Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Nyheter om öl – 2016 – 11

Specialbutiker för öl i Norge, korv- och öl-festival i Nacka Strand och vad betyder en medalj - egentligen?

Vi vet att norrmännen åker över till Sverige för att köpa billigare öl men kanske kan det bli tvärtom – i varje fall för ölkonnässörerna. Vinmonopolet i Norge gör nämligen något som vi förmodligen bara kan drömma om i Sverige, skapar två butiker inriktade på öl, Ølmonopol helt enkelt.

De två ölfokuserade butikerna är försöksprojekt och ligger i Trondheim och Sandnes och kommer att öppna under våren.

Varför?

”- Vi har ikke vært flinke nok til å ivareta den kulturbæreren øl er. Det gjør vi nå noe med. Interessen for øl begynte å vokse for noen år siden, og det er nå stadig flere kunder som spør etter øl i vår utsalg. Det har vært en eventyrlig fremvekst av småskala-produsenter, noen som også har vokst seg store, og tilbudet har økt, sier Halvor Bing Lorentzen, som är kommunikationsdirektör på Vinmonopolet till Adressa.no.”

Något för Systembolaget att ta efter kanske? Tänk en specialbutik med bara öl; lagrad, lokal, internationell och speciell. Och kylskåp med kall öl…. Drömma går ju!

Korvfestivalen, hur låter det? Den hålls varje år i Stockholm och i år kommer den flytta till en plats som ölälskare i Sverige håller för helig, Nacka Strand. Och inte nog med det, det är inte bara korv på mässan, det är öl också.

Kollar man igenom listan över utställare så hittar man en bra uppställning ölproducenter och det är inte bara storproducenter som Spendrups och Åbro, det är hantverksbryggerier som CAP, Södra Maltfabriken, Slottskällan och Poppels också. Kanske inte helt konstigt med tanke på att en av samarbetspartnersarna (puh, svårt ord!) är Sveriges bryggerier.

Korvfestivalen hålls den 12 och 13:e mars på Nacka Strandsmässan, vi kanske ska kalla den korv- och ölmässan framöver?

Det lilla bryggeriet Ljusdals bryggeri släpper en ny öl, Ljusdalingen. Det är en APA och så här beskriver bryggeriet sin öl:

”Det är en öl gjord på ljus karamellmalt och Pale Ale malt, det är detta som ger ölen sin guldiga, nästan lite röda, färg och dess sötma, fyllighet och lite nötighet. Ölen har vi sedan kryddat rikligt med de amerikanska humlesorterna Cascade och Columbus (Tomahawk) vilket ger en frisk smak med en fin beska som avslutning.”

Jag verkar inte ha smakat något från Ljusdals bryggeri vad jag kan se (?) men det här låter som en öl jag skulle gilla. Den finns på bolaget i beställningssortimentet.

Ljusdalingen från Ljusdals bryggeri

Ljusdalingen från Ljusdals bryggeri.

Sundbybergs Köksbryggeri borde väl egentligen heta Sundbybergs Kyrkbryggeri med tanke på att de huserar i en före detta kyrka men det kanske skulle väcka anstöt hos en del. Snart så är den gamla kyrkan inte bara ett bryggeri utan även en pub, Sundbybergs Köksbryggeri håller nämligen på att bygga in en pub i verksamheten också. Fint det!

Julöl från Sundbybergs Köksbryggeri

Julöl från Sundbybergs Köksbryggeri. Foto: Joel Linderoth.

Hur mycket är ett ölpris eller en ölmedalj värd egentligen? Det har danske ölbloggaren Stovt funderat kring och gjort en del intressanta iakttagelser, med bland andra danska bryggeriet Coisbo som exempel. Intressant läsning tycker jag, kolla in texten här. 

”Jo mere jeg har læst op på emnet og er dykket ned i de medaljer, der er blevet givet. Jo mindre værdi, synes jeg, at de har. Når man læser på konkurrencernes hjemmesider, så indser man hurtigt, at de i høj grad (også) er et produkt, der skal sælges til bryggerierne. Efter at jeg har arbejdet med denne artikel, ser jeg nu helt klart kun på medaljerne som et værktøj, du køber fordi du vil bruge dem i din markedsføring.”

Nej, det är inga helt oväntade slutsatser i texten men den är väldigt genomgripande i sin karaktär – läsvärd!

Och på tal om Danmark, förra året fick Danmark 15 nya bryggerier och har nu 172 stycken stycken. Dessutom lanserades det 1298 nya danska öl förra året – det ger 3,5 nya per dag. Imponerande! Allt detta har Beerticker.dk koll på, det är bara att susa dit och läsa på!

Orange crush från Amager/Cigar city.

Orange crush från Amager/Cigar city. Foto: Joel Linderoth.

Läs också: Här är ölen som sålde mest i Sverige under 2015

Läs också: Så beställer du öl på Systembolaget