Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Nyheter om öl – 2016 – 16

Uppsalas ölfestival växer rejält, Värmdö bryggeri gör bästa mikroölen och hur många har jobbat med Budweisers nya design tror du?

Budweiser är kanske inte det vanligaste ämnet för denna blogg men idag händer det! Varför? Jo, för att Budweiser ska få ett nytt utseende och den här gången ska det amerikanska ölet se likadant ut över hela världen – one Bud for all….

Det förändrade utseendet har rullats ut i USA och kommer så småningom landa även här i Sverige under våren. Det finns en del fascinerande delar i det här som går att läsa i den amerikanska sajten Adweeks story om omgörningen.

”Our entire brand positioning is all around showing how much we care about the beer, that we’re ’Brewed the Hard Way,'” explained Brian Perkins, vp of marketing, Budweiser North America. ”We looked at the packaging we had and said to ourselves, ’Can we honestly say the level of detail, care and attention on this packaging reflects the level of care, detail and attention that goes into the beer? No.'”

Budweiser har omkring 7 procent av den amerikanska ölmarknaden men har tappat marknadsandelar samtidigt som hantverksölen har vuxit och omgörningen ska vara ett svar på det. Omfattningen är stor, teamet som har jobbat med omgörningen är 30 personer stort…. Förmodligen inte på heltid men ändå…

Så här ser Budweiser ut idag:

Budweiser från Anheuser-Busch.

Budweiser från Anheuser-Busch. Foto: Joel Linderoth.

Sugen på att jobba på ölbryggeri? Det finns några öppningar just nu, bland annat söker Grebbestads bryggeri en bryggeritekniker, danska Braunstein en bryggare och Midtfyns brygghus, också i Danmark, en bryggare. Sök vetja!

Mer danskt men den här gången i Sverige! Nørrebro brygghus kommer nämligen till Bishops Arms på Hornsgatan i Stockholm för en tap take over. Nørrebro brygghus har varit igång sedan 2003 och tar över halva baren vid sitt besök. Klart värt ett besök!

Nørrebro brygghus har bara två öl på Systembolaget just nu, och en av dem, New York Lager, finns över hela Sverige. Kanske är läge för en attack även på bolaget framöver? Den 11:e februari dricks det danskt från Nørrebro på Bishops på Hornsgatan.

Om, om, om du vill gå på Spritmuseums utställning om öl så är det dags att agera nu. I helgen är det nämligen sista chansen att se utställningen Öl som håller öppet sista dagen på söndag.

Värmdö bryggeri brygger årets mikroöl. Det stod klart efter Nöjesguidens ölmässa där besökarna kunde rösta på den öl som de tyckte allra bäst om, Värmdö bryggeris bidrag ansågs vara det bästa. Ölen, som heter Elda Tryffelsaison, är bryggd med tryffel från Gotland och whisky och är bryggd i 3000 flaskor varav hälften kommer på Systembolaget i april.

Ölet är det första i en serie som Värmdö bryggeri kommer fortsätta brygga framöver, ytterligare två är inplanerade under 2016.

”– Detta är första ölen i en serie vi kallar Värmdö Bryggeri Skärgårdsprojekt, öl som vi producerar i begränsad upplaga och med stor experimentell prägel, säger Joakim Tillman på bryggeriet till Nöjesguiden.”

Sandhamn Ljus Lager från Värmdö bryggeri.

Sandhamn Ljus Lager från Värmdö bryggeri. Foto: Joel Linderoth.

Uppsala Beer & Whisky Festival går mot nya segrar. Festivalen, som hålls den 26-27/2, har fått upp ångan ordentligt och kommer i år ha inte mindre än 74 utställare – inte illa! I utställarlistan hittar vi bland andra Sahlins brygghus, Jackdaw brewery, Electric Nurse och många andra – kul blandning. Hela utställarlistan hittar du på Uppsala Beer & Whisky Festivals sajt.

Läs också: Här är alla Sveriges ölfestivaler 2016 – lista

Läs också: Kolla in ölfrågesporten – 10 nya frågor varje vecka