Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Nyheter om öl – 2016 – 12

Ängö kvartersbryggeri blir mycket större, dubbel dubbelpipa på bolaget och nytt mjödbryggeri presenterar sig.

Nya Carnegiebryggeriet i Stockholm gillar kombinationen öl och mat och har alltsedan starten försökt lyfta tänket kring detta. Redan idag har du möjlighet att testa deras tänk när de i anslutning till Nöjesguidens Ölmässa (startar idag!) slår till med eventet ”Kockar och öl” där tre kockar lagar mat och maten sedan paras med öl från Nya Carnegiebryggeriet och Brooklyn brewery.

Ja, kanske blir det svårt med själva maten, platserna är få, men ölen finns kvar i varje fall.

Jack från Nya Carnegiebryggeriet.

Jack från Nya Carnegiebryggeriet. Foto: Joel Linderoth.

Ängö kvartersbryggeri i Kalmar blir större. Efterfrågan på deras öl är stadigt växande och snart flyttar de från det lilla bryggeriet på Ängö till en betydligt större lokal – från 130 kvadrat till 800!

– Vi måste expandera med fler tankar och en bättre flaskyllningsmaskin och då räcker våra gamla lokaler inte alls till. Nu får vi rejält stora lokaler så vi kan fortsätta växa, säger Johan Håkansson till Barometern.

Ängö kvartersbryggeri flyttar till de nya lokalerna i april.

Bryggeriet Ängö kvartersbryggeri.

Bryggeriet Ängö kvartersbryggeri i deras nuvarande lokaler. Foto: Joel Linderoth.

Swedbeer – så heter ett nytt initiativ som ska hjälpa mindre bryggerier att samordna distribution och leveranser till krogar och systembolag. Det är bryggeriet Rådanäs som ligger bakom initiativet som siktar på att samla mindre bryggerier och hjälpa till med att få ut den till olika ställen, i Sverige och utomlands. Öl är som bekant inte bara bryggning, det är en del annat också.

Tjänsten riktar sig till alla öltillverkare och kommer presenteras på en informationsträff i nästa vecka. Så här beskriver man den:

”Nu startar en ny tjänst, utvecklad av Rådanäs Bryggeri, som kommer revolutionera handeln av öl för både mikrobryggerier och deras kunder. Anmäl ert intresse om ni vill vara med! Mer information och registrering här”.

Jag är dessvärre lite för dålig på distribution och logistik för att kunna ha en trovärdig åsikt men utifrån vad jag kan se så verkar det vara ett bra alternativ för att förenkla distributionen av lokal öl. Återstår att se vad som blir konsekvensen…

Alter ego från Rådanäs bryggeri.

Alter ego från Rådanäs bryggeri. Foto: Joel Linderoth.

Linköping Beer Expo är en av många intressanta ölfestivaler som numera finns i Sverige och den hålls den 12 mars. Idag släpptes biljetterna till festivalen och festivalens olika ölprovningar och vill man vara med på någon speciell provning så kan det vara läge att kolla in tid och kostnad.

Festivalen har en riktigt intressant uppställning, bland annat med många nya bryggerier som Tempel brygghus, Imperiebryggeriet och Beer Factory men också med många mer etablerade ölproducenter och importörer.

Suttungs bryggeri, vad sägs om det? Inte det mest kända kanske men är du intresserad av mjöd så är det något som du bör ha på din radar. Det ligger utanför Uppsala och just nu kan du hitta mjöden på Uppsala-krogen Churchill Arms.

Sugen på en Dubbelpipa till maten? Ja, handlar det om öl har det än så länge betytt en rejäl rackare från Pang Pang men nu finns det även en Dubbelpipa från Bryggverket – från och med måndag lanseras den på Systembolaget. Bryggverkets version är en dubbel-IPA men Pang Pangs Dubbel PIPA är ännu kraftigare, den klockar in på 10 %…

Dubbelpipa från Bryggverket

Dubbelpipa från Bryggverket. Foto: Bryggverket.

Läs också: Så många fler ölnyheter hittar du här

Läs också: Senaste ölen på bolaget – så smakar de!