Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Nyheter om öl – 2016 – 13

Burkar på Beerbliotek, Evil Twin startar bryggeri och Sveriges första ekologiska ölkafé! Nyheter om öl!

Öl-utvecklingen mellan de danska bröderna Bjergsø fortsätter att ta nya steg. Den ene brodern, Mikkel Borg Bjergsø, som driver Mikkeller, har nyligen startat sitt eget bryggeri i Kalifornien och nu följer den andre brodern, Jeppe Bjarnit-Bjergsø, efter och startar sitt eget bryggeri i New York. Jeppe Bjarnit-Bjergsø driver sedan länge fantombryggeriet Evil Twin och har dessutom sedan tidigare en öl-krog i New York. Enligt sajten Fødevarewatch så kommer bryggeriet ligga i närheten av krogen som går under namnet Tørst.

Mer amerikanskt men den här gången i Sverige. Om man är sugen på att bekanta sig med amerikanska bryggeriet Stone brewing (vem är inte det?) så kan man ta sikte på Häktet och deras ölbar eftersom de kör Stone-bonanza med finfina öl från Greg Kochs fantastiska bryggeri. Stone-ölen startade att serveras den 28 januari och är det andra ölövertagandet för året, det första stod Beavertown för.

Häktet ligger på Hornsgatan på Södermalm i Stockholm.

Stone i ölbaren på Häktet.

Stone i ölbaren på Häktet.

Bryggeriet Nya Victoria med ölmannen Uffe Karlström vid rodret har sedan sent i höstas så smått börjat leverera öl till offentligheten. Första två ölen som finns på några ställen runt hemmastaden Falköping heter Falonia Ljus och Falonia Mörk och namnet är en hommage till en gammal ölkrog som tidigare fanns i Falköping. Etiketten pryds dessutom av Falköpings stadssilhuett – lokalt så det förslår!

Falonia Ljus från Nya Victoria bryggeri.

Falonia Ljus från Nya Victoria bryggeri. Foto: Uffe Karlström.

Mälardalen Brewing Company är på väg att öppna sitt bryggeri och sin bryggpub. På bryggeriets blogg kan man följa arbetet med renovering och byggnation och enligt bryggarna så kan de flytta in i lokalerna inom några veckor. Mälardalen Brewing ligger i Strängnäs.

Kommer du ihåg bryggeriet Morgondagens Ekologiska öl? Det har nu flyttat från Stockholm och utvecklats till Morgondagens Ekologiska Ölkafé och bryggpub. Flytten har gått till västkusten och den lilla orten Hamburgsund. Ambitionen med flytten är tydlig, Morgondagens ska bli Sveriges första ekologiska ölkafé. Mer om den nya satsningen hittar du på Morgondagens Facebook-sida.

Morgondagens Ekologiska Ölkafé

Morgondagens Ekologiska Ölkafé och Bryggpub.

Sugen på att rösta på Sveriges bästa öl, bryggeri och lite annat ölrelaterat? Japp, det är dags för BeerSwedens årliga omröstning igen. Även om sajten BeerSweden ligger vilande just nu så är det full fart i dess forum och just du kan lägga din röst på din favorit. Du hittar allt om omröstningen på BeerSwedenForums Facebook-sida.

Äntligen! ropade man på Beerbliotek i Göteborg i helgen, skälet var att bryggeriets burktappningsanläggning anlände till bryggeriet. De kommande veckorna ska anläggningen byggas upp och sedan blir det burktappning för några av Beerblioteks öl. Första öl att gå i burk är Single Hop Mosaic och därefter blir det en folköl som tappas i burk om planerna håller. Mer om burkarna hittar du på Beerblioteks sajt.

Beerbliotek på Ölrepubliken

414 IPA från Beerbliotek på Ölrepubliken. Foto: Joel Linderoth.

Ingen har väl missat att det är presidentvalskampanj i USA? Bland kandidaterna finns bland andra multimiljonären Donald Trump, högoddsaren Bernie Sanders och före detta presidentfrun Hillary Clinton. Första delstaten att gå till det så kallade primärvalet (be mig inte reda ut alla parlamentariska vändor gällande det amerikanska valet…) är Iowa och de gör sitt val nu i veckan. Är man intresserad av amerikansk hantverksöl-historia så läser man med fördel denna lilla text om Iowas första moderna hantverksöl-bryggeri som startade på 1980-talet och tyvärr försvann 2000 – Millstream brewing var namnet.

Läs också: Stora framgångar för svenska bryggerier på Ratebeers lista

Läs också: Fler ölnyheter hittar du här!