Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Nyheter om öl – 2016 – 10

Nytt bryggeri i Dalarna, All in brewing brygger med holländare och den som går på puben mår bättre än andra. Dags för ölnyheter!

Marbäcks öl, bryggeriet som ligger strax söder om Ulricehamn, håller på att bygga om. Bryggeriet ska bli större, jästankarna bli fler och ölutbudet större – bland annat funderar man på en kolaporter och en hallonöl.

Ombyggnationen sker just nu och man räknar med att kunna börja brygga igen i februari eller mars.

Det lilla Köksbryggeriet fortsätter med sina samarbeten med svenska och utländska bryggerier, det senaste tillskottet i samarbets-svängen är Pang Pang vars Gaffa Grey IPA nu går att brygga hemma via köksbryggeriets kit.  Senast var det Beerbliotek med sin folköls-IPA och tidigare har köksbryggeriet samarbetat med Oppigårds och Mikkeller bland andra och nu var det alltså dags för Pang Pang. Ölen kan även avsmakas på Nöjesguidens Ölmässa som hålls fredag-lördag den här veckan.

Sugen på att smaka mer av Umeå-bryggeriet Beer Studios öl? Om du bor i Stockholm så har du chansen fredagen den 5 februari då Beer Studio-grundaren Darren Packman kommer till Bishops Arms på Folkungagatan. Och inte nog med det, han har några öl med sig också…

Tillägg: vill man testa krogen Vigårdas hamburgare med ölen också så kan man samma dag bege sig till Vigårda på Norrlandsgatan och smaka på kombon Beer Studio och hamburgare.

Beer Studio på BA Folkis.

Speaking of pubs, nu är det bevisat att den som går till puben mår bättre! En studie från Oxford pekar på att den som är stammis på en pub mår bättre än andra. Ja, nu är det organisationen CAMRA som ligger bakom studien men så länge vi tror att det är sant så är det sant – eller hur?

Eller som Munchies, som skriver om studien, säger:

”You hear that? It’s basically science telling you to go for a midweek pint.”

Jemtehed & Brande, det lilla jämtländsa bryggeriet, har lite svårt att få okej på sin etikett till sin nya öl. Första versionen fick nej och nu har även andra versionen fått nej av Systembolaget. Skälet….?

”Vår bedömning är tyvärr att bilden fortfarande visar en ”riskfylld situation” som ej bör förknippas med alkoholkonsumtion.”

Hur den ser ut?

Så här:

Great Lake Pils från Jemtehed & Brande.

Great Lake Pils från Jemtehed & Brande.

Fortsättning lär följa…

Det släpps nya öl på Systembolaget i februari, vid inte mindre än tre tillfällen. Först kommer nya öl i det så kallade ”lokalt och småskaligt” den 1 februari och sedan är det ytterligare två lanseringar – den 5:e februari och den 19:e februari.

Vid lanseringen den förste februari kommer bland andra nya öl från Beerbliotek, Brygghus 19, Hönöbryggeriet och Lone Pine brewery och så den här från Migranten – Odyssé IPA.  Läge att testa lite nytt kanske – du hittar hela listan här.

Odyssé IPA från Migranten

Odyssé IPA från Migranten.

All in brewing får finbesök i helgen. Då kommer nämligen det holländska bryggeriet LOC för att brygga en samarbetsöl med göteborgarna. Vad det blir? En ”raspberry and key lime pie IPA”. Det låter det!

All in brewing är dessutom med och anordnar dessutom en ölresa till London för den som inte kan få nog av öl i Sverige. Låter det intressant? Det finns 30 platser på resan som anordnas den 8 till 11 april. Med på resan är bland andra Pelle Frost och Lina van der Zwan från All In Brewing och Brewers Beer Bar i Göteborg.

LOC brewery - logga.

Hört talas om DalaBryggeri? Tänkte väl det! Helt nytt bryggeri på gång som hoppas kunna lansera sin första öl redan i mars. Platsen för bryggeriet? Rättvik! In och följ dem på Facebook vet ja!

Dalabryggeri

Läs också: Många fler ölnyheter hittar du här

Läs också: Kolla in ölquiz:en – en ny varje vecka!