Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Julöl 2014 – här är de!

Julölen 2014 är en härlig blandning av öl av alla de slag och vi har testat (nästan) alla! Numera är det inte bara mörkare, sötare lageröl som försöker ackompanjera julens maträtter - variationsrikedomen är stor för alla smaker som tänkas kan. Vill du dricka svenska julöl, brittiska julöl, amerikanska julöl eller kanske belgiska julöl - lager eller ale - allt finns att smaka på!

Test av alla årets julöl! Här är 25 28 29 36 47 57 63 av årets julöl – se vilken som blir din favorit!

Vill du kolla in julölen 2015 – här är de!

Vill du gå direkt till de bästa – klicka här!

Kolla in de billigaste julölen med kvalitet! 5 bra julöl under 20 kronor.

Läs också: 8 saker du bör veta om julölen!

Vinter 2014 från Qvänum Mat & Malt.

Vinter 2014 (30065) Qvänum Mat & Malt, 5,5 %, 50 cl, 49 kronor
Bryggeriet Qvänum mat & malt gör just det, ser till att ölen kombineras fint med maten. Den här, bryggd med såväl kanel som kakaobönor har en lite blyg början men tar sedan för sig ordentligt. Lätt sötma, lätt fruktighet och en lagom fyllig kropp gör den till en bra partner till många av julbordets rätter. Inte den bästa men absolut inte den sämsta.
3 av 5.

Julnarren från Hantverksbryggeriet.

Julnarren (39954) Hantverksbryggeriet, 7 %, 33 cl, 39:90 kronor
Västeråsbryggeriet Hantverksbryggeriet tillhör ett av de äldre moderna bryggerierna och gör alltsedan starten öl med namn av olika yrkesgrupper. Den här, Julnarren, kan man faktiskt anklaga för att narras lite för även om ansatsen är god med maltsötma och lätta kryddor så är fortsättningen alldeles för tunn och syrlig för att väcka någon djupare smaksensation till liv. Det kan vara en enstaka flaska så klart men det här var ingen höjdare.
2 av 5.

Couden Carolus Christmas från Het Anker.

Gouden Carolus Christmas (11535) Het Anker, Belgien, 10,5 %, 75 cl, 89 kronor
En väldigt prisvärd belgare trots sitt pris! Torkad frukt, sirap och choklad utan att det blir sött och slibbigt. Märkvärdigt bra balanserad med en komplexitet som är i absolut världsklass. Klockren som sippa-efter-maten-öl eller till en chokladpralin.
5 av 5.

Eriksberg Julöl från Carlsberg

Eriksberg Julöl (11373) Carlsberg, 5,6 %, 50 cl, 17:80 kronor
Måttligt intagande julbrygd från storbryggeriet i Falkenberg. Brun färg. Låg doft med maltsötma som främsta komponent. Intensivt söt smak med fräsch kolsyra och pigg munkänsla. Något enkel men helt okej matöl.
2 av 5.

Störtebeker Weihnachtsbier från Störtebeker Braufaktur.

Störtebeker Weihnachtsbier (11370) Störtebeker Braufaktur, Tyskland, 6,5 %,  50 cl, 22:90 kronor
Tysk utmanare i julölsrejset som inte räcker hela vägen fram. Brun färg. Maltrökig doft. Russinfruktig sötma, ganska tunn och med kort eftersmak. Budgettysk i andra klass utan större personlighet.
2 av 5.

Sofiero Julöl från Kopparbergs bryggeri.

Sofiero Julöl (11372) Sofiero bryggeri, 5,2 %, 50 cl, 14:90 kronor
Helt klart en av de sämre i år. Brun, tunn färg. Söt, däven doft. Sirapssöt, tunn smak med stickig kolsyra. Kort eftersmak.
1 av 5.

St Eriks Julale från St Eriks bryggeri

S:t Eriks Julale (11369) St Eriks bryggeri, 5,4 %, 33 cl, 19:80 kronor
Ekologiskt på julbordet? Då kan det här vara ölen för dig. Brunröd färg. Humlig och lite plastig doft, ganska stor och häftig. Fruktig smak med lätt karamellmaltig sötma, apelsin och övergående i en trevlig och skön beska. Bra till matöl.
3 av 5.

Midtfyns Jule Stout från Midtfyns bryghus.

Midtfyns Jule Stout (11366) Midtfyns bryghus, Danmark, 7,6 %, 50 cl, 39:90 kronor
En rejäl dansk smak-kompott till julens fröjder. Brun färg. Doft av frukt och maltig sötma. Väldigt stor och något udda smak med intensiv, rostad smak och övergång i kaffe och lakrits! Eftersmaken lätt alkoholig och väldigt intensiv. Inte för alla!
3 av 5.

