Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Nyheter om öl – 2016 – 17

Brill fyller 20, Rover fyller 10 och Ängelholm fyller 500 och hyllas med jubileumsöl! Nyheter på gång!

En av många duktiga importörer i Sverige heter Brill. Eller Brill & Co om man ska vara riktigt formell. Brills ölkatalog är av sådant slag så det inte går av för hackor och innehåller fina saker som Warpigs, Drie Fonteinen, Alpine, Omnipollo och Green Flash. Bland många, många andra…

Brill fyller i dagarna 20 år och kommer fira det på Bishops Arms på Folkungagatan på Södermalm i Stockholm den 12 februari. Det lär vankas en hel del godsaker på det födelsedagskalaset om man uttrycker det milt… Brill har även aviserat att de kommer med en nyhet för att fira företagets 20 år-iga existens. Lite nyfiken blir man allt…

Sundsvallsbryggeriet Dykes brewery, som består av far och son Dykes, har varit i Stockholm och bryggt med krogen Café Proviant som har ett eget bryggeri. Ölen, som har stora chanser att vara väldigt välsmakande, kommer lanseras samma dag som Brill firar 20 år, den 12 februari. Du hittar mer info om releasen här.

Dykes brewery lineup.

Dykes brewery lineup. Foto: Joel Linderoth.

Att ölscenen i Sverige är het är ingen överdrift och nya bryggerier och nya ölkrogar poppar upp som humleplantor i sommarsol. Ett nytt ställe i Stockholm som siktar på en del sköna grejer varav en del är ölrelaterade är Cosmopolite på Långholmsgatan i Hornstull.

Mitt emot Taylor’s with the Twist ligger Cosmopolite som bland annat fixar öl-provs-kvällar. Under våren finns det ölprovningar med Ljusdals bryggeri, Brewdog, Chimay och Nils Oscar. Det ska bli spännande att följa.

På tal om krogar med öl så firar the Rover i Göteborg 10 år i dess nuvarande skepnad och kommer ställa till med ett kalas av ”episka” mått. Än så länge vet vi inte när detta veckolånga kalas kommer genomföras men jag tippar att Göteborgs ölvänner kommer fylkas från när och fjärran.

The Rover 10 år.

The Rover 10 år. Foto: The Rover.

Det lilla bryggeriet med de stora smakerna, Russian River brewing i Kalifornien, försöker hitta ytterligare ett ställe så att de kan öka produktionen och ge ett bättre mottagande till de ölintresserade som kommer dit. Russian River brygger bland andra ölen Pliny the Younger och Pliny the Elder, två öl som anses vara bland de bästa i sin stil.

”A second location would be able to offer Russian River customers brewery tours, possibly self-guided ones, as well as a “real gift shop,” Natalie Cilurzo said. Sierra Nevada Brewing Co.’s taproom in Chico is the type of experience that they would seek to replicate, she added.”

Läs gärna hela artikeln i lokala tidningen The Press Democrat, bland annat med ett stort bildspel med många bilder från Russian River brewing.

När en stad fyller jämnt så firar man gärna med en… öl! Gärna med en specialbryggd öl dessutom. När Kristianstad fyllde 400 år 2014 lät man de tre lokala bryggerierna brygga jubileumsöl och nu är det dags för både Ängelholm och Borgholm att göra samma.

Kackelbryggeriet på Öland brygger Öland Pale Ale för att fira Borgholms 200-årsjubileum och Skelderwikens brygghus gör samma för att fira Ängelholms 500-åriga existens.

Ängelholm 500 år från Skelderwikens brygghus.

Ängelholm 500 år från Skelderwikens brygghus.

Åre Gastronomy – det låter det! Med start måndag den 8 februari så hålls det årliga återkommande eventet som siktar på mat och dryck i skön kombination. Utbudet är stort men ett är lite extra stort för den som gillar lokal öl, det är nämligen en liten lokal ölmässa på krogen Creperie & logi nästa fredag och lördag. Medverkande bryggerier är Jämtlands bryggeriOttsjö BryggeriJemtehed & Brande och Bakgården. Dessutom medverkar Örtagården Öst som inte gör öl men som producerar mjöd – en spännande dryck för många ölälskare.

Läs också: Kolla in senaste frågesporten – hur många klarar du?

Läs också: Här är senaste släppet på Systembolaget – kolla in vad du inte får missa!