Logga in här

Mat på modet i Milano: svensk lax och nubbe

När italienarna fick smaka svensk gravlax blev de alldeles till sig. Tro mig, jag har sett dem klämma i sig både det, knäckebröd och bäska droppar och till och med försöka säga ”skål”.

I Milano. I går.

Den svenska restaurangen och butiken Björk i Porta Venezia, fem minuter från den magnifika domkyrkan i Milano, har bara funnits i två veckor men har redan fått kräsna italienare att vallfärda dit för att äta sill, stekt strömming, böckling, toast Skagen, gravlax, köttbullar och västerbottenpaj med Kalixlöjrom.

010

När  jag besökte Milanos nyaste krog i helgen mötte jag också flera av de 400 svenskar som bor i Milano, som kom in och köpte hem några gravlaxmackor – och lite lördagsgodis. Ahlgrens bilar till barnen, bl.a. De var närmast lyriska.

-Efter tio år i Italien är det härligt att inte bara behöva köpa IKEA-köttbullar!

Det är en tvättäkta italiensk signora som tagit Sverige till Italien: Giuliana Rosset. Hon drev företag i mode- och sportbranschen, sålde hela rasket, blev förälskad i Sverige, sadlade om och öppnade krog. Först i Aosta, en liten ort i bergen utanför Milano och nu alltså i Italiens näst största stad.

007

Framgången blev så snabb och stor att hon inte verkar främmande för att öppna fler svenska krogar i olika länder.

Det är vad svensk export behöver! Förre matministern Eskil Erlandssons projekt Matlandet håller på att läggas ner och svensk jordbrukspolitik famlar efter en ny identitet. Så självklart är det bra om svenska Björk skjuter fler skott ute i världen.

När Giuliana  letade leverantörer till nya krogen hamnade hon via kontakter i – Värmland!  Konsum Värmland blev grossisten som levererar alla ursvenska råvaror och produkter som trängs i disken ute i butiken på Björk: Alax matjessill, Allerums ostar, smör från Arla, Änglamarks smörgåskaviar, värmländsk lammsalami, Hemgårdens vildsvinskorv, löjrom från Kalix och Falkeskogs fiskkonserver, bl.a.

004

Inne i den häftigt designade restaurangen är allt hemlagat. Från brödet till efterrätterna. Och självklart köttbullarna. Den som är sugen på svensk öl kan hitta både Nils Oscar och Mariestad. Kanske lämpligt till såna här små svenska kanapéer:

002

I köket mötte jag den unga svenska kocken Rebecca Varjamaa, som förvånas över hur snabbt milanoborna nappade på den nordiska maten. Nu vill hon lära dem äta potatis.

005

-Vi är ju så bortskämda med en massa fina potatisar hemma, säger hon. Här i Italien finns bara två sorter, det handlar mest om pasta.

Och så ska hon och kollegerna laga lutfisk till julbordet som man ska servera svenska och italienska gäster om ett par veckor. Återstår att se om den aningen speciella rätten också blir en succé. Från julborden här hemma har den ju försvunnit mer och mer. Så kul då, att man håller den svenska matfanan högt i Milano!