Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Nya öl den 1 september

Nya öl den 1 september

Höstens öl är här med många varierade smaker! Perfekt till höstmaten!

September och dags för lite ölnyheter igen! Utbudet är stort med både fasta lanseringar över stora delar av Sverige och ett helt gäng lokala lanseringar som du framförallt hittar i din lokala butik.

Här är några av de varianter som du kan hitta, du kanske finner en ny favorit?

Brekeriet Saison (1448) Brekeriet, 6,5 %, 33 cl, 29:70 kronor
Skånska bryggeriet Brekeriet har sakta men säkert gjort en återkomst på Systembolaget och denna saison är en av de öl som de blivit kända för. En öl som passar bra till kycklinggrytan eller som uppfriskande ta-en-paus-dryck efter en dag i trädgården.Gulbrun färg. Frisksyrlig doft. Syrlig, frisk, fruktig, citrusig smak som siktar mot komplexitet snarare än det populära. Pigg och fin.
4 av 5.

Sigtuna Black Soil IPA (1694) Sigtuna brygghus, 7,5 %, 33 cl, 24:90 kronor
Den här svarta ipan är bryggd som en hyllning till de människor som befolkat Sigtuna genom åren och fick de bara dricka så här smakfullt öl så förstår jag varför man väljer att bo i Sigtuna. Svartbrun färg. Stor fruktdoft. Den svarta ipan ska vara en kombination av rostat och humligt och den här varianten får sägas vara lyckad, en fin kombination av den rostade malten och den fruktiga humlen. Tydlig beska i avslut.
3 av 5.

Backens Bästa Bitter (1648) Skellefteå bryggeri, 4,3 %, 33 cl, 14:40 kronor
Skelleftebryggeriet har fått in två nyheter på Systembolaget och det är gott så, habila öl som inte förändrar världen men som är goda att smaka. Som den här, en öl i brittisk stil som lockar med låg alkohol och goda smaker. Brunorange färg. Russinsöt doft. Trevlig smak med en fin balans mellan fruktsötma och beska.
3 av 5.

Fatamorgana (31186) Omnipollo, 8 %, 33 cl, 36:90 kronor
Svenska fantombryggeriet Omnipollo har åkt till Dugges bryggeri och bryggt den här versionen av en dubbel-IPA som är riktigt kraftig i smaken på ett utsökt nyanserat sätt. Ananas, mango och stora smaker av grapefrukt gör den till en klockren öl för den som gillar stora smaker. Lysande till hamburgaren!
5 av 5.

Aecht Schlenkerla Rauchbier (1437) Schlenkerla brauerei, Tyskland, 5,1 %, 50 cl, 26:90 kronor
Magnifik klassiker från Tyskland som kommit att bli arketypen för all rököl, en njutning till kötträtter – om man gillar smaken av charkuteri och rök så klart…
Brun färg. Tydlig rökig charkdoft. Drivande smakstråk av rök, charkuterier, grillning och syrligt friska toppar. Fantastisk eftersmak.
5 av 5.

Mikkeller Ambler (11996) Mikkeller, Danmark/Belgien, 0,3 %, 33 cl, 16:90 kronor
Danska fantomfavoriten Mikkeller, som dessutom snart nyöppnar sin Mikkeller Bar i Stockholm, har kokat ihop den här matvänliga lågalkohol-ölen. Som vanligt är det smakfullt gjort och den här passar dessutom bra till höstens mat.Brunmurrig färg. Fruktig, tydligt humlig doft. Mörksöt och fruktigt frisk smak med tydlig beska.
3 av 5.

Pabst Blue Ribbon (1641) Pabst brewing, USA, 4,5 %, 33 cl, 13:90 kronor
Amerikanska hipsterfavoriten i öl-version, hur är den? Jo, lättdrucken, anonym och smaktunn – precis som stilen ska vara.
Ljusgul färg. Svag spannmålsdoft. Tunn spannmålssmak, svag beska och svagt söt.
2 av 5.

Williams Caesar Augustus Lager IPA Hybrid (1521) Williams brothers, Storbritannien, 4 %, 33 cl, 16:90 kronor
En lager som är en IPA som är en lager som är… Ja, det är en blandning av den klassiska lager och den moderna IPAn och blandningen är riktigt bra. Ljus gul färg. Humlefrisk doft. Frisk, citrustydlig och fräsch humle i smaken. Bra beska i avslut.
3,5 av 5.

Fridens Ale (1301) Nya Carnegiebryggeriet, 7,1 %, 33 cl, 29:90 kronor
Nya Carnegiebryggeriet ligger i Stockholm och dess 2-åriga historia har gett många fina öl till den svenska ölpubliken. Den här, en ganska ovanlig strong ale, fortsätter på det spåret, bra öl!
Brun färg. Humlefräsch doft. Tydlig frukt och lätt honungssötma, lite kolatoner och snyggt balanserad beska. Klart njutbar till en köttfärsgratäng eller kanske rårakor?
4 av 5.

Clown Shoes Crunkle Sam (1621) Clown Shoes Beer, USA, 11 %, 35,5 cl, 29:90 kronor
Barley wine kanske inte låter som en öl men det är det och detta amerikanska öl tillhör den stilen. Stor i smakerna och stor i alkoholen, en klassisk sipp-öl som kan få fram smaknyanser med många lager – härlig stil!
Orangebrun färg. Sviskon och lätt humle i doft.  Stor fruktsötma och lätt syrlighet som piggar upp. Ganska enkel men väldigt bra. 4 av 5.

Läs också: Här är bästa ölen till kräftorna!

Läs också: Öl på burk, här är favoriterna!