Christmas Ale från Shepherd Neame

Shepherd Neame Christmas Ale (11357) Shepherd Neame, Storbritannien, 7 %, 50 cl, 27:90 kronor
En klassisk julöl från de brittiska öarna som är lika charmig som den är god! Mjuka russin, lite mandelmassa, sötma och näst intill spritiga toner som påminner om lösningsmedel.  Avslutningen ren och snygg med bra fräschör. Märkligt charmig.
4 av 5.

N'Ice Chouffe från Brasserie d'Achouffe.

N’Ice Chouffe (11364) Brasserie d’Achouffe, Belgien, 10 %, 75 cl, 58:90 kronor
Alla etiketter från belgiska bryggeriet Achouffe har tomtar på etiketten, så även den här – så klart! Brunröd färg. Nedtonad russinsöt doft. Russin och plommon i första smak, väldigt pigg kolsyra och en hel del choklad och apelsin. Fin eftersmak, mjuk och lång.
4 av 5.

Liefmans Glühkriek från Duvel Moortgat.

Liefmans Glühkriek (11376 ) Brasserie Liefmans, Belgien, 6 %, 75 cl, 58:50 kronor
Öl som med fördel dricks svagt värmd – som glögg! Rödbrun färg. Doften som ett hopkok av julkryddor, medicin och glögg och med körsbär som resonansbotten för smakerna. Smaklig som kall, härlig som varm. En klassiker men verkligen inte för alla. Godis, glögg och sötma i en härlig blandning – julen i en flaska!
4 av 5.

Vill du gå direkt till de bästa julölen – klicka här!

Julöl från Sundbybergs Köksbryggeri

Julöl (30067) Sundbybergs köksbryggeri, 6,2 %, 33 cl, 36 kronor
Festlig silvrig etikett som närmast får en att tänka på klassisk dala-kurbits. Flaskan innehåller en kryddig, ganska häftig komposition som sneglar mot julkryddor men inte tar det hela vägen. Behärskat balanserad, finfint skum och en bra matpotential med kryddor, en vagt antydd sötma och en frisk beska. Lite dyr men en bra öl.
3 av 5.

Nisse Julöl från Slottskällans bryggeri.

Slottskällans Nisse Julöl (11377 ) Slottskällans bryggeri, 5,3 %, 50 cl, 28:00 kronor
Uppsalabryggeriet ger oss även i år sin egen version av julöl, här betitlad Nisse. Klassiskt brunröd färg. Nötig, bittermandlig doft. Karamellig, tunn, frisk smak med nästan ingefära-aktiga smakstråk. Växande beska. Kul!
3 av 5.

Smoked Winter Porter från Thornbridge.

Thornbridge Smoked Winter Porter (11378) Thornbridge brewery, Storbritannien, 5,3 %, 50 cl, 31:90 kronor
Brittisk vinteröl med fina rökta smaker. Brun röd färg. Doften av rök och kaffe. Mjukt kaffe, lite rök och avslutning i lakrits. Trevlig och klart bra att kombinera med julbordsmaten.
4 av 5.

Jädra Jul från Jädraås bryggeri

Jädra Jul (30147) Jädraås bryggeri, 7 %, 33 cl, 27:60 kronor
Kul namn kanske men ölen är faktiskt sådär.  Fin färg och fint skum men oren och syrlig mitt i det maltiga. Här finns antydan till kryddor och en nästan lika svagt antydd sötma men det slår dessvärre över i syrliga smaker som tar överhanden. Ingen höjdare.
1 av 5. 

Juleko från Designbrew.

Designbrew JulEko (11394) Designbrew, 5,5 %, 33 cl,  23:10 kronor
Stockholmsetiketten Designbrew har gjort en belgisk-inspirerad julöl och resultatet är… annorlunda. Brungul färg. En charmig och lite udda komposition med jästig grund, rostat mellanregister och lätt humlebeska på toppen. Bra märkligt eller bara märkligt?
2 av 5. 

Three Hearts Julöl från Krönleins bryggeri.

Three Hearts Julöl (11380) Krönleins bryggeri, 5,3 %, 50 cl, 16:80 kronor
Gillar man klassiska etiketter på julbordet ska man sikta på den här – klassisk i såväl utseende som smak. Brunröd färg. Maltsöt och lite rökig doft. Fruktkolasöt och pigg smak med russin, friskhet och tunn humlebeska. Klassisk javisst, men inte mer.
2 av 5.

