Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Glöm inte Kladdkakans dag! Mitt bästa äggfria recept

På lördag firar vi kladdkakans dag, jag kommer självklart se till att baka en riktigt god kladdig kaka dagen i ära!

Visst finns det många kakor och tårtor som är mer klassiska och traditionella i Sverige än kladdkakan, men ytterst få som man bara svänger ihop en sen vardagseftermiddag när man blir sugen på något gott.

Jag vet inte någon som ställer sig och bakar en prinsesstårta och rullar rosa marsipanrosor när sötsuget slår till, däremot är det precis just dessa stunder som vår kära kladdkaka är som gjord för! År 2010 räknade man med att varje svenskt hushåll bakade i genomsnitt två kladdkakor per år. De är många kladdkakor det. 🙂

Men vad vet vi egentligen om kladdkakan?

Kladdkakans historia

Vem som uppfann kladdkakan är omdiskuterat, men det finns generellt två olika teorier; den ena teorin pekar på att det var Margareta Wickbom, chefredaktören på Veckojournalen, som 1968 hade blivit serverad den på ett loppiscafé när hon besökte Paris, och tyckte den var så god att hon tog med sig receptet hem. Receptet kom att kallas ”Elaka gubbens muffins” och var till en början en kladdkaka i muffinsform.

En annan teori är att Gudrun Isaksson 1938 bakade ett brownie recept som hon fått från USA. På den tiden var det svårt att få tag på bakpulver, så hon bakade helt enkelt utan, och kladdkakan var född. Vilken av förklaringarna som stämmer är oklart, så ni får helt enkelt välja själva!

Den perfekta kladdkakan

kladdkaka-vegan

Även om kladdkakan bara innehåller en handfull ingredienser och är en enkel kaka att baka betyder det inte alltid att man lyckas varje gång. Det är väldigt lätt att baka den lite för länge och få en torr chokladkaka istället för den där kladdiga härligheten man är ute efter.

Eftersom ugnar skiljer sig lite från varandra är det svårt att ge en exakt tid för hur länge du ska ha din kaka i ugnen, men en tumregel är att inte lita helt på tiden som står skrivet i receptet, eftersom man inte vet vilken ugn personen som skrev receptet har använt. Sätt därför timern 10 minuter innan den ska vara klar, och håll själv koll under de sista minuterna så att du kan ta ut den om den blir färdig tidigare än väntat.

Efter många experiment har jag äntligen hittat min favorit-kladdkaka. Kolla in receptet här.

Vad gör kladdkakan kladdig?

Den viktigaste skillnaden mellan kladdkaka och andra sockerkakor är att bakpulver inte används. Därav kladdigheten, som beror på frånvaro av luftbubblor i smeten. Kladdkaka kan även göras med choklad (som i mitt recept ovan!).

Ett tips för en kladdig kladdkaka är att låta den vila länge i kylen, gärna över natten. Kakan känns nämligen ännu kladdigare och godare dagen efter!