Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Nya öl på Systembolaget den 1 september 2014

Nya öl på Systembolaget den 1 september 2014

Systembolagets lansering av nya öl den förste september är en ganska fin samling öl – de kommer att ingå i det fasta sortimentet och således finnas tillgängliga under lång tid framöver. Amerikansk veteöl från Avery brewing, en fantastisk suröl från Belgien och en blond  från samma land – där har du mina favoriter. Och så en ny svensk lager, som jag tippar blir ännu bättre i kommande batcher….

Augsburger Herrenpils.

Augsburger Herrenpils (1637) Brauhaus Riegele, Tyskland, 4.7 %, 33 cl, 12:90 kronor
En klassisk tysk pilsner, blekgul färg och den där strama, torra, maltiga doften. Det här är ingen överraskning men den håller vad den lovar och det är bra – klart bättre än många tolkningar av lagerölen som lurar i hyllorna på bolaget.
3 getingar av 5.

Martha Krieger Spitzenpilsner.

Martha Krieger Spitzenpilsner (1662), Riedenburger Brauhaus, Tyskland, 4.7 %, 50 cl, 19:90 kronor
Blekt gul färg med en sötsyrlig och lite majsig doft. Tunn kropp, ganska enkel med gräsiga och örtiga toner. Lätt beska. Snygg etikett som sticker ut på hyllan!
2 getingar av 5.

Brio.

Bríó (1404), Ölgerdin Egill Skallgrimsson, Island, 4.8 %, 33 cl, 13:90 kronor
Gul färg som drar åt orange, söt doft med lätt maltighet. Lite kantig och plastig smak med honungsdrag, ganska oren och svårdrucken. Fel på flaskan? Isländsk öl är inte det vanligaste på bolaget, den här kommer inte stå för ett genombrott dessvärre.
1 av 5.

Princess från Slottskällan.

Slottskällans Princess (1641) Slottskällans bryggeri, 4.5 % 33 cl, 19:80 kronor
Uppsala-bryggeriet Slottskällan lanserar en ny lager och förväntningarna är högt ställda. Infrias de? Ja, hyfsat. Disig gul färg, lätta maltiga dofter och en nästan alltför intensiv kolsyra. Gräsigt och örtigt och med en fin beske-avslutning – ett trevligt tillskott till de lokala lagerölen.
3 av 5.

Brooklyn Lager.

Brooklyn Lager (1548) Brooklyn Brewery, USA, 5.2 %, 35,5 cl, 16:90 kronor
På väg att bli en klassiker också i Sverige och nu kommer Brooklyns lite mörkare lager även på burk. Tydligt maltig smak med lite lätt rostade toner, karamell och örter. Svag humleton. Den kan vara betydligt bättre än så här.
2 av 5.

White Rascal från Avery brewing.

White Rascal (1482) Avery brewing, USA, 5.6 %, 35,5 cl, 22:90 kronor
Amerikansk veteöl från bryggeriet Avery som huserar i öl-staten Colorado. Personlig tolkning av den belgiska veteölen och klassiskt kryddad med koriander och apelsinskal – ljusgult dis vittnar om dess ofiltrering och jästen bidrar till såväl doft och smak. Personligt och bra – den här kommer sitta perfekt till thai-middagarna i höst.
4 av 5.

La Trappe Blond.

La Trappe Blond (1494) De Koningshoeven, Nederländerna, 6.5 % 33 cl, 23:80 kronor
La Trappe har flera öl på bolagets hyllor och här kommer bryggeriets blond och gör ett väldigt gott intryck. Jästig men ren, torr och söt på samma gång (funkar det?) och med en matpotential som är klockren. Fruktiga toner mot apelsin och örtig – en av lanseringens bästa!
4 av 5.

Spitfire från Shepherd Neame.

Spitfire Ale (1635), Shepherd Neame, 4.2 %, 44 cl, 16:40 kronor
Klassöl från Storbritannien med en synnerligen trevlig alkoholhalt. Snyggt balanserad mellan karamell och rostade toner med en kanske lite väl undangömd humlesmak i smaken. Dock tar beskan fart i eftersmaken och ger en bra avslutning. Ytterligare en finfin matöl.
3 av 5.

O'haras Irish Red Ale från O'Haras.

O’Hara’s Irish Red Ale (1486) Carlow Brewing Co, Irland, 4.3 %, (33 cl, 16:50 kronor
I doften choklad och frukt men väldigt försiktigt. Smaken rostad och lite karamellig med samma försiktiga fruktighet, nästan örtig med lite nötigt och svagt beske-avslut. Ingen smaksensation men en ren och välgjord red ale.
3 av 5.

Cuvée des Jacobins.

Cuvée des Jacobins (10686) Brouwerij Bockor, Belgien, 5.5 %, 33 cl, 26:40 kronor
Sensationellt fin öl – i varje om man gillar belgisk suröl. Brunröd färg, syrlig och söt i doften och med samma lysande avvägning i smaken; fruktigt komplex och intensivt syrlig med en underliggande sötma. Ölet har lagrats på ekfat, är spontanjäst och är ett av de mest välkomna tillskotten på Systembolaget på länge. Kombinationen av syrligt, sött och fruktigt är enastående!
5 av 5.