Logga in här

Nyheter om öl – 2016 – 15

Nytt bryggeri i Småland, norsk hantverksbryggeri för nya delägare och 08-bryggeriet Modernist vill expandera. Dags för ölnyheter!

Vi kan välkomna ett nytt bryggeri till Sverige och Småland. Det är Smålands-bryggeriet Wetterstadens bryggeri som haft premiär för sina första öl, Brahe Bitter och Gyllene Eken. Wetterstadens bryggeri ligger i den lilla orten Hok några mil söder om Jönköping och försöker just nu få ut sina öl på krogar och barer i Jönköpingstrakten.

Du kan läsa mer om Wetterstadens bryggeri här.

Brahe Bitter från Wetterstadens bryggeri

Brahe Bitter från Wetterstadens bryggeri.

I Haparanda/Torneå kommer det börja bryggas öl igen. Det är bryggeriet som en gång i tiden bryggde Lapinkulta som har sålts till koncernen Sangen och som nu siktar på att starta brygga under våren 2016.

”Sangen Oy genomför en separat aktieemission för det bryggeri som utgör investeringsobjektet. Aktieemissionen offentliggörs den 10 februari och då berättar vi mer om emissionens innehåll och innovationerna. ”Återuppbyggandet av bryggeriet har väckt ett enormt intresse och vi har redan fått ett stort antal förfrågningar om den kommande aktieemissionen. Vid sidan av bryggeriet omfattar investeringen även ett eget destilleri.”

Sangen verkar ha stora planer för bryggeriet och kommer brygga både egen och andras öl.

Nils Oscar siktar på lagrad barley wine och har just fyllt ett slovenskt konjaksfat med 6000 liter öl. Ja, eller inte konjaksfat utan ett vinjaksfat som konjaksvarianten heter i Slovenien.

När den lagrade ölen är klar och vad som kommer hända med den då är inte bestämt ännu men Nils Oscars Ida Lindberg säger till Sörmlands Nyheter att de har en del idéer.

Stockholmsbryggeriet Modernist brewery letar större lokaler. Idag har de sitt bryggeri i anslutning till Färgfabriken i Liljeholmen men de lokalerna börjar bli för små och snart måste de hitta större plats för sitt bryggeri.

Ett annat bryggeri som expanderar är det norska Austmann bryggeri. För att klara detta har de tagit in dryckeskoncernen Hansa Borg som har köpt en del av bryggeriet. Hansa Borg är en av de stora koncernerna i Norge och har cirka 30 % av den norska ölmarknaden.

Austmann bryggeri kommer fortsätta brygga sin öl på samma sätt som tidigare enligt en artikel i Adressa.no.

”- Vi skal fortsatt være Austmann, og ikke lange industriøl. Vi skal fremdeles brygge på vår måte. Dette lar oss fokusere på å lage øl, det vi gjør best, sier Sindelar.

– Vi har lyst til å fortsette å lage spennende og nyskapende øl, og prøve ut nye teknikker, sier Thomas Sjue till Adressa.no.”

Hansa Borg äger sedan tidigare drygt hälften av aktierna i hantverksbryggeriet Nøgne Ø.

Vill du veta mer om öl i allmänhet och öl från Brewdog i synnerhet? Då ska du gå på Brewdog Beer School. Brewdog anordnar sådana här ölskolor med jämna mellanrum men just den här gången är det på Brewdog bar på Södermalm i Stockholm, du hittar allt om ölskolan här.

I något tidigare ölsvep uppmärksammade jag PKLK:s samarbetsöl med Prime burger. Varför inte också berätta att det lilla Eksjö-bryggeriet Egnells bryggeri brygger en öl till lokala krogen Vita Amandi (ja, krogen ligger i systerstaden Nässjö)? Ölen, en belgisk dubbel, håller just nu på att tas fram och går under namnet St Amandus. Den som är i trakterna kan provsmaka den på lördag.

Vita Amandi har dessutom en bakficka vid namn Nässjö ölkafé – missa inte när du är på besök på småländska höglandet.

St Amandus Belgisk Dubbel från Egnells bryggeri

St Amandus Belgisk Dubbel från Egnells bryggeri. Foto: Vita Amanda.

Läs också: Håll koll på nyheter om öl – det händer mycket

Läs också: Ölen som sålde mest i Sverige 2015 – här är listan!