Spendrups Julbrygd från Spendrups.

Spendrups Julbrygd (11350) Spendrups, 50 cl, 15:90 kronor
Den här kommer stå på många julbord i år. Och det är väl inget fel i det men kanske lite tråkigt…. Brun färg. Svag doft. Svagsmakande men ganska läskande, inte överdrivet söt. Malt, lite apelsin och en nätt beska i avslut. En jaha-öl liksom.
2 av 5.

Santa's Little Helper från Mikkeller.

Mikkeller Santa’s Little Helper (11354) Mikkeller, Danmark/Belgien, 9,1 %,  33 cl, 29:70 kronor
De 9 procenten känns inte i den här moderna julölen. Märkligt tunn med tanke på alkoholhalten. Brunröd färg. Ganska nedtonad sötaktig doft. Blyg introduktion, sedan stor smak av russin, rök, frukt och bitter avslutning. Frisk i munkänslan.
3 av 5.

Vill du gå direkt till de bästa – klicka här!

Klackabacken Julöl från Klackabackens bryggeri.

Klackabacken Julöl (30061) Klackabackens bryggeri, 5,6 %, 33 cl, 26 kronor
Kristianstadsbryggeriet håller som bäst på att planera för expansion men hinner trots det presentera den här – en alldeles trevlig julöl. Lagom rostad och lagom kropp och dessutom friskt syrlig med toner av citrus och lite lätt kaffekärvhet. Bra till julmaten!
3 av 5.

Mohawk Blizzard från Mohawk brewing.

Mohawk Blizzard (11349) Mohawk Brewing, Sverige/Belgien, 9,7 %, 33 cl 29:70 kronor
Om man har problem med en bra julklapp till ölälskaren så kan den här komma väl till pass. Hen kommer nämligen gilla gåvan rejält! Mohawk har tre potenta öl med i julöls-samlingen i år och alla tre är riktigt bra men den här är kanske ändå bäst? Brunröd färg. Humle i doften. Stor, mäktig smak med bra fokus och många smaklager att njuta av. Bra ansats med russinfrukt och rostade toner, lakrits och kaffe och avslutningen är precis lika intressant, smak-komplexitet av bästa klass!
5 av 5.

Läs också: Kolla in de billigaste julölen med kvalitet! 5 bra julöl under 20 kronor.

Jacobsen Golden Naked Christmas Ale från Carlsberg.

Jacobsen Golden Naked Christmas Ale (11365) Carlsberg, Danmark, 7,5 %, 75 cl, 59:90 kronor
Finflaska från Danmark, väl värd att pryda julmiddagsbordet om man är lagd åt det danska hållet. Brunorange färg. Sötfruktig doft. Stor och relativt söt, men fint balanserad smak med piggt alkoholstick. Här finns lite aprikos, lite kolasötma och den smakar bra till skinkan på julbordet.
4 av 5.

Santa Paws från Brewdog.

Santa Paws (11368) Brewdog, Skottland, 4,5 %,  33 cl, 19:90 kronor
Skotskt finlir i den mörka klassen – rostat och med bra alkoholhalt. Brun färg. Rostad malt i doften. Rostade toner som övergår i beska och lakrits, nästan lakritsrot i avslutningen. Ganska egen i klassen men klart bra till maten och njutbar även på egen hand.
3 av 5.

Café Noël från Baladin.

Café Noël (11797) Baladin, Italien, 9 %, 34:90 kronor
Bryggaren Teo Musso på italienska bryggeriet Baladin gör finfina öl, så även i den här kaffe-, choklad- och fruktpackade godsaken. En mjuk och sällsynt behaglig 9-procentare som passar fint som dessertöl. Eller så dricker man ett glas till köttgrytan och avslutar sedan med resten till chokladbiten efteråt. God i båda varianterna.
4 av 5.

Falcon Julbrygd från Carlsberg.

Falcon Julöl (11329) Carlsberg,  5,2 %, 50 cl, 17:80 kronor
Klassisk juletikett på klassiskt smakande julöl. Brun färg. Maltsöt doft. Ganska stor och fräsch maltsötma, frisk i anslaget och bra avslutning med lätt beska. En julöl som inte kommer få några klagomål men som inte är särskilt spännande.
2 av 5.

St Peter's Winter Ale från St Peter's brewery.

