Logga in här

Jag har fiskat världens bästa skaldjur

Jag är i skaldjursälskarens himmelrike, bland hummer, musslor, räkor, ostron och havskräftor! Följ med på fiske, ta del av spännande fakta och ta emot några tillagningstips!

Spänningen gick att ta på när Lysekils eldsjäl och förkämpe Glenn Andersson och jag klev ombord på fiskebåten Skaftö. Himlen var grå, luften sval och saltmättad och vindarna friska. Ute i havet väntade fantastiska svenska humrar på att bli upptagna av skepparen Björn Södergren.

-Hummerfiske är bekvämt, tycker han. Bara att dra upp tinorna och se vad man fått.

Ofta får man ingenting.

Säkrast är det utanför de yttersta skären. Där är fisket bättre. Men vi går inte så långt ut den här gången. En halvtimme utanför Lysekil,  genom regndiset ser man stans höga kyrktorn långt bort bakom de grå skären.

Här, på fjärdarna mellan stan och havsbandet, guppar många små flöten på vågorna, alla märkta med ägarnas initialer eller andra kännetecken. Björn har tinor både här och en bit ut på havet. Sammanlagt 50 stycken, som är gräns för yrkesfiskarna. Fritidsfiskarna får ha 14 tinor. Eller tenor, som man säger på bohuslänska.

Tinorna är stora burar med tung järnbotten, som gör att de inte läggar sig upp och ner eller på sidan, när de sänks i djupet. Hummern kan gå in från flera håll, och det finns flera små hål som de mindre humrarna  kan krypa ut genom. Björn betar burarna med islandssill, som han saltat in själv.

Han drar upp dem med en vinsch som sitter på relingen. Snabbt, smidigt.

Första tinan: tom. Andra: bara ett par krabbor. De kastas i sjön, de är långt ifrån välmatade.

-Det bara skvalpar i dem, säger Björn. Man får dra i sig innehållet med sugrör. Först om en månad är de fullmatade.

Tredje tinan åker upp. Innehåller en hygglig torsk. Den får också gå tillbaka i havet, västkustfiskarna har redan tagit upp sina kvoter.

Men sen: fjärde tinan innehåller en praktfull, svartglänsande hummer på mer än ett kilo! Ytterligare några tinor senare kommer en finfin hona – men den har släprom (fullt med romkorn under stjärten) och kastas tillbaka. Det är stenhårt förbjudet att landa humrar som har fällt rommen. Straffen är hårda, och båten kan konfiskeras för den som frestas att bryta mot lagen.

10733561_10202870841640703_1439256715_n

Vi får en stor hummer ytterligare efter att ha vittjat 12 tinor. En riktig bamse.

-Hyfsat, menar Björn, som älskar sitt yrke. När han åker till Thailand på lång vintersemester ägnar han sig åt – fiske.

-Men vi blir färre och färre som fiskar hummer professionellt, konstaterar han. Om 15 år finns det inga yrkesfiskare kvar.

Vi kör tillbaka till hamnen och går direkt till krogen. Norra Hamnen 5, Lysekils nya restaurangstolthet, ett stilrent, modernt bygge mitt på kajen, med urmysig inredning, stora glasfönster mot havet och kvalificerad matlagning. I utflyktspaketet, som erbjuds under hela hummersäsongen, ingår att man får vara med och koka sin egen hummer på eftermiddagen och sen återkomma på kvällen och äta den.

Medan vattnet kokar upp värmer vi oss med en härlig skaldjurssoppa. Basen är hemkokt hummerfond,  riktigt läckert. Sen ska hummern få bada:

10743595_10202870840920685_918290194_n

Köksmästare Jonas Svensson, en av ägarna till Norra Hamnen 5, har kokat upp 10 liter vatten med drygt 3 dl salt. Han ger ett tips för den perfekt kokta hummern:

-Låt den koka tills den flyter upp till ytan i kastrullen. Det brukar ta sju, åtta minuter, beroende på hur stora de är. Ställ sen kastrullen i isbad, så att innehållet kyls ner snabbt.

När vi återkommer på kvällen, kan vi bara hålla med: hummern kan inte vara bättre. Vi får in den som nummer två i en fyrarätters meny, som inleds med en god, krämig hummersoppa och en liten hummersallad. Och även i tredje rätten, rådjusytterfilé med rostade nötter och enbärssky, har det smugits in en liten hummerbit.

Avslutningen, en frasigt god äppelpaj saknar hummer :-).  Och jag saknar redan hela det här hummeräventyret.

Men det ska komma att bli minst lika spännande: ostron- och musselsafari med läckerheter direkt ur havet! Häng med i nästa inlägg!