutom bland andra Brewski från Helsingborg, Sthlm brewing från Stockholm och Amager Bryghus från Danmark. Biljetter köper du här.

Växjö ölfestival.

Växjö ölfestival. Foto: Martin Johansson.

Samtidigt som Stockholms-krogen Man in the Moon håller sina California Weeks i januari så breddar Stockholmskrogen Monks American Bar det amerikanska utbudet ytterligare. Från den 12 januari serverar man ytterligare amerikanska bryggerier, bland andra Heretic brewing, Caldera brewing och Southern Oregon brewing. På samma gång har en annan av Monks barer, den på Wallingatan, en liten österrikisk ölfestival med minst 13 österrikiska öl att erbjuda, bland andra från trappistbryggeriet Stift Engelszell.

Monks American Bar - amerikanska öl.

New York Times har gjort en väldigt omtalad lista över de ställen i världen som man bör besöka under 2016. Bland skälen hittar man krogar som Bastard och Bord 13 i Malmö, Talldungen i Brösarp och Daniel Berlin Krog i Skåne Tranås. Men inte ett ord om den skånska ölen. Låt oss hjälpa New York Times med att rekommendera ett besök på Malmö brewing, Brewski eller Klackabackens bryggeri – bara för att nämna några…

Malmö brewing - fattavla.

Malmö brewing – fattavla. Foto: Joel Linderoth.

South Side Brewing i Skellefteå börjar tappa sina öl på burk. Bryggeriet har skaffat en burktappningsanläggning och blir därmed andra hantverksbryggeri i Sverige som skaffat egen burkare, det första var Coppersmiths i Västerås.

Bryggeriet berättar för tidningen Norran att de kommer att börja med att burktappa sin IPA och hoppas på att kunna följa efter med fler. South Side Brewing har ambitionen att brygga mellan 50 000 och 70 000 liter öl under 2016.

Vad är ett bryggeri? Vad är hantverksöl? Och varför kan andra länder ha differentierad skatt men inte vi? Allt detta, och lite till, står att läsa om i det senaste nyhetsbrevet från ett av Sveriges bästa bryggerier – Närke kulturbryggeri.

Om du inte redan är prenumerant på detta nyhetsbrev så tycker jag att du ska bli det, om inte annat för att ta reda på när nästa öl från Närke kulturbryggeri kommer till Systembolaget – de finns ju där nu, om så bara med två sorter. Men mer ska det bli!

”De svenska politikerna anser att det vore ”orättvist” mot de stora bryggerierna…… medan vi anser att det vore att utjämna orättvisorna något, då de stora bryggerierna har långt fler ”fördelar”, t ex lägre kostnader för råvaror och personal, samt det faktum att de stora bryggerierna lever gott på gränshandeln, där deras produkter är helt och hållet befriade från svensk alkoholskatt!!” skriver bryggeriet i nyhetsbrevet, in och läs!

Läs också: Här hittar du fler nyheter om öl!

Läs också: 10 frågor om öl – hur många klarar du?