St Peter’s Winter Ale (11331)St Peter’s brewery, Storbritannien, 6,5 %, 50 cl, 27:90 kronor
En brittisk winter warmer vilket ger en lite mörkare, lite starkare ale. Riktigt bra! Brunröd färg. Sötlakrits och rostade fat i doften. Lakrits, rostade toner, russin (lite) och en fin beska som avslutar. Bra och mysig brittisk öl som verkligen samspelar med många av julens smaker.
4 av 5.

O'Haras Christmas Velvet från Carlow brewing.

O’Hara’s Christmas Velvet (11324) Carlow Brewing, Irland,6 %, 33 cl, 22:50 kronor
Irländsk julöl, det var inte igår! Brun färg. Russinsötma och maltrost, lite lätt rök i doften. Storsmakande och rätt häftigt balanserad öl med bra matkänsla, mörkt bröd och rökig sötma och lite choklad. Den här till skinkan kan vara klassisk. Lite hög alkoholhalt i förhållande till smaken möjligtvis.
3 av 5.

Mysingen Midvinterbrygd från Nynäshamns Ångbryggeri.

Mysingen Midvinterbrygd 2014 (11381) Nynäshamns Ångbryggeri, 6 %, 50 cl, 31:90 kronor
Den här klassikern får man inte missa. Nynäshamns härligt etiketterade julöl kommer till oss varje år, med små variationer känns det som,  och den är lika oumbärlig som julskinka för många. Ja, den kostar några kronor mer men den är verkligen väl värd att smaka. Hälls upp med brunröd färg. Sötrökig doft. Mjuk, smygande smak med russinsötma och lätt alkoholstick i andra vågens smak, svagt rökig, svagt kryddig och fruktig. Verkligen fin! Stor eftersmak med fint balanserad beska.
4 av 5.

Vill du gå direkt till de bästa – klicka här!

Grebbestad Julöl från Grebbestad bryggeri.

Grebbestad Julöl (11371) Grebbestads bryggeri, 50 cl, 22:80 kronor
Västkustbryggeriet har med sin julöl år efter år och tur är väl det, det här är en ren och rak julöl som nog många håller högt. Brunröd färg. Maltsöt och lite rostad doft. Tydligt anslag av maltsötma, sedan fruktiga, lätt rostade toner och lätt beska. Bra allround-  och matöl!
3 av 5.

Winter Solstice Seasonal Ale från Anderson Valley

Anderson Valley Winter Solstice (11317) Anderson Valley brewing, USA, 6,9 %, 35,5 cl, 24:70 kronor
I den engelsktalande världen talar man om ”winter warmers” – öl som dricks för att skapa lite värme i en kall vinter. Gärna med tydlig maltprägel, gärna med rostade, fruktiga smaker och inte så mycket humle och/eller beska. Som den här, från kaliforniska Anderson Valley, som hälls upp med en brunorange färg och bjuder katrinplommon i doften. Plommon, lösningsmedel och intensiva smaker i denna amerikan som nog närmast får sägas gå mot karamell och kola i grundsmaken. Och så plommon då, uu måste gilla plommon för att gilla den men hur som haver – det är en bra öl!
4 av 5.

Wisby Julbrygd från Gotlands bryggeri.

Wisby Julbrygd (11311) Gotlands bryggeri, 6 %, 33 cl, 18:90 kronor
En mörk lager från Gotland, kan det vara något? Jo, faktiskt. I glaset är den brun och där finns en lätt rökig doft. Fin mjuk munkänsla med påtagligt rökig smak med lätt sötma och en del kaffe. Bra eftersmak, bra beska. Inte någon större nyansrikedom men en öl som passar bra till mat.
3 av 5.

Läs också: Kolla in de billigaste julölen med kvalitet! 5 bra julöl under 20 kronor.

Sigtuna Christmas Lager från Sigtuna brygghus.

Sigtuna Christmas Lager (11396) Sigtuna brygghus, 5 %, 33 cl, 19:80 kronor
En mörk lager – till jul? Ja, det passar ju faktiskt utmärkt! I synnerhet när man gör den så här, rostade toner i grunden och en fin humleton med apelsin och citrus på toppen. Lite kakao ligger och lurar någonstans också. Tydlig beska i väl avvägd fruktighet – bra! Modern och klassisk och finfin till julmaten.
4 av 5.

Mohawk Whiteout Seasonal Imperial Stout

Mohawk Whiteout Imperial Stout (11314) Mohawk brewing, 9,7 %, 33 cl, 27:90 kronor
Ah, vilken fröjd! En doft av mörkaste malt, skiraste sötma och dova frukter. Smaken intensiv och stor, tydligt alkoholstick som piggar till i de stora russinsmakerna och den mörka frukten. Mohawk har tre tunga öl i vinter-teamet, jag undrar om jag inte gillar den här bäst? Dela den med någon som du tycker mycket om!
4 av 5.

