Logga in här

Nyheter om öl – 2016 – 1

Ombyggd restaurang, nya öl och en massa annat skoj - det händer saker i den svenska ölvärlden.

Nya Carnegiebryggeriet har uppgraderat sig själva. Under ledigheten har krogen i anslutning till bryggeriet fixats till och nu är det nytt, fräscht och med större insyn i själva bryggeriet. Ny meny, fler ölprovningar och bryggerivandringar, barnmeny och ny öltavla gör bryggeriet till ett säkert besöksmål under 2016.

Nya Carnegiebryggeriets nya öltavla.

Nya Carnegiebryggeriets nya öltavla. Foto: Nya Carnegiebryggeriet.

Omnipollo blir fler. Det svenska fantombryggeriet som grundades av Karl Grandin och Henok Fentie har rekryterat ölälskaren och ölbloggaren Magnus Björnstierna till sitt bryggeri. Magnus Björnstierna, som driver ölbloggen Mankerbeer, kommer att fortsätta driva den också parallellt med nya jobbet på Omnipollo.

Fransk invasion på Malmö brewing! Den 23 januari kommer ett gäng franska bryggare till Malmö och Malmö brewing och bjuder upp till franska ölkalas. Fransk öl har vi alldeles för lite av, det vore kul om några av dem kunde bli återkommande gäster i Sverige.

888 Winter Camp på Malmö brewing

Chad beer, det lilla skånska ölbryggeriet som tidigare bryggde på andras bryggerier har numera ett eget bryggeri. Den som vill testa Chad Patons egenbryggda öl kan hitta två öl på Systembolaget – för beställning.

Ölfestival-säsongen 2016 börjar snart! Första större ölfestival är som brukligt (andra året) Nöjesguidens ölmässa som infaller den 29 och 30 januari. I uppställningen hittar man många 08-bryggerier och en del annat; Pang Pang, Sthlm brewing, Swedish brewing och Nordic Kiwi bland andra.

Nausta bryggeri flyttade under förra året från födelseorten Slagnäs till Arvidsjaur och är nu installerade och klara. Sedan någon vecka tillbaka finns Naustas öl att tillgå på Systembolaget igen och dessutom kommer den säljas till Storbritannien (!) och Danmark också. Intressant utveckling! För den som vill testa finns de här Nausta-ölen på bolaget just nu.

Jemtehed & Brande, bryggeriet i jämtländska Brunflo, expanderar. Två nya medarbetare har rekryterats och nya öl är på gång, den första lanseras på Maltfestivalen i Östersund i februari. Dessutom jobbar bryggeriet på att få större spridning för sin öl utanför Jämtland.

Skånska bryggeriet Brekeriet kommer tillbaka till Systembolaget. Bryggeriet flyttade under hösten till betydligt större lokaler och kommer nu bland andra återlansera ölen Funkstarter och Brillant på bolaget till glädje för alla Brekeriet-fans. Dessutom har de nya etiketter och ska vara med på mängder av festivaler under året, inte bara i Sverige. Imponerande resa de gör!

Brekeriets nya grafiska profil.

Brekeriets nya grafiska profil. Foto: Brekeriet.

Läs också: 10 frågor om öl – hur många klarar du?

Läs också: Så beställer du öl på Systembolaget

Läs också: Här hittar du fler ölnyheter