Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Julölen – 8 saker du bör veta om julölen

Julöl, vad vet du om den egentligen? Här är några saker du ska känna till!

Julöl, vad vet du om den? Här är några fakta som kan vara bra att känna till när det kommer till denna säsongsöl, en öl som många brukar vilja köpa några extra av. Du kanske har en favorit som du alltid köper?

1) Traditionellt sett har julölen varit mörkare, sötare och alkoholstarkare lager men idag finns det alla varianter på julöl. Ljus lager, mörk ale, humlad stout, dubbel-IPA och nästan vad du vill finns i julskrud nuförtiden.

2) Förra året var storsäljaren Mariestads Julebrygd (385 000 liter) som sålde mest av alla julöl 2014. Tvåa i försäljningsstatistiken kom Falcon Julöl (256 000 liter) och på tredje plats kom Sofiero Julöl (174 000 liter). Sammanlagt såldes nästan 3 miljoner liter julöl under 2014 där 76 % såldes i december.

3) I Danmark lanseras julölen varje år på den så kallade J-dagen, julölsdagen. J-dagen lanserades av bryggeriet Tuborg 1990 och har sedan växt sig starkare. I Sverige firar bryggeriet Carlsberg J-dagen i bryggeriets hemstad Falkenberg och i Stockholm.

4) Vissa av julölen är egentligen ”vanliga” öl som fått en julig etikett på sig. Skälet? Det ryktas om att Systembolaget har krav på att det ska vara juligt tema på etiketterna, därför är det några bryggerier som helt enkelt byter etikett på sin öl.

5) Årets julöl på Systembolaget är i år omkring 75 stycken – både i det vanliga utbudet och i det lokala. Det verkar som om alla vill göra sin version av julens dryck och vem kan klandra ett bryggeri för det? Det är många öl att smaka för den som är julölsfantast!

6) Den klassiska julölen, den lite mörkare och sötare lagern, är riktigt bra som matöl. Inte bara till julbordets fröjder utan även till den klassiska svenska husmanskosten. Och den är inte dum till desserter med choklad.

7) Mumma är en dryck som många förknippar med julen och den kan med fördel blandas till själv. Mumma blandas bland annat av öl.

8) Att dricka öl till jul har vi nog gjort så länge vi firat jul…. Sedan lång tid tillbaka har det druckits varianter av öl i samband med det så kallade vinterblotet då det anses att man kalasade ganska rejält, bland annat med öl. Vi ska nog vara glada att den traditionen har försvunnit – det kunde bli lite väl mycket!

Läs också: Här är 2015 års bästa julöl! Hela listan!

Läs också: Brewdog siktar på hotell med ölkran på varje rum!

Julöl 2015.

Foto: Joel Linderoth