Winter Imperial Stout från Thornbridge

Thornbridge Winter Imperial Stout (11399) Thornbridge brewery, Storbritannien, 7,4 %, 50 cl, 36,90
Brittiska bryggeriet Thornbridge har två öl i årets julölsuppställning – båda är klart drickvärda men kanske lite dyra för att kunna bli några stora succéer. Denna är fruktig i doften, med kryddnejlika och russin. Smaken först intensiv men snabbt avklingande, lätt ton av medicin, plommon, kaffe och lite rost, lätt i eftersmaken som är ganska kort med beska som kvardröjande smak. En bra öl, inte tu tal om annat, men det finns bättre att välja i år.
3 av 5.

Samuel Adams Winter Lager

Samuel Adams Winter Lager (11363 ) Boston Beer, USA, 5,5 %, 35,5 cl, 17,90
Boston Beer och varumärket Samuel Adams tillhör de stora i USA. Trots sin storlek så har de lyckats att fortsätta göra finfin öl – som den är maltiga, rostade lager som är en riktigt bra matöl. Brunorange färg. Ren doft med lite antydan till julkryddor. Smaken söt och frisk, bra munkänsla och trevlig julsmak, lätt beska i avslutningen.
För lagerälskaren!
3 av 5.

Hale to Winter från Brutal brewing/Spendrups.

Hale to Winter (11302) Brutal brewing/Spendrups, 6,8 %,  50 cl, 19:80
Kan man tala om en förvirrad julöl? Ja, kanske? Den här rackaren är förvirrad och charmig på samma gång. Brunröd färg. Murrig och ganska obehaglig doft. Smaken betydligt trevligare, ganska stor och fruktig, äpplig, karamellig, obalanserad och lite förvirrad – var är mitt smakfokus liksom? Avslutar beskt.
2 av 5.

Winter Eko från Slottskällan.

Slottskällans Winter Eko (11330) Slottskällan, 4,5 %, 33 cl, 19:80 kronor
Uppsala-bryggeriet Slottskällan ger sig på en ekologisk lager och resultatet är bra. Huvudintrycket i såväl doft och smak är det fint rostade, perfekt matöl!, men här finns också lite lätt lakrits, lite rök och en del karamell-kola-aktiga drag. Fin!
3 av 5.

Christmas Eve at a New York City Hotel Room

Christmas Eve at a NYC Hotel Room (11351) Evil Twin brewing, USA, 10 %, 35,5 cl, 29:90 kronor
Lika bra att säga det med en gång, här pratar vi om stora smaker. Den som köper den här i tron att det är klassisk, söt julöl lär bli besviken men den som köper den i jakt på en maxad imperial stout lär bli nöjd. Svartbrun färg. Doft av kaffe och lakrits. Smaken näst intill överdådig med lakrits, kaffe, vanilj och tydliga alkoholstick. Dessutom rejält med beska. En flaska räcker länge, köp två och spar en till en kväll när du behöver lugn och ro några timmar. Lär vara ännu bättre efter lagring.
4 av 5.

Mathias Dahlgren Winter DIPA från St Eriks bryggeri.

S:t Eriks & Mathias Dahlgren Winter DIPA (11344) St Eriks bryggeri, 8 %, 33 cl, 29:90 kronor
Om du kan tänka dig något så oortodoxt som en dubbel-IPA till jul så är detta ett bra köp. Det är mästerkocken Mathias Dahlgren som tillsammans med St Eriks bryggeri bjuder upp till smakfull dans och resultatet är riktigt bra! Brunorange färg. Doften överväldigande murrig med dova fruktiga toner. Stora smaker med mörk frukt och exotiska stråk, lite sötma, lite alkoholstick, smygande beska. Julöl? Nja. God? Ja!
4 av 5.

Läs också: Kolla in de billigaste julölen med kvalitet! 5 bra julöl under 20 kronor.

Lagunitas Holiday Ale.

Lagunitas Holiday Ale (11312) Lagunitas brewing, USA, 7,7 %, 35,5 cl, 26:60 kronor Om du tänker dig en traditionell julöl så är detta val fel. Men om du gillar amerikansk humlefiness som samma bryggeris Lagunitas Sucks så är detta rätt. För det är samma öl! Med en annan etikett! Som är lite julig. Orangegul färg. Doften tydligt bitterfruktig. Smaken tydligt modern amerikansk, perfekt för den som älskar amerikansk india pale ale med tydlig beska. Stora smaker med apelsin och lite apelsinskal i grunden och sötma och accent. Fin balans, fint och långt avslut.
4 av 5.

