Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Norrländsk parisare – eller den med köttfärs?

Hjälp, min världsbild håller på att vändas ut- och in!

I mer än ett halvsekel har jag lagat och med euforisk njutning ätit parisare. Trodde jag. Tills norrlänningarna kom in i mitt liv och ställde alla begrepp på huvudet.

Min parisare bestod alltid av en skiva smörstekt vitt bröd med en biff à la Lindström och ett stekt ägg uppepå. Gärna också med lite ketchup och HP-sås.

Länge fick jag alltså ha den ifred. Sen kom Expressens stjärnreporter Tommy Schönstedt och hans kumpaner i Svenska Parisareakademien in i mitt liv och ställde till det.

-Parisare är falukorv och bostongurka i ett hamburgerbröd utan sesamfrön, hävdade dom.

Jag rådfrågade kockar jag känner samt googlade och stod i. De flesta höll på köttfärs-och-ägg-varianten.

-Nej, säger akademigänget, och nu skärper dom tonen en aning. Det du äter heter parisersmörgås.

Nå  – vem har rätt? Svaret är att det beror på varifrån man kommer. Korvparisaren uppfanns i Umeå som ett alternativ till hamburgaren som dök upp på 1950-talet. Gatuköket Ragges i Umeå skar korvskivan snett, så att den blev extra stor och hängde utanför brödet, och fortfarande finns det parisarefundamentalister som hävdar att det är så man ska göra.

Efter hängivet lobbyarbete fick akademipresidenten Tommy mig att smaka en – äkta (?) – parisare häromdan. Den tillreddes efter konstens alla regler i gatuköket Nyhetsgrillen utanför Expressen i Fredhäll, en härligt osande och trivsam liten servering av ungefär en garderobs storlek. Jan Kyriakes som jobbar där har av parisarefantaster upphöjts till något så tjusigt som parisarekock. Så han vet vad han gör.

007

Och visst var det gott. Herregud, korv med bröd är alltid kalas! Och som stolt ledamot i Korvakademien ger jag Jannes parisarekorv högt betyg.

Skulle förresten inte våga annat, eftersom denna sajts charmanta redaktör Julia är västerbottning, enligt egen uppgift älskar parisare och förmodligen granskar den här texten med speciell skärpa…

Så. Har vi rett ut det här nu? Parisare är enbart korv med bröd och bostongurka samt senap och ketchup – norr om Dalälven. I söder kommer begreppet antagligen även fortsättningsvis att få stå både för den norrländska godbiten och den utsökta parisersmörgåsen.

Eller har jag gjort bort mig nu igen?