Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Leve lusten!

”En rätt utan sås är som en människa utan själ”.

Orden kommer från Edward Blom, arkivarien som blev gastronom, föredragshållare och TV-profil, expert på matens och dryckens kulturhistoria.

Nu har Edward kommit med sin första kokbok. En eggande resa i matvärlden, både i tid och rum. Författaren är en av de få i branschen som inte är kockutbildad, och maten i boken är tillagad i hans eget hemmakök.

Och vilken mat! Vad sägs om ålsoppa efter Hagdahl, den skotska fisksoppan Cullen Skink, elsassisk korvsallad, biblisk lammgryta med fikon och vin, glöggmusslor från Harlem, madeiramousse, roquefortglass…

Bland all spännande lärdom som Edward delar med sig av finns också en befriande lättsinnig syn på det ”förbjudna” – eller åminstone farliga: smör, grädde, fett, såser. Det ska vara mycket av sånt, menar Edward. Mannen som gett vällevnaden ett ansikte, och en trivsam kropp.

Ibland får man lägga kalorijakten och nyttighetstänkandet åt sidan. Få klarar att vara ständiga asketer. Jag hade ett par lustfyllda timmar med Edwards bok i dag. Och tror att jag mår bra av det…

2 kommentarer om "Leve lusten!"