. Boucanier Christmas Ale från Van Steenberge.

Boucanier Christmas Ale (11334) Van Steenberg, Belgien, 9,5 %, 33 cl,  25:30 kronor För den som suktar belgisk julöl så är det här räddningen, för andra blir det nog för mycket. Brungulorange disig färg med stora bubblor i skummet. Mjuk doft. Intensivt söt honungssmak med uppskruvad frukt och tydliga alkoholstick och en liten beskaavslutning. Den känns lite klumpig utan att vara dålig – men bara för Belgien-älskaren.
3 av 5.

Pripps Julöl från Carlsberg.

Pripps Julöl (11356) Carlsberg, 5,0 %, 50 cl, 16:90 kronor En av de svagare spelarna i uppställningen. Tydlig brunröd färg med fint skum och sötmurrig doft. Tämligen tunn munkänsla som samsas med stickig kolsyra och en maltig, nästan överdriven söt smak. Skarpt växande beska. Nja, det här är inte en rolig öl.
1 av 5.

. Anchor Christmas Ale från Anchor brewing.

Anchor Christmas Ale 2014 (11390) Anchor brewing, USA, 5,5 %, 35,5 cl 25:90 kronor Tala om klassiker! Sedan 1975 har den här ölen bryggts av föregångarbryggeriet Anchor, varje år med nytt recept och ny etikett. Det gör så klart att man aldrig vet vad som väntar men vanligtvis är detta en experimentell och spännande öl. I år då? Jo, det är en häftig öl i år också – speciell och mörk och kryddig. Brun färg. Doften stor och välbalanserad, beska drag och stora fruktiga toner. Smaken full av juliga smaker, mörk choklad, vaniljsötma och kryddor och en ganska tydlig beska som avslutning. Nytt recept varje år, ny etikett varje år – en amerikansk klassiker.
4 av 5.
Snowmelter från Mohawk brewing

Snowmelter Imperial Stout (11323) Mohawk brewing, 11 %, 33 cl, 32:90 Göteborgsbryggeriet Mohawk har inte mindre än tre tungviktare med bland julölen i år och den här är den tyngsta av dem. Vi pratar ruskigt potent imperial stout med hög klass. Brunsvart färg, i doften lakrits, choklad och aningens rök. Smaken fylligt kaffeig, övergår till tydlig lakrits och avslutar i kaffe, lakrits och möjligtvis lite rök. Beska som fräschar upp och avslutar i fin stor smak! Efter klappar/maten/stöket-öl i riktigt bra form.
4 av 5.

Fuller's Old Winter Ale från Fuller, Smith & Turner.

Fuller’s Old Winter Ale (11358)Fuller, Smith & Turner, Storbritannien, 5,3 %, 50 cl, 23:90 kronor En älskad julöl av alla anglofiler och den är värd all kärlek. Brunorange färg. Nästan kaksöt doft med både sirap och lite kryddor. Stor, sötfruktig första smak, sedan övergående i fruktbeska med apelsinskal som tydligaste smak. Lite lätt kryddig och i väldigt bra balans – härligt integrerade smaker. Bra matöl!
4 av 5.

Jämtlands Julöl från Jämtlands bryggeri.

Jämtlands Julöl (11382) Jämtlands bryggeri, 6,5 %, 50 cl, 28:20 kronor Älskad av många år efter år och den har en särskild karaktär – det har den! Brun färg och en sötfruktig doft med lite kaffe/rök/lakrits. Påtagligt russinsöt smak som går åt torkad frukt och kaffe och tydlig lakrits. Lätt alkoholstick i eftersmaken. Förstår de som gillar den, en jämtländsk klassiker!
3 av 5.

Dugges Christmas Idjit! Imperial Stout

Dugges Christmas Idjit (11340) Dugges, 9,5 %, 33 cl, 27:50 kronor
Göteborgsbryggeriet Dugges brygger denna alkoholstarka godsak – klart värd att lägga lite julklappspengar på till ölälskaren. Brun färg. Doften svagt kaffe-aktig. Smaken tydligt alkoholig med intensiva drag, övergående i lakrits, brända rosttoner och kaffe och avslutar med en liten humleskjuts i snygg balans. Fantastisk eftersmak! Drick några i år och spara några till nästa år – den blir mjukare då.
4 av 5.

