Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Katarina ölkafé – gå dit bara

Katarina ölkafé, klart lysande bar/krog på Södermalm i Stockholm. Gå dit och njut lite.

Det är lätt att tycka om Katarina Ölkafé. De har snygg inredning, serverar lokala öl, har enkel men god mat och ligger dessutom på en ganska lugn gata mitt på Södermalm – adressen är Katarina Bangata 27. Med uteservering – liten men ändå…. Allt det där bidrar så klart men mest av allt gillar jag Katarina ölkafé för att det är så trevligt.

För hur det än är, en krog eller en bar kan vara hur bra som helst, är det inte trevligt så går man inte dit igen. Till Katarina ölkafé går man tillbaka. Om det sedan är för lunch, oftast ganska lugnt, för eftermiddagsbesök, fortsatt lugnt, eller kvällshäng, lite intensivare, det spelar inte så stor roll, för tillbaka kommer man. Det är ett gott betyg.

För några år sedan blev jag intervjuad av en dansk journalist och han frågade då vad jag saknade bland Stockholms alla ölkrogar. Då svarade jag att jag tyckte att det saknades några mindre ställen som var mer drop-in-pubar än regelrätta restauranger och man kan nog påstå att Katarina ölkafé har börjat fylla den luckan, det är precis ett sådant här ställe jag saknat.

Att man sedan serverar lokal öl (bara lokal öl), och kan erbjuda öl i de flesta smakriktningar och alkoholhalter (japp, lättöl också, perfekt på lunchen) är så klart ett väldigt plus men det är faktiskt inte huvudskälet för att gå hit. Det är kombinationen av den trevliga ölen, den trevliga maten, den trevliga servisen och de trevliga gästerna som gör att man hamnar här med jämna mellanrum. Alltid finns det något nytt på ölfronten – ibland till och med ett helt nytt bryggeri – alltid är det någon som kan tipsa om en ölfavorit, alltid är det någon macka jag inte smakat eller någon macka jag vill smaka igen. Det är väldigt trevligt….

Smart är att man kan få en snabb överblick över de stockholmska bryggerierna och deras status just nu, man kan jämföra deras olika varianter av öl och hitta en ny favoritöl och ett nytt favoritbryggeri, bara genom ett enstaka besök. Det är inte det sämsta. Så gå dit, testa Modernist brewerys senaste eller närmaste bryggeriet Sthlm brewings nya eller varför inte mer avlägsna Värmdö bryggeri, Morgondagens ekologiska öl eller Late Night brewery. Du kommer ha det…. trevligt!

Läs också: Ta en promenad på Södermalm – med öl i centrum

Läs också: Nytt bryggeri på Ekerö – Nordic Kiwi Brewers

Katarina ölkafé - bar

Katarina Ölkafé - macka Katarina ölkafé - underlägg Katarina Ölkafé - fat Katarina ölkafé - meny Katarina Ölkafé - öl

Läs också: Brewdog öppnar ny bar på Södermalm

Läs också: Göteborg är Sveriges bästa ölstad