Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Kolla: en höstöppen liten skärgårdskrog!

20150912_132628

Sensommarsolig (pessimisterna kallar det höst) lördagseftermiddag i skärgården…

Och kolla: ett litet matställe som är öppet! Inte helt vanligt i mitten av september. De flesta skärgårdskrogarna ute på öarna stängde för en hel månad sen vilket är oändligt trist. Men Gräddö bryggkafé serverar både mat och dryck även den här fina helgen, heders!

Hur ska man nå målsättningen ”öppen skärgård” om man stänger just när sommaren är som bäst?

Insändare i lokalpressen och tidningen Skärgården undrar just det. Folk skriver att de åkt ut för att äta en bit när augusti var som soligast men bara möttes av igenbommade restauranger och kaféer.

Man får förstå besvikelsen, men också – lite grann – krögarna som inte vill riskera att stå med halvtomma lokaler.

Men var finns flexibiliteten? Prognoserna talade tidigt om en toppenfin augusti efter allt regnande i juli. Är det så omöjligt att ändra planerna på att stänga redan första augustihelgen?

Och skulle det vara helt fel med nån form av kommunalt stöd (lägre hyra, bättre kommunikationer) under lågsäsongen?

Politikerna borde också titta på effekterna av den rigida sjöfyllerilagen. Som gör att båtförare inte vågar ta några pilsner till maten på skärgårdskrogen. Lagen har varit i kraft några år nu, och sjökrögarna hävdar att den påverkat omsättningen kraftigt negativt. Besöksfrekvensen ute på öarna har minskat tydligt.

Kritikerna menar också att lagen är tandlös, eftersom ingen blir berusad redan vid 0,2 promille. Ändå satsas stora resurser av polis och kustbevakning på att jaga båtförare som druckit vin till maten. (Medan i stället båtstölderna slår rekord, som vi kunde se på TV i kväll).

Men viktigast borde vara att alla som gillar skärgården upptäcker hur fin den är både höst, vinter och vår. Också. Och inte bara tar närmaste vägen till kvarterspuben utan ibland åker ut och gynnar dem som jobbar med servicenäringar längs kusterna.

För inte mycket går upp mot att sitta på en brygga och äta och dricka gott!