Eriksberg Julbordslager från Carlsberg.

Eriksberg Julbordslager (1960) Carlsberg, 0,5 %, 33 cl, 11:90 kronor Det borde nästan vara lag på att dricka en sådan här, eller två, till julbordet. Man kan så klart välja någon annan alkoholfri öl men grejen är att denna faktiskt är riktigt bra. För att vara alkoholfri – så klart. Dricker man alkoholfritt så smakar maten mer, samtalet blir mer hanterbart och man behöver inte känna sig snurrig efter en timme vid julbordets fröjder – bra ju! Nej, jag är inte emot alkohol men man måste vara smart ju! Brunröd, klassisk julölsfärg. Söt doft, svag med lite syrliga stråk. Knäckig, sötfruktig smak med fin och krämig munkänsla. Ganska tunn men det är svårt att få en alkoholfri lager att vara mer än så. Bra!
2 av 5.
Underbar jul Vinterporter.

Underbar Jul Vinterporter (11308) Electric Nurse, 50 cl 27:50 kronor
Göteborgsbryggeriet Electric Nurse gör en fantastiskt bra porter med låg alkoholhalt, perfekt för det långa julbordsätandet. Brun färg och maltrostig doft. Fint smaksatt porter med stora smaker trots den låga alkoholen. Rostade toner, lätt lakrits och lite choklad. Ett måste på julbordet.
4 av 5.

Nils Oscar Kalasjulöl.
Kalasjulöl (11300) Nils Oscar, 5,2 %, 33 cl, 19:80 kronor En gedigen klassiker från Nyköpings stolthet med gulbrun färg och frisksöt doft. Frisk och fräsch, fruktig och maltig smak, en väldigt bra matöl med en fin och tydlig beska i avslutningen – utan att bli en beskeattack. En av de bättre bland de svenska julölen i år igen. 4 av 5.

Oppigårds winter ale.

Oppigårds Winter Ale (11320 ) Oppigårds bryggeri, 5,3 %, 50 cl, 27:50 kronor Dalabryggeriet Oppigårds håller just på och bygger ut och tur är väl det – det är många som gillar deras öl. Här deras klassiska julöl med brungul färg och kolasöt doft. Ren, maltig, kraftig, pigg smak med fin balans mellan malt, nötter och karamell. Perfekt beska! En av de bästa ölen i år igen!
5 av 5.

Hibernation Ale från Great Divide brewing.

Hibernation Ale (11332) Great Divide brewing, USA, 8,7 %, 35,5 cl, 29:90 kronor För dig som gillar amerikansk öl med stora smaker – här är ölen du måste smaka. Brun färg. Doften mustigt maltig med fruktiga toner. Enorm smak med stor fruktighet, maltsötma och härlig beska. Tydligt alkoholstick och lite lakrits och rök i avslutningen. Mer smuttöl än matöl. 4 av 5.

Mariestads Julebrygd från Spendrups.

Mariestads Julebrygd (11338) Spendrups, 5,8 %, 50 cl, 17:90 kronor Det här är storsäljaren i julölsdivisionen men det betyder dessvärre inte att den är bäst, inte ens bland budgetölen. Brun färg. Söt doft.  Smak med maltsötma och apelsin, lite örtig och tydliga russintoner men med stickig kolsyra. Inte så spännande. Svagt klingande eftersmak.
2 av 5.

Läs också: Kolla in de billigaste julölen med kvalitet! 5 bra julöl under 20 kronor.
Jolabjor från Ölvisholt.
Jólabjór Smoked Bock (11342 ) Ölvisholt, Island, 6,5 %, 33 cl, 27:90 kronor Isländsk rököl som funkar perfekt till julmaten. Ljusbrun i färg. Doften nedtonat rökig. Häftig kombination av rök, frukt och beska, avslutar rent och snyggt med perfekt balans. Bra!
4 av 5.

Mikkeller Fra Til Via från Mikkeller.

Mikkeller Til Fra Via (11343) Mikkeller/DeProef, Danmark/Belgien, 8 %, 33 cl 29:70 Den perfekta julklappen? Svart färg. Doft av medicin, russin och mogen frukt. Intensiv och väldigt överdriven smak med stora smakvågor av lakrits, russin, choklad och kaffe. Dela på tre och drick i små smuttar efter julbordet. Mycket smak för pengarna. 4 av 5.

Midvinterblot från Sigtuna brygghus.

Midvinterblot (11383) Sigtuna brygghus, 8 %, 33 cl, 23:10 kronor En av årets bästa svenska julöl. Brun färg. Russin och plommon i doft. Sensationellt mjuk munkänsla och härlig kombination av lakrits, rök, kaffe och mörk choklad. En av de bästa i år!
5 av 5.

St Eriks Orange Winter Porter.

S:t Eriks Orange Imperial Porter (11388) St Eriks bryggeri, 9 %, 33 cl, 32:90 kronor
Gillar du apelsinchoklad? Då gillar du den här. Choklad och apelsin i doften, mjuk och karaktärstydlig. Smaken något artificiell och intensiv men väldigt fin om man gillar apelsinchoklad. Kanske passar bra till jul som efterrättsöl. Men akta dig, alkoholhalten känns   inte….
3 av 5.

Mikkeller Drink'in in the Snow.

Mikkeller Drink’in The Snow (1967) Mikkeller/De Proef, 0,3 %, 33 cl, 16:90 kronor
En av de bästa alkoholfria ölen – i världen! Brunröd färg. Murrig, maltig doft. Bittermandel, sötsirapig smak, ganska lätt anslag med godissöt avslutning och lite kryddor. Bra!
3 av 5.
Bellerose de Noel.

Bellerose de Noël (11384) Brasserie des Sources, Frankrike, 7 %, 75 cl, 54:90 kronor
Franskt på julbordet? Mais oui! Brunorange färg. Plommonsöt doft. Fruktig, blommig, intensiv, storsmakande, frisk smak med syrligt beskt avslut. Personlig och bra!
4 av 5.

Winter IPA från Sigtuna brygghus.

Sigtuna Winter IPA Organic (11319) Sigtuna brygghus, 6 %, 33 cl, 19:90 kronor
En julöl kan vara mer än en jul – det kan vara en IPA också! Den här är väldigt trevlig om än inte så traditionell. Brunorange färg. Mestadels söt doft. Lätt sötma och fruktig karamell som sedan övergår i tydlig beska. Tunn i kroppen men bra beska. Inte så subtil men effektiv.
2 av 5.

K-9 Winter Ale från Flying Dog

Flying Dog K-9 Winter Cruiser Winter Ale (11012) Flying Dog brewery, USA, 7,4 %,USA 35,5 cl, 27:90 kronor
Amerikanskt bryggeri med väldigt typiska, och fina, etiketter! Den här starkare alen bryggs inför varje vinter och känns som en gammal vän när man ser den på bolagshyllan. Brunorange färg. Söt russindoft. Lätt, fruktig, söt smak med lite piggt avslut. Beskan växer och ger bra balans. En av de snyggaste etiketterna om man är modern i sinnet.
4 av 5.

Sleepy Bulldog Winter Ale

Sleepy Bulldog Winter Ale (11301) Gotlands bryggeri, 6,2 %, 33 cl, 19:90 kronor
Visbys stolthet gör många trevliga säsongsöl, det här är en för vinterhalvåret. Brunröd färg. Lågtonad doft. Smaken frisk och fruktig med sirap och torkad frukt, ganska tydlig beska som tar över men avslutar i balanserad eftersmak. Inte någon storsmakande skapelse men ganska bra som allroundöl om man gillar lätt fruktigt och lätt sött. Lite för alkoholstinn i smaken.
3 av 5.

Falcons Julmumma från Carlsberg.

Falcons Julmumma (11355) Carlsberg, 5, 2%, 50 cl, 18:80 kronor
Är mumma öl? Nej, men i mumma ingår öl – testa att blanda själv! Eller köp den här, det är inte smaker som alla gillar men några gillar det i varje fall för den kommer tillbaka år efter år efter år.Brun, tunn färg. Doften som en nymald kardemummaburk. Smaken söt, överdriven, något tunn och med en kompott av det mesta som julen står för; här finns ingefära och apelsinskal och alla möjliga, söta julkryddor. Vissa älskar detta, andra inte….
2 av 5.

Ljusslingan från Nya Carnegiebryggeriet,

Ljusslingan (89139) Nya Carnegiebryggeriet, 5,2 %, 33 cl
I den gamla lampfabriken i Stockholms Hammarby Sjöstad ligger Nya Carnegiebryggeriet och de brygger den här julölen, en schwarzbier med hög klass och snyggt komponerad för att passa den sötsalta julmaten. Rostade, nästan brända smaker, fräsch syrlighet och en lätt humletwist på slutet. En bra julöl!
4 av 5.

Läs också: 8 saker du måste veta om julölen!

Läs också: Bästa julmusten? Vi